«Ξεκινώντας από τη Θράκη πάμε να αποκαταστήσουμε μία θεμελιώδη αδικία. Να αποκαταστήσουμε ένα βασικό δικαίωμα που πρέπει να έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης ανεξαρτήτως από την περιοχή της χώρας στην οποία μένει, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, το δικαίωμα στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία, στο ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, απευθυνόμενος στους κατοίκους των Δικαίων με τους οποίους συνομίλησε στο κοινοτικό κατάστημα, στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στον Έβρο.
Χαρακτήρισε κρίσιμο από εθνικής άποψης το «να μπορούνε οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών να βλέπουν τα ελληνικά κανάλια και να μην κρέμονται από το τι εκπέμπουν τα κανάλια των γειτονικών χωρών».
Διευκρίνισε ότι το πρόβλημα της αδυναμίας πρόσβασης στο ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν αφορά μόνο χωριά του Έβρου ή της Θράκης, αλλά αποτελεί ένα γενικευμένο πρόβλημα, την ύπαρξη του οποίου απέδωσε στην προηγηθείσα «υποκλοπή του αέρα της χώρας με έναν διαγωνισμό παρωδία».
Τόνισε πως η κρίση μας δίδαξε πως όταν οι μεγάλες υποδομές που είναι και κρίσιμες για τα εθνικά συμφέροντα αφήνονται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος κυνηγάει μόνο το κέρδος του για να αναπτυχθεί, δεν αναπτύσσονται με τον αποτελεσματικό κοινωνικά τρόπο, δεν αναπτύσσονται με τον εθνικά επιβεβλημένο τρόπο, ούτε με τον οικονομικά παραγωγικό τρόπο και πως τις κρίσιμες υποθέσεις πρέπει να τις διαχειριζόμαστε συλλογικά και να αναζητούμε το κοινό καλό.
«Να μη βασιζόμαστε στην ιδιοτέλεια για αναπτύξουμε τη χώρα μας, διότι αυτή η επιλογή που είχε γίνει για την ψηφιακή τηλεόραση στη χώρα ήταν μια επιλογή που εξυπηρέτησε ιδιοτελή συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενημέρωσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τους κατοίκους πως ήδη τα στελέχη του υπουργείου συζητούν το πώς θα αναπτυχθεί υψηλής ταχύτητας πρόσβαση στο διαδίκτυο και έδωσε διττή διάσταση στην παρουσία του και το ξεκίνημα του έργου παροχής τηλεόρασης μέσω δορυφορικής σύνδεσης.
«Η πρώτη είναι πως η κυβέρνηση θα προτεραιοποιήσει και το κάνει καθημερινά, την αποκατάσταση της ισότητας μεταξύ των πολιτών οπουδήποτε κι αν αυτοί διαμένουν. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι μαχόμαστε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Και το δεύτερο να τη δούμε όλοι μαζί ως ένα ακόμα σημάδι ότι η χώρα μας γυρίζει σελίδα και αρχίζει να σκέφτεται για το μέλλον με όρους θετικούς.
Έκανε λόγο για «πόλεμο στην κυβέρνηση όταν επιχείρησε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο», σημειώνοντας πως είναι μια διαδικασία που θα την ολοκληρώσει, «διότι το τηλεοπτικό τοπίο όπως συνολικά το τοπίο της ενημέρωσης ήταν απολύτως αρρύθμιστο».
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παππάς υπογράμμισε πως το 2016 αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 10%, οι επενδύσεις κατά 12% καθώς και οι θέσεις απασχόλησης στην ελληνική οικονομία από την αρχή του 2015.
«Πάνω σε αυτά τα πάρα πολύ ισχυρά σημάδια ότι η οικονομία μας έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει, έρχονται και τα οικονομικά αποτελέσματα, όπου για πρώτη φορά η Ελλάδα πετυχαίνει πλεονάσματα και υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους». Πορεία την οποία αποδίδει «μαζί με όλα τ’ άλλα και στη συνετή διαχείριση» φέροντας ως παράδειγμα χρηστής διαχείρισης την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων «με χαμηλότερο κατά 750 εκατομμύρια ευρώ τίμημα» το οποίο όπως είπε θα δαπανηθεί για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
«Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος και στην αίσθηση της μιζέριας γιατί υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. Ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είναι να τις ανακαλύψει, να τις αναδείξει και να κινητοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου για να περάσουμε στη διατηρήσιμη και δίκαιη ανάπτυξη», κατέληξε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Ο κ. Παππάς άκουσε τα θέματα που του έθεσαν οι κάτοικοι της κοινότητας Δικαίων του Δήμου Ορεστιάδας, παρουσία και του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος ευχαρίστησε επανειλημμένα για την παρουσία και το συγκεκριμένο έργο.