Σήμερα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, είναι απλά μια καθημερινή μέρα. Όχι, βέβαια, για όλους μας, καθώς για πολλά απο τα παιδιά, άρχισαν τα ”βάσανα” για άλλη μια χρονιά. Σήμερα τα παιδιά άκουσαν το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς περίπου κατά τις 8 το πρωί. Μήπως όμως είναι πολύ νωρίς 8 το πρωί για τα παιδιά και τους εφήβους ;
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει ο εγκέφαλος στην παιδική αλλά και στην εφηβική ηλικία νωρίς το πρωί δεν λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Αυτό θέλουν να διαπιστώσουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ,διεξάγοντας ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Teensleep. Κατά την εκκίνηση του προγράμματος θα επιλεχθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός παιδιών σε 100 σχολεία της Βρετανίας, τα οποία αντί να πηγαίνουν για μάθημα στις 8 το πρωί όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά, θα πηγαίνουν στις 10.
Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς οι ερευνητές θα διαπιστώσουν εάν με κάποιο τρόπο ,τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα , βελτίωσαν τις επιδόσεις τους ή παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.
Το πρόγραμμα Teensleep είναι άξιο να αναφερθεί ότι βασίζεται στη θεωρία του κιρκάδιου ρυθμού, ο οποίος είναι μια 24ωρη ενδογενής λειτουργία του βιολογικού ρολογιού του ανθρώπου. Ο κιρκάδιος ρυθμός μας κάνει σαφές το γεγονός οτι οι δυνατότητες μας και κυρίως η διαδικασία της αφομοίωσης πληροφοριών δεν είναι ίδιες κατά την διάρκεια της ημέρας.Οι ερευνητές του πανεπιστημίου έχουν καταλήξει ,επίσης, στο συμπέρασμα οτι ο κιρκάδιος ρυθμός μεταβάλλεται με την ηλικία και ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιών 14 με 16.
Εάν η θεωρία των ερευνητών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποδειχθεί ορθή και το πρόγραμμα τους αποφέρει αποτέλεσμα, θα φανεί σε βάθος χρόνου.
Αθανασούλης Κωνσταντίνος