Προκηρύχτηκε από την Ειδική Διαχειρίστρια Ευδοκία Α. Παπανδρέου (που μπορεί να την δούμε σύντομα και σε άλλες –κρισιμότερες- υποθέσεις) ο διαγωνισμός για το ιστορικό συγκρότημα Out of the Blue Capsis Elite Resort στην Αγία Πελαγία της Κρήτης. Η προθεσμία για τις οικονομικές προσφορές είναι η 15Η Ιουλίου. Το συγκρότημα της Ντίας Καψή ετέθη υπό ειδική διαχείριση με επισπεύδοντες την τράπεζα Eurobank και στην Συνεταιριστική Χανίων το 2020 και η σχετική συναλλαγή πρέπει να κλείσει εντός του 2021.
Για το εν λόγω ξενοδοχείο, που βαρύνεται με χρέη άνω των 100 εκατομμυρίων, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν τόσο ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη όσο και μεγάλος ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος με έντονη παρουσία στην βόρεια Ελλάδα αλλά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια μεταξύ των οποίων και η H.I.G.
Εντωμεταξύ η HIG αναφέρεται και ως ο επικρατέστερος αγοραστής των δανείων της τραπέζης Πειραιώς και Eurobank συνολικής ονομαστικής αξίας της τάξης των 110 εκατομμυρίων ευρώ προς τον όμιλο ξενοδοχείων Κυπριώτη. Μάλιστα οι εν λόγο συναλλαγή ακούγεται πως έχει συμφωνηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της και μένουν ακόμα λίγες εκκρεμότητες.
Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης συναλλαγής είναι πως «η αξία των ξενοδοχείων του συγκεκριμένου ομίλου είναι κατά πολύ μεγαλύτερη των υποχρεώσεων του και έτσι είτε θα πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας είτε να αποζημιωθεί», εξηγούν πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση από κοντά. Θυμίζουμε πως ο όμιλος Κωνσταντίνου Κυπριώτη ελέγχει πέντε ξενοδοχεία στην Κω: τα 2 είναι πέντε αστέρων, το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites, και τα άλλα τρία τεσσάρων, το Aqualand, το Hippocrates και το Village Resort.
Όχι ότι περίμενε κανείς να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των ομολογιούχων της MLS, προχθές, Τρίτη, καθώς η εταιρεία εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία την τακτική του «κλωτσάω το τενεδάκι παρακάτω». Ήδη, έχει κερδίσει έναν χρόνο, έχοντας «φεσώσει» τους ομολογιούχους, οι οποίοι, όλως παραδόξως, δεν καταφέρνουν ποτέ να σχηματίσουν την απαιτούμενη απαρτία για την καταγγελία των ομολόγων ή την λήψη νομικών ενεργειών κατά της εταιρείας.
Ωστόσο, η εταιρεία, που την μία βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές, την άλλη της φταίει η πανδημία και την τρίτη αναζητά χρηματοδότηση μέσω της «outdated» πλατφόρμας Γιούνκερ, λίαν συντόμως, δεν θα μπορεί να κλωτσήσει το τενεκεδάκι. To ΜΛΣΟ1 λήγει τον Ιούλιο κι αν η εταιρεία δεν καταφέρει να βρει λύσει, θα βρεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας.
«Θεωρούμε ότι μπορούμε να φέρουμε τεχνολογία, μπορούμε να κάνουμε την ΕΛΒΟ μια πύλη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη γύρω περιοχή, μια πύλη που θα φέρει η τεχνολογία, μια πύλη που μπορεί να αναπτύξει και την ελληνική και την υπόλοιπη εγχώρια αμυντική βιομηχανία και όχι μόνο, και θεωρούμε ότι αυτή είναι μια απόδειξη της αγαστής στρατηγικής σχέσης που έχει η Ελλάδα με το Ισραήλ». Αυτό δήλωσε ο εκ των μετόχων της νέας ΕΛΒΟ Αριστείδης Γλύνης ενώπιων του υπουργού ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη , που επισκέφθηκε την Τετάρτη τις εγκαταστάσεις της υπο ιδιοκτησίας ισραηλινών συμφερόντων αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό που δεν είπε είναι πως σύντομα εκεί θα «τρέξουν» τρία προγράμματα παραγωγής για λογαριασμό αμερικανικών συμφερόντων, λένε οι γνωρίζοντες. Και κάπως έτσι ξαναπαίρνει μπροστά επιτέλους η πολύπαθη Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων.
Η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου άνοιξε χθες, την εκδήλωση για τα εγκαίνια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μία επένδυση 1,7 δισ. ευρώ που υλοποίησε η Fraport Greece και η Intrakat. Βλέποντας κανείς τις πανοραμικές -κατά γενική ομολογία όμορφες- εικόνες του ολοκαίνουργιου αεροδρομίου Μακεδονία, διαπιστώνει, με ανακούφιση, πόση απόσταση μας χωρίζει από τις εποχές εκείνες, όπου κάποιοι υπουργοί δήλωναν ότι υπογράφουν με πόνο ψυχής τη σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων. Ευτυχώς, που, έστω με πόνο ψυχής, υπέγραψαν.
*Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Money Review