Περίοδο χάριτος 30 ετών για όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν προς την χώρα μας αλλά και για αυτά που θα χορηγηθούν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος καθώς επίσης και δραματική αύξηση των λήξεων προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα παραπάνω αναφέρονται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στην επικαιροποιημένη έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η έκθεση στάλθηκε στους ευρωπαίους τη Δευτέρα λίγες ώρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ανακούφιση από το χρέος σε σχέση με αυτή που εξετάζουν οι ευρωπαίοι εταίροι, λόγω της καταστροφής της οικονομίας και του κλεισίματος των τραπεζών τις τελευταίες δυο εβδομάδες.
Η εκτίμηση του ΔΝΤ για το χρέος το 2022 αγγίζει πλέον το 170% σε σχέση με το 142% πριν από δυο εβδομάδες. Εναλλακτικά το Ταμείο προτείνει στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν άμεσα σε «βαθύ εμπροστοβαρές κούρεμα» ή συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταφορές στον προϋπολογισμό.
Τονίζει το ΔΝΤ:
– Ο δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν σε αξιολόγηση ΑΑΑ θα δημιουργούσε «μη βιώσιμη δυναμική χρέους» για δεκαετίες.
– Οι προβλέψεις στην αναθεωρημένη Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους για την Ελλάδα υπόκεινται σε «σημαντικά πτωτικά ρίσκα».
– Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας αναμένεται να αυξηθούν πάνω από το 15% του ΑΕΠ που θεωρείται ένα ασφαλές «ταβάνι», ενώ συνεχίζουν να ενισχύονται.
– Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 142% του ΑΕΠ πριν από δυο εβδομάδες. Το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο ανώτατο σημείο του κοντά στο 200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία.