Home / BUSINESS & FINANCE / Πληθωρισμός στο 2% – Και τώρα;

Πληθωρισμός στο 2% – Και τώρα;

Η ευρωπαϊκή οικονομία κινείται πλέον σε επίπεδο πληθωρισμού 2%, που ήταν ο διακαής στόχος – πόθος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία συνδέεται εν μέρει με τη σταδιακή έξοδο των οικονομιών από τα lockdown και την πανδημία και έχει πυροδοτήσει διάφορα σενάρια για επιστροφή σε πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική. Παρ’ όλα αυτά η Φρανκφούρτη τονίζει πως είναι ακόμη νωρίς για την άρση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην Ευρωζώνη, τι φοβάται η Κριστίν Λαγκάρντ και ποιο είναι το συμφέρον της Ελλάδας.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 2% από 1,6% τον Απρίλιο. Ο δομικός πληθωρισμός ωστόσο, ο δείκτης δηλαδή αν αφαιρεθούν οι κλάδοι τροφίμων και ενέργειας, ήταν μόλις στο 0,9%. Μάλιστα το ενεργειακό κόστος έκανε άλμα 13,1% καθώς η τιμή του πετρελαίου επιδίδεται σε ράλι τους τελευταίους μήνες. Όσον αφορά στα βασικά είδη διατροφής, παγκοσμίως τον Μάιο κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 10 ετών, κάτι που πολύ σύντομα θα φανεί και στο καλάθι των καταναλωτών σε Ευρωζώνη και Ελλάδα. 

Τι πραγματικά πυροδοτεί τον πληθωρισμό
Ωστόσο η ΕΚΤ γνωρίζει πολύ καλά πως η άνοδος των τιμών δεν έχει τόσο ή μόνο να κάνει με την αναθέρμανση της ζήτησης και τουλάχιστον προς το παρόν σε καμία περίπτωση δεν στέλνει σήματα «υπερθέρμανσης» της οικονομίας.
Όπως έχει εξηγήσει σε πρόσφατο σημείωμά της και η Goldman Sachs σήμερα βλέπουμε τον λεγόμενο «κακό» πληθωρισμό, αυτόν που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στενότητα προσφοράς, που καταγράφεται σε μία σειρά από πρώτες ύλες. Η πανδημία, η κλιματική κρίση, κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και ατυχήματα, όπως το πρόσφατο στη Διώρυγα του Σουέζ, έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής και στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν αναλυτές, η παγκόσμια οικονομία να ξεμένει… από τα πάντα: τα αποθέματα χαλκού, μικροτσίπ, σιτηρών, καφέ και πολλών ακόμη εμπορεύματων φθίνουν. 

Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα μία αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ
Υπό τις συνθήκες αυτές γίνεται σαφές πως οι οικονομίες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να έχουν ανάγκη τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Στη συνεδρίαση του Ιουνίου δεν προβλέπεται να δούμε την Κριστίν Λαγκάρντ να βάζει «μαχαίρι» στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τραβήξει απότομα το «φρένο» στις οικονομίες του ευρώ, που βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης. 
Οι κινήσεις της ΕΚΤ έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Και τούτο γιατί σήμερα η χώρα μας απολαμβάνει εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού, χάρη ακριβώς και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP. Καθώς απέχουμε ακόμη αρκετά από την επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ένας περιορισμός του PEPP λοιπόν θα οδηγούσε τα επιτόκια των ομολόγων (δηλαδή το κόστος δανεισμού της χώρας) σε τροχιά ανόδου και θα έθετε εν αμφιβόλω συνολικά τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου. 
Από την άλλη θα πρέπει να σημειώσουμε πως μερίδα αναλυτών επισημαίνει πως όταν έρθει η ώρα για περιορισμό του PEPP ο αντίκτυπος στα ελληνικά ομόλογα, αν και αρνητικός, θα είναι σχετικά περιορισμένος σε σχέση με άλλες χώρες. Και τούτο γιατί το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια του επίσημου τομέα, ενώ παρουσιάζει πολύ ευνοϊκό προφίλ εξυπηρέτησης (επτόκια – διάρκεια). 
moneyreview.gr 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ευρωζώνη δεν απειλείται από τον πληθωρισμό

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος

Money Review

Πηγή

About moneyreview