Από το 2014 κρυβόταν στη χώρα μας, ενώ πριν από δύο μήνες του χορηγήθηκε και πολιτικό άσυλο, ο 36χρονος Κουβανός, που καταζητείτο από την Interpol για μια από τις πιο εντυπωσιακές κλοπές έργων τέχνης στην Αβάνα και ο οποίος συνελήφθη στο Κορωπί.
Πρόκειται για έναν 36χρονο, ο οποίος το 2013, μαζί με άλλα τρία άτομα εισέβαλαν ένοπλοι στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Αβάνας και άρπαξαν από τις αποθήκες δεκάδες έργα τέχνης. Κάποιες πληροφορίες μιλούν για 71 έργα ιδιαίτερης αξίας, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για περισσότερα από 90.
Η ληστεία είχε προκαλέσει αίσθηση στον κόσμο της τέχνης διεθνώς, ενώ από την Interpol Κούβας εκδόθηκε Ερυθρά Αγγελία Αναζητήσεων για τον 36χρονο, με την οποία αναζητείτο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, λίγο καιρό μετά την υποβολή του αιτήματος για άσυλο, τον Φεβρουάριο του 2015, έφτασε στις ελληνικές αρχές η Ερυθρά Αγγελία Αναζητήσεων, βάσει της οποίας άρχισε να αναζητείται και στη χώρα μας.
Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε δεκτό το αίτημά του και του χορηγήθηκε άσυλο από την Περιφέρεια Αττικής.
Τη Δευτέρα, ο 36χρονος εντοπίστηκε από την Ασφάλεια και συνελήφθη, μαζί με τον γαμπρό του, έναν 40χρονο Έλληνα, στου οποίου το σπίτι διέμενε. Ο 40χρονος δεν εμπλέκεται στη ληστεία, αλλά συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν ένα περίστροφο και 55 σφαίρες.
Οι δικαστικές αρχές έχουν κινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση του 36χρονου στην Κούβα.
Υπόθεση κινηματογραφικής ταινίας
Σύμφωνα με τα Νέα, αφορμή για να αποκαλυφθεί η ληστεία στάθηκε το τηλεφώνημα του κουβανού συλλέκτη έργων τέχνης και πρώην γκαλερίστα Ραμόν Θερνούντα στην υποδιευθύντρια του Μουσείου, στις αρχές του 2014.
Ο Θερνούντα είχε παρατηρήσει πως στον κατάλογο μίας γκαλερί στο Μαϊάμι των ΗΠΑ βρισκόταν ο πίνακας του συμπατριώτη του Εντουάρντο Αμπέλα «Παιδικό καρναβάλι», ο οποίος -εξ όσων ο Θερνούντα γνώριζε- θα έπρεπε να βρίσκεται στις αποθήκες του Μουσείου Καλών Τεχνών της Αβάνας.
Μόλις ο Θερνούντα ενημέρωσε τη διοίκηση του Μουσείου, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.
Οι τέσσερις δράστες -για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης- είχαν καταφέρει να μπουν στα υπόγεια του Μουσείου και να κλέψουν τα σπάνιας αξίας έργα. Στόχος τους ήταν να τα διοχετεύσουν σε ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Η αξία των αντικειμένων που εκλάπησαν ξεπερνά το 1,5 εκατ. δολάρια. Εκτός από τον πίνακα του Αμπέλα, που επιστράφηκε στο Μουσείο, τα υπόλοιπα έργα δεν έχουν εντοπιστεί.
Για τη σύλληψη του 36χρονου στο Κορωπί χρειάστηκε και πάλι ένα τηλεφώνημα.
Πληροφοριοδότης ενημέρωσε το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας και Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων ότι ένας Κουβανός, που ζούσε στο Κορωπί, έκανε ύποπτες κινήσεις και «ασχολείτο με το εμπόριο αρχαιοτήτων». Πριν από περίπου μία εβδομάδα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον Κουβανό, τον έθεσαν υπό παρακολούθηση και εν συνεχεία τον συνέλαβαν.
πηγή:http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500042059#ref=latestarticles