«Στην ΑΑΔΕ έχουμε τρεις προτεραιότητες» είπε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 23ο Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη.
Συμφωνα με τον κ. Πιτσιλή η πρώτη προτεραιότητα της ΑΑΔΕ είναι η υποστήριξη όων των κυβερνητικών ενεργειών για τη στήριξη όσων πλήττονται από τις πληθωριστικές πιέσεις. «Το πράξαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σχεδιάζοντας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και χορηγώντας περί τα 10 δισ. ευρώ σε περίπου ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, που υπέστησαν οικονομική ζημία από την πανδημία» είπε. «Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη εμπειρία και είμαστε πάντα έτοιμοι να υποστηρίξουμε την οικονομία», πρόσθεσε.
H δεύτερη προτεραιότητα είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας με όπλο την ψηφιοποίηση. «Ως ΑΑΔΕ επενδύουμε στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων. Θέλουμε οι φορολογούμενοι να ξοδεύουν όσο λιγότερο χρόνο γίνεται στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, για να τον αφιερώνουν στις δραστηριότητες τους, από όπου προκύπτει και το εισόδημά τους, άρα και τα δημόσια έσοδα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε πετύχει αρκετά πράγματα. Έχουμε δημιουργήσει μια νέα ψηφιακή πύλη, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για πάνω από 250 διαδικασίες, με αποτέλεσμα το front end (η ψηφιακή υποδοχή) να έχει σχεδόν φτάσει στο 100% αυτή τη στιγμή. Επίσης, η υποβολή δήλωσης και η πληρωμή του φόρου των μεταβιβάσεων ακινήτων μπορούν πλέον να γίνονται ψηφιακά και να διεκπεραιώνονται σε μια εργάσιμη ημέρα».
«Για παράδειγμα, σήμερα 7 στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται φοροεπιστροφής, ταυτόχρονα χρωστούν στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα και τοπικά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι στόχος για αυτή τη χρονιά είναι να ψηφιοποιηθεί και αυτή η διαδικασία. Επίσης, για το σκοπό της μετάβασης της Φορολογικής Διοίκησης στην επόμενη γενιά «υπάρχει ένα μεγάλο σχέδιο ψηφιοποίησης της ΑΑΔΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ, με 16 υποέργα» είπε.
Ενδεικτικά:
τα νέα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα,
τα Business Intelligence, Artificial Intelligence και Big Data Analytics.
τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS
τον εντοπισμό των φορτηγών και των containers που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια
την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων μας.
«Αυτά αποτελούν κάποια από τα πολύ σημαντικά έργα και αναμένουμε την υλοποίησή τους σταδιακά από το 2023» σημείωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.
Αναφερόμενος στην τρίτη προτεραιότητα της ΑΑΔΕ σημείωσε ότι αυτή είναι «να γινόμαστε καθημερινά πιο φιλικοί προς τους φορολογούμενους και τους επενδυτές»
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκαν καινοτόμες υπηρεσίες επικοινωνίας και εξυπηρέτησης, ενδυναμώθηκε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, που αυξάνει την απόδοσή της και την ποιότητα των αποφάσεών της, δημοσιοποιώντας παράλληλα τις αποφάσεις, ώστε να είναι γνωστό σε όλους το πώς χειρίζεται τις υποθέσεις. Επίσης, έχει υιοθετήσει κι άλλα σημαντικά εργαλεία, όπως τις συμφωνίες προκαθορισμένων τιμών (ΑΡΑ) και τις διαδικασίες αμοιβαίου διακανονισμού, με διάφορες χώρες (ΜΑΡ).
«Ένα νέο εργαλείο για τους επενδυτές, το οποίο επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι το καθεστώς ruling. Δουλεύουμε μαζί πάνω σε ένα πλαίσιο, που θα επιτρέπει τη χορήγηση ruling (δηλαδή, εξειδικευμένη απάντηση) για ξένες επενδύσεις, που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό, ώστε να τους παρέχουμε φορολογική σταθερότητα και ασφάλεια, σε σχέση με το φορολογικό καθεστώς, που θα διέπει – σύμφωνα με τον νόμο – την επένδυσή τους, ώστε να το γνωρίζουν πριν προχωρήσουν στην επένδυση» κατέληξε ο κ. Πιτσιλής.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Η εφορία θα καταγράφει τις συναλλαγές μας μέσω των πλατφορμών delivery
Φορολογικές δηλώσεις: 4 αλλαγές που διευκολύνουν την υποβολή τους
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News