Home / Διεθνή / Παιχνίδια τακτικής για το ΝΑΤΟ στο τρίγωνο Αθήνας-Άγκυρας-Βερολίνου

Παιχνίδια τακτικής για το ΝΑΤΟ στο τρίγωνο Αθήνας-Άγκυρας-Βερολίνου

Δεν είναι εύκολη η οριστικοποίηση της αποστολής

Αθήνα
Παιχνίδια τακτικής φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη στο τρίγωνο Αθήνας – Άγκυρας – Βερολίνου σχετικά με την τελική μορφή που θα λάβει η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η ασάφεια περί της επίσκεψης ή μη της γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν στην περιοχή, αλλά και οι αντικρουόμενες ειδήσεις και διαψεύσεις περί της άρνησης της Άγκυρας να επιτρέψει στη γερμανική φρεγάτα «Bonn» να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα αποδεικνύουν ότι η οριστικοποίηση της αποστολής δεν θα είναι καθόλου εύκολη και ίσως οι προσδοκίες που αρχικώς καλλιεργήθηκαν να πρέπει να χαμηλώσουν. Στη διελκυστίνδα εμπλέκονται, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, τόσο ουσιαστικοί όσο και συμβολικοί λόγοι.

Αυτό που είναι σαφές πάντως και το οποίο επιβεβαίωναν πηγές από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες είναι ότι οι συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο επί των λεπτομερειών της νατοϊκής αποστολής προχωρούν πολύ αργά. Η Άγκυρα έχει σαφείς και σκληρές θέσεις στα ζητήματα που θεωρεί κρίσιμα στο Αιγαίο. Η Αθήνα τηρεί εποικοδομητική στάση και εκφράζεται ικανοποίηση για αυτήν.

Ωστόσο, μοιάζει δύσκολο να υπάρξει η αναμενόμενη πρόοδος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες. ο γερμανός διοικητής της νατοϊκής δύναμης SNMG 2, ο ναύαρχος Κλάιν, βρίσκεται στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική πλευρά, όπου το μείζον ζήτημα είναι η επιλογή των περιοχών στις οποίες η αποστολή θα αναπτυχθεί. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας Γενς Φλόσντορφ τόνισε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα και η Τουρκία στηρίζουν τη διαδικασία, ενώ αναγνώρισε ότι «κινούμαστε σε πολύ ευαίσθητη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών».

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανγιού Μπιλγκίτς (και αφού επεσήμανε ότι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος υπάρχουν διμερή ζητήματα στο Αιγαίο) «στόχος μας είναι οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ να εκτελούνται χωρίς να διεγείρονται τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Η απόφαση του (Βορειοατλαντικού) Συμβουλίου της 24ης Φεβρουαρίου κατ’ αυτόν τον τρόπο σχεδιάστηκε και στην απόφαση αυτή», εξήγησε, «καταγράφηκε ότι οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ θα εκτελούνται χωρίς να ζημιώνονται και να επηρεάζονται οι εθνικές θέσεις της Τουρκίας και της Ελλάδος. Στην απόφαση ορίσθηκε να δρουν και η Τουρκία και η Ελλάδα σε συντονισμό με τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα η Άγκυρα, μέσω του κ. Μπιλγκίτς, διέψευσε τις πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν και στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η κυβέρνησή του δεν έδωσε άδεια στα νατοϊκά πλοία να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της χώρας. «Αν προσέξετε τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία σχετικά με τις δραστηριότητες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο ανυπόστατες είναι οι ειδήσεις αυτές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπιλγκίτς πρόσθεσε ότι ήδη από τις 8 Φεβρουαρίου έχει αποσαφηνιστεί ένα κοινό σχέδιο 10 σημείων μεταξύ του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και της Άνγκελα Μέρκελ, κατά την τελευταία επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στη γειτονική χώρα. «Αυτού του είδους οι ειδήσεις που λαμβάνουν χώρα και στον ελληνικό Τύπο προκαλούν την αμαύρωση της πληροφορίας. Το να ισχυρίζεται κανείς ότι η Τουρκία εναντιώθηκε στη δική της πρόταση συνιστά ανοησία, προϊόν φαντασίας και εξωπραγματικό» πρόσθεσε, σε μάλλον σκληρή γλώσσα, ο κ. Μπιλγκίτς.

Την ίδια στιγμή και σε ό,τι αφορά στην πιθανή επίσκεψη της κ. Φον ντερ Λέγεν στη Λέσβο, ο εκπρόσωπός της δήλωσε ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάτι για την προσεχή Κυριακή 6 Μαρτίου και ότι «αν η υπουργός ήθελε να επισκεφθεί τη γερμανική φρεγάτα που επιχειρεί στο Αιγαίο δεν θα χρειαζόταν να λάβει καμία τουρκικά άδεια». Πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν υπεβλήθη αίτημα στην τουρκική πλευρά».

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν προέλθει από ελληνικές στρατιωτικές πηγές, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας φέρεται να ζήτησε να μεταβεί στη Λέσβο και στη συνέχεια να πετάξει με το ελικόπτερο της γερμανικής φρεγάτας προς την Τουρκία. Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, η Άγκυρα δεν έδωσε άδεια, διότι θεωρεί τη Λέσβο αποστρατιωτικοποιημένο νησί, αλλά ζήτησε να εισέλθει το γερμανικό πλοίο στα τουρκικά χωρικά ύδατα και από εκεί να απογειωθεί το ελικόπτερο με προορισμό την Τουρκία.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, «οι απαράδεκτες αιτιάσεις της Τουρκίας, διαχρονικά, πάλι θα υπάρχουν και πάλι θα αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια. Εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι τα δικά μας νησιά, ποια είναι τα δικά μας ύδατα, ο δικός μας εναέριος χώρος. Στο δικό μας μυαλό δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

Άγγελος Αθανασόπουλος

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis