Τα άσχημα αποτελέσματα για το Λαϊκό Κόμμα στις ισπανικές εκλογές, το συνεχιζόμενο ελληνικό θρίλερ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι αιτίες στις οποίες αποδίδουν οι αναλυτές τις πιέσεις στο ευρώ, που τη Δευτέρα διαμορφώθηκε σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων έναντι του δολαρίου.
Το δολάριο έσπρωξαν προς τα πάνω και οι δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, επικεφαλής της Fed, ότι αν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται, τότε κάποια στιγμή εντός του έτους θα γίνει το πρώτο βήμα προς την αύξηση των επιτοκίων.
Σήμερα το ευρώ διαμορφώνεται στα 1,0932 δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Απριλίου και 6% πάνω από τα ελάχιστα του έτους, δηλαδή τα 1,04 δολάρια τoν Μάρτιο του 2015.
Πέραν του ελληνικού θρίλερ, των ισπανικών εκλογών ή των δηλώσεων Γέλεν, ένας πιο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο το ευρώ βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο σε καθοδική τροχιά σε σχέση με το δολάριο (1,40 ευρώ Μάιος 2014) είναι αυτό καθαυτό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ.
Το αδύναμο ευρώ ευνοεί τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και της ευρωπαϊκής οικονομίας που δεν βρίσκεται και στις καλύτερες στιγμές της, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία ισοτιμίας του κοινού νομίσματος με το δολάριο είναι ότι έως τα τέλη της χρονιάς θα φθάσει στην απόλυτη ισοτιμία.
Πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500000141#ref=latestarticles