Αιχμές για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης άφησε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2021.
Παρά τις μεγάλες εξαγγελίες της, το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ φαίνεται από “σειρά αποφάσεων για την διαχείριση των χρημάτων, τη δημιουργία νέων υπηρεσιών, θεσμών, αλλά και την πρόσληψη εργαζομένων στο δημόσιο, με έκτακτες διαδικασίες και χωρίς την τήρηση των προβλεπομένων από τη Διαύγεια” είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι “χρήματα των πολιτών, σπαταλήθηκαν με τη γνωστή κορονο-λίστα, για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και την ευνοϊκή αντιμετώπιση της κυβέρνησης, ενώ με τις ρυθμίσεις που εισήχθησαν πρόσφατα, για τα τηλεοπτικά κανάλια, τιμωρούνται οι εργαζόμενοι και επιφέρεται βαρύτατο πλήγμα στην ενημέρωση και τη Δημοκρατία, ενώ οι χαριστικές ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες περισσεύουν”.
Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι ο μεταρρυθμιστικός χαρακτήρας της πολιτικής της κυβέρνησης, για τον οποίο επαίρεται, “εδώ και καιρό μοιάζει με κακόγουστο αστείο” καθώς “εισάγετε πάλι την γαλάζια συνέντευξη του κ. Παυλόπουλου στο ΑΣΕΠ. Να ξεχάσουμε τους άπειρους σταζιέρ και τους συμβασιούχους του κ. Παυλόπουλου, που τους κοροϊδέψατε, κλείνοντας το μάτι για μια δήθεν μονιμοποίηση; Ούτε εδώ ελήφθη το μήνυμα των αιτιών της κρίσης και της προσφυγής στον αναγκαστικό δανεισμό” είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: “Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς από το γεγονός ότι, ακόμη και σήμερα, ο κ. πρωθυπουργός, δηλώνει ότι για την κρίση, φταίει το «λεφτά υπάρχουν» και όχι η οικονομική διαχείριση και η λογιστική απάτη της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή. Κύριε Μητσοτάκη, λεφτά υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι άλλο. Πού τα πάτε;” ρώτησε ο κ. Παπανδρέου.
Ο βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής ερώτησε επίσης πώς υπηρετούνται οι αξίες και τα συμφέροντα των Ελλήνων, “όταν ακόμα και σήμερα υποστηρίζετε ότι ο Γεωργίου, της ΕΛΣΤΑΤ, διαστρέβλωσε τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2009; [..] Όταν με τα δικά του στοιχεία κατάφεραν να φύγει ο αστερίσκος των greek statistics στην Eurostat. Όταν και σήμερα, που θα ψηφίσετε τον προϋπολογισμό της ΝΔ, αυτός θα βασίζεται στα στοιχεία αυτού του ανθρώπου που κυνηγήθηκε όσο κανείς άλλος, απλά γιατί έκανε άξια την δουλειά του αποκαλύπτοντας απλές αλήθειες”.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των κρίσεων από την Ευρώπη, είπε ότι το 2010, με την οικονομική κρίση η ΕΕ έπρεπε να διδαχθεί από την Αμερική. Να ηρεμήσει τις αγορές, με στήριξη της Ελλάδας και άλλων χωρών πχ. με ευρωομόλογα, αντί να είναι τιμωρητική, όπως “το περιγράφει γλαφυρά ο Μπαράκ Ομπάμα στο πρόσφατο βιβλίο του”.
Επίσης, το 2020 η Ευρώπη έπρεπε να παραδειγματιστεί από την Ασία: “Να προχωρήσει αρχικά σε lockdown, όπως σωστά κάναμε και εμείς, αλλά να μην μπει στο δίλημμα, υγεία ή οικονομία, που τελικά αποδείχτηκε ψευτο-δίλημμα”.
Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έκανε στον υγειονομικό τομέα σοβαρό λάθος, ενώ αντιθέτως έκανε έστω καθυστερημένα, ένα σοβαρό θετικό βήμα στον οικονομικό τομέα: “Με 10 χρόνια καθυστέρηση αρχίζει να κάνει πράξη όσα είχα προτείνει το 2009-10. Αν τα υιοθετούσαν τότε, η Ευρώπη και η Ελλάδα θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα με λιγότερο πόνο αλλά και ουσιαστικότερες αλλαγές. Τα ευρωομόλογα και τα πράσινα ομόλογα, έχουν γίνει πραγματικότητα.
Προτάσεις, όπως της φορολογίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών, των φόρων επί των αερίων του θερμοκηπίου (βασικά του διοξειδίου του άνθρακος), της καταπολέμησης των φορολογικών παραδείσων, ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου, αλλά έμειναν εκεί. Ποιος μας άκουγε τότε; Σήμερα η Ευρώπη μιλά για την μετάβαση σε ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο. Και επενδύει σε αυτό. Ευπρόσδεκτη η προοπτική αυτή” είπε ο κ. Παπανδρέου.
Τέλος, για το πόρισμα “Πισσαρίδη” είπε ότι ακόμα και σήμερα, δεν τέθηκε σε ουσιαστική διαβούλευση, και ότι “αποτελεί μια σύνοψη σκληρά νεοφιλελεύθερων πολιτικών και προωθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν φαίνεται να στοχεύει κατά κανένα τρόπο στην μείωση των μεγάλων ανισοτήτων”.