Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα σύνορα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία!
Σε αυξημένη επιφυλακή, παραμένουν οι ελληνικές αρχές μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, για το ενδεχόμενο νέων επιπλοκών που μπορεί να παρουσιαστούν στις διπλωματικές σχέσεις, με επανάληψη γεγονότων όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης.
Οι ένοπλες δυνάμεις και το λιμενικό, παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό και οι έλεγχοι στα σύνορα, ιδίως στον Έβρο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, εντατικοποιούνται καθώς υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξουν κι άλλα πρόσωπα που μπορεί να επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα για να αποφύγουν τις ανηλεείς διώξεις που ξεκίνησε από χθες η τουρκική κυβέρνηση.
Στελέχη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, εξέφραζαν φόβους ότι μπορεί να επιχειρήσουν να περάσουν σε ελληνικά νησιά διά θαλάσσης, τούρκοι υπήκοοι που θα υποδυθούν τους πρόσφυγες, προκειμένου να αποφύγουν την έκδοσή τους στην Τουρκία, όπως θα συμβεί τελικά με τους οκτώ αξιωματικούς που έφθασαν χθες με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι οκτώ αξιωματικοί θα εκδοθούν τελικά στην Τουρκία περίπου σε μια εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η περίπτωσή τους, αποτελεί τυπικό παράδειγμα παροχής πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με την συνθήκη της Γενεύης, που προβλέπει καθεστώς προστασίας για τα πρόσωπα που στην χώρα τους κινδυνεύουν να βασανιστούν ως αντιφρονούντες.
Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση που στο παρελθόν επέκρινε ως αντιπολίτευση την μη εφαρμογή της συνθήκης της Γενεύης (είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Αμντουλάχ Οτσαλάν πριν από 18 χρόνια) προανήγγειλε χθες μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου την έκδοση των οκτώ αξιωματικών, με το επιχείρημα ότι τα πρόσωπα αυτό επιχείρησαν να καταλύσουν το πολίτευμα στην χώρα τους και καταζητούνται με το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Στην συνέχεια μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεσμεύθηκε ότι οι αξιωματικοί θα εκδοθούν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο ομόλογό του, αφού όμως ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η στάση αυτή της κυβέρνησης, προκαλεί ήδη «μουρμούρες» στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από στελέχη που επισημαίνουν ότι για μια ακόμη φορά, η παράταξη απεμπολεί μια από τις βασικές του θέσεις για την περίθαλψη προσώπων που διώκονται πολιτικά στην χώρα τους, μόνο και μόνο για να μην δυσαρεστήσει τον «σουλτάνο» της γειτονικής χώρας.
Τόνιζαν μάλιστα, ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να εκτιμηθεί από τον Ερντογάν και από την τουρκική διπλωματία, η οποία δεν θα αργήσει και πάλι να δείξει τα δόντια της στην Ελλάδα, μόλις τα πράγματα ηρεμήσουν στο εσωτερικό της.
Αυτός είναι και ο φόβος της ελληνικής κυβέρνησης, στελέχη της οποίας εξέφραζαν φόβους χθες, ότι η επικοινωνία και η συνεννόηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη και προβληματική στο εξής, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος που τον ισχυροποιεί πολιτικά και τον καθιστά και πάλι παντοδύναμο.
Διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν παράλληλα, πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιδράσει στο πογκρόμ διώξεων που εξαπολύει από χθες το καθεστώς Ερντογάν, βαφτίζοντας ως πραξικοπηματίες όποιος θεωρεί ότι είναι πολιτικοί του αντίπαλοι, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και με συνοπτικές διαδικασίες.
Παράλληλα, η συνεννόηση για ζητήματα όπως η διαχείριση παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα, αλλά και η αποφυγή προκλήσεων από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στα ανατολικά μας σύνορα, καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής, λόγω της αναμενόμενης αλαζονικής στάσης που αναμένεται να επιδείξει η τουρκική κυβέρνηση, μετά την ισχυροποίησή της στο εσωτερικό και την εξουδετέρωση των πολιτικών της αντιπάλων.
Είναι ενδεικτικό, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανέμενε χθες όλη την μέρα να συνομιλήσει με τον τούρκο πρωθυπουργό, όπως αρχικώς είχε συμφωνηθεί μέσω των συμβούλων των δύο ηγετών, αλλά τελικώς η τηλεφωνική επικοινωνία αναβλήθηκε για σήμερα, χωρίς να είναι και πάλι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί.
Ενδεικτικό επίσης είναι το γεγονός, ότι μέχρι χθες το βράδυ, οι τουρκικές αρχές δεν έστελναν στρατιωτικό κλιμάκιο να παραλάβει το ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, απαιτώντας πιεστικά να τους παραδοθεί, μαζί με τους οκτώ επιβαίνοντες αξιωματικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε μια φάση μεγαλύτερης έντασης» τόνιζαν χθες διπλωματικές πηγές που εκτιμούσαν ότι «ο Ερντογάν τώρα θα γίνει ακόμη πιο προκλητικός στην συμπεριφορά του».
«Το μόνο καλό είναι ότι χρειάζονται κάποιους μήνες για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση που επιχειρεί στις Ένοπλες δυνάμεις. Άρα μπορεί να έχουμε ήρεμο καλοκαίρι» προσέθεταν…
Πηγή: protothema.gr