Home / ΑΓΟΡΕΣ / Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Με μικρές απώλειες έκλεισαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να σημειώνουν οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου και των εταιρειών ορυχείων. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος υποχώρησε κατά 1%, ενώ ο κλάδος της ενέργειας και των πρώτων υλών κατά 1,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα μεγάλη αστάθεια καθώς στις αγορές επικρατεί ανησυχία πως η επιτάχυνση του πληθωρισμού ενδέχεται να εξωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να περιορίσουν την πολιτική του φθηνού χρήματος.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους εθνικές αγορές, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με υποχώρηση 0,17% όπως ακριβώς και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, ενώ ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με υποχώρηση 0,28%.
Οπως επισημαίνει το Reuters, αυτές τις ημέρες κλείνει ένας χρόνος από το δεύτερο ήμισυ του Μαρτίου του 2020, όταν οι αγορές ανά τον κόσμο βυθίζονταν στη δίνη της πανδημίας και ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κατά 12%. Στα τέλη Μαρτίου του περασμένου έτους και συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου η συνολική χρηματιστηριακή αξία των μετοχών ανά τον κόσμο μειωνόταν κατά 21 τρισ. δολάρια. Στους 12 μήνες που έχουν μεσολαβήσει, όμως, από εκείνες τις μαζικές πωλήσεις μετοχών η αξία των μετοχών έχει αυξηθεί συνολικά κατά περισσότερο από 40 τρισ. δολάρια φθάνοντας, έτσι, τα 65 τρισ. δολάρια.
Η άνοδος αυτή των αγορών έγινε σε διαφορετικές φάσεις. Στη διάρκεια της περιόδου που επικρατούσε η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας, ανάμεσα στον Μάρτιο και στον Νοέμβριο του 2020, σημείωσαν άνοδο οι μετοχές των εταιρειών υπηρεσιών υγείας και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ενώ υποχωρούσαν οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, των αεροπορικών εταιρειών και γενικότερα εταιρειών που σχετίζονται με τη βιομηχανία των ταξιδιών και των διακοπών. Η ανοδική πορεία των μεν και η υποχώρηση των δε οδήγησε στο μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ μετοχών που έχει καταγραφεί μετά τη «φούσκα» του dot.com της δεκαετίας του 1990. Από την αρχή των εμβολιαστικών προγραμμάτων, όμως, οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας μένουν στάσιμες σε αντίθεση με εκείνες της παραδοσιακής οικονομίας, τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης της Wall Street, του Dow Jones, που από την έναρξη της εμβολιαστικής διαδικασίας έχει σημειώσει άνοδο 7%. 

Πηγή

About kathimerini