Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη εντός της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας και όπως όλα δείχνουν, η θέση των εμπλεκομένων είναι εξαιρετικά δύσκολη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», μερικές ημέρες πριν εκδόθηκε βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων, το οποίο παραπέμπει τον πρώην βουλευτή Χανίων και υπουργό επί Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, σε δίκη για πλημμεληματικές παραβάσεις καθήκοντος. Σύμφωνα με το ίδιο βούλευμα, ίδια τύχη περιμένει και τους τότε υπευθύνους της Γαλακτοκομικής Σχολής αλλά και της φοιτητικής εστίας στην οποία διέμενε ο άτυχος Βαγγέλης Γιακουμάκης, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες είχε κακοποιηθεί στο εσωτερικό της πολλάκις.
Το Συμβούλιο Εφετών έκρινε σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας πως οι υπεύθυνοι της Σχολής είχαν αντιμετωπίσει με τεράστια επιείκεια έναν από τους φοιτητές που εμπλέκονται στην υπόθεση Γιακουμάκη όταν εκείνος είχε προκαλέσει σοβαρές φθορές στο χώρο της Σχολής. Ως αιτία της επιείκιας αυτής παρουσιάζεται η τηλεφωνική παρέμβαση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος των ανθρώπων της Γαλακτοκομικής.
Επιπλέον, ο πρώην υπουργός (που εκλεγόταν στην Κρήτη συνεχώς από το 1989) κατηγορείται πως μεσολάβησε ώστε δύο ακόμα φοιτητές από την Κρήτη -πέραν του φοιτητή για τον οποίο έκανε το τηλεφώνημα- να μείνουν ως οικότροφοι δύο επιπλέον σχολικές χρονιές στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής, παρότι δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα.
Από τη μεριά του, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης έχει παραδεχθεί το τηλεφώνημα στον τότε διευθυντή της σχολής, υποστηρίζει όμως πως αυτό συνέβη τουλάχιστον οκτώ μήνες πριν την εξαφάνιση του Βαγγέλη. Για εκείνον επρόκειτο απλώς για μία «ανθρώπινη ενέργεια σε ανύποπτο χρόνο που δεν έχει καμιά σχέση με bullying ή βασανισμούς, η οποία στόχευε στο να μην αποβληθεί από τη σχολή ένα παιδί χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων».
Το βούλευμα υποστηρίζει πως ο Μαρκογιαννάκης εξασφάλισε την παράνομη παραμονή των Κρητικών φοιτητών στην εστία των Ιωαννίνων, επιβαρύνοντας το Δημόσιο με τη στέγαση, τη διατροφή και την εκπαίδευση αυτών. Επιπλέον κατηγορείται πως μεσολάβησε στο Πειθαρχικό συμβούλιο τον Μάιο του 2014, ώστε οι φοιτητές που κατηγορούνταν για φθορές στο Γαλακτοκομική Σχολή (είχαν γράψει τα ονόματα των χωριών τους στους τοίχους της εστίας) να γλιτώσουν την αποβολή.
Ύστερα από την τηλεφωνική παρέμβαση του Μαρκογιαννάκη, οι φοιτητές παρότι είχε αποφασιστεί να αποβληθούν, «τη γλίτωσαν» με μόλις τρεις μέρες αποβολή, με τον τότε διευθυντή της σχολής και την υπεύθυνη της εστίας να υποστηρίζουν πως δεν επηρεάστηκαν από το βουλευτικό τηλεφώνημα και πως η χαμηλότερη ποινή αποφασίστηκε διότι ο ένας φοιτητής ήταν ανήλικος και αν αποβαλλόταν από την εστία δεν θα είχε πού να μείνει, αφού η οικογένειά του βρισκόταν στην Κρήτη.
Το συγκεκριμένο επιχείρημα έχει απορριφθεί, καθώς το Πειθαρχικό θα μπορούσε να έχει επιβάλλει μικρότερη ποινή μόνο στον ανήλικο φοιτητή ή να έχει ειδοποιήσει τους γονείς του ώστε να βρουν εκείνοι μία λύση για το πού θα έμενε εκείνος. Επιπλέον, οι δύο εκ των τριών σπουδαστών είχαν κατηγορηθεί ξανά για παραβατική συμπεριφορά, χωρίς να έχουν τιμωρηθεί, την ώρα που άλλοι φοιτητές είχαν αποβληθεί για πολύ μικρότερα παραπτώματα.
Πηγή: koolnews.gr