Home / BUSINESS & FINANCE / Πέντε συμβουλές για να ζητήσετε περισσότερα χρήματα από τον εργοδότη σας

Πέντε συμβουλές για να ζητήσετε περισσότερα χρήματα από τον εργοδότη σας

Η αγορά εργασίας διανύει μια ιδανική για τους εργαζόμενους περίοδο: λίγοι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους αρκετές θέσεις εργασίας για να διαλέξουν.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να ζητήσετε αυτό που θέλετε από τους εργοδότες σας (τωρινούς ή μελλοντικούς), είτε αυτό είναι περισσότερη ευελιξία, είτε περισσότερα χρήματα.

Όμως, πρέπει να το κάνετε με το σωστό τρόπο. «Ποτέ με ζητήσετε περισσότερα χρήματα εξηγώντας γιατί εσείς τα χρειάζεστε. Εξηγήστε τι χρειάζεται η εταιρεία από εσάς και γιατί», σχολιάζει η Τέσσα Ουάιτ, ιδρύτρια της The Job Doctor και σύμβουλος καριέρας με παραπάνω από 20 χρόνια εμπειρίας.
Ακολουθούν οι πέντε συμβουλές της για να ζητήσετε με σωστό τρόπο την αύξηση – ή οτιδήποτε άλλο – θέλετε από τον εργοδότη σας.

Ζητήστε αυτό ακριβώς που θέλετε
Δεν είναι μόνο ο υψηλότερος μισθός. Υπάρχουν τουλάχιστον 10 διαφορετικά πράγματα που μπορείτε να διαπραγματευτείτε τόσο στην τωρινή σας δουλειά, είτε στη συνέντευξη για μια καινούργια θέση εργασίας.
Μπόνους εργασίας, ευέλικτο ωράριο, δυνατότητα τηλεργασίας, περισσότερες μέρες άδειας, εταιρικό κινητό τηλέφωνο ή έξοδα μετακινήσεων, χρήματα για παρακολούθηση σεμιναρίων, μετοχικό κεφάλαιο στην εταιρεία – όλα είναι στο τραπέζι.
Σκεφτείτε πολύ καλά τι θέλετε από τα παραπάνω και μην τα ζητήσετε όλα. Διαπραγματευτείτε για τουλάχιστον τρία από αυτά.
Μην ξεχνάτε ότι είναι πιο πιθανό οι εργοδότες να σας δώσουν αυτό που έχει λιγότερο κόστος για τους ίδιους. Για παράδειγμα, μια αλλαγή στον τίτλο εργασίας ή τον ρόλο σας δεν θα τους κοστίσει τίποτα. Όταν όμως ψάξετε για άλλη δουλειά, τότε μπορείτε να ζητήσετε χρήματα που αντιστοιχούν στον τίτλο σας.
Βρείτε τη σωστή στιγμή
Όταν ψάχνετε μια νέα δουλειά, μην αναφέρετε τον μισθό στα πρώτα στάδια της συνέντευξης ή της όλης διαδικασίας πρόσληψης. Κρατήστε το για το τελικό στάδιο, όταν θα είστε σίγουροι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά.
Γιατί; Επειδή εκείνη τη στιγμή έχετε την ισχυρή θέση. Αν θέλουν να σας προσλάβουν, πρέπει να σας το δείξουν.
Αν έχετε ήδη δουλειά, τότε ζητήστε περισσότερα χρήματα μετά από κάποια επιτυχία σας, όπως η ολοκλήρωση ενός project ή η επίτευξη ενός στόχου.
«Τα χρήματα πάνε σε αυτούς που τα ζητούν, όχι σε αυτούς που περιμένουν. Αν νομίζετε ότι είναι σωστό να περιμένετε για την ετήσια αύξησή σας, τότε κάνετε λάθος», σχολιάζει η Ουάιτ.
Το αφεντικό σας θέλει να δει ένα πράγμα: αποτελέσματα. Ακόμα και αν τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να αποδειχτούν έμπρακτα, αποδείξτε με επιχειρήματα γιατί κάνετε τη δουλειά σας καλύτερα από τους άλλους.
Παίξτε έξυπνα
Είτε ψάχνετε νέα δουλειά, είτε μια αύξηση στην ήδη υπάρχουσα, πρέπει να δηλώσετε ότι «είστε εδώ».
Ειδικά όταν δίνετε συνέντευξη για νέα δουλειά, σε κάποια στιγμή θα συζητήσετε για το θέμα του μισθού. Δεν πρέπει, όμως, να κλειδώσετε σε ένα νούμερο από πολύ νωρίς.
Αν σας ρωτήσουν πόσα χρήματα βγάζετε τώρα ή τι μισθό αναμένετε, μπορείτε να γυρίσετε την ερώτηση στον εργοδότη σας.
Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε το εξής: «Θα ήθελα να μη συζητήσουμε ακόμη για τον μισθό, πριν προχωρήσουμε περαιτέρω στη διαδικασία της συνέντευξης, καθώς είναι ένα ζήτημα με πολλούς παράγοντες. Από την άλλη, δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε ο ένας τον χρόνο του άλλου. Από περιέργεια, εσείς τι μισθό μπορείτε να δώσετε;»
Αν η απάντηση σάς αρέσει, τότε μπορείτε να το πείτε. Και στη συνέχεια, μπορείτε γρήγορα να πείτε τι θα φέρετε στον νέο σας εργοδότη.
Μην μασάτε με αόριστες υποσχέσεις
Αν πάλι ο εργοδότης (τωρινός ή μελλοντικός) δείχνει να φέρνει αντίσταση όταν του ζητάτε αύξηση, μπορείτε να του/της ζητήσετε να ανταμειφθείτε σε δύο μέρη.
Μπορείτε να προτείνετε να πάρετε τη μισή αύξηση που ζητάτε τώρα και την υπόλοιπη σε τρεις με έξι μήνες, εφόσον πετύχετε συγκεκριμένους στόχους. 
Αν συμφωνήσουν, στείλτε και ένα email όπου θα γράφετε για τη συμφωνία σας, για να είναι επίσημο.
Κάντε την αντιπρότασή σας
Φυσικά, ο πιο γρήγορος τρόπος για να δείτε την αξία σας είναι να αντιτείνετε στον εργοδότη σας αυτά που σας προσφέρουν οι άλλοι.
Σε πολλές εταιρείες δεν αρέσει αυτό, αλλά το ρίσκο μειώνεται αν το κάνετε με τον σωστό τρόπο. Όταν αναφέρετε τη δική σας προσφορά, πείτε στον εργοδότη σας γιατί σας αρέσει να δουλεύετε εκεί, αλλά δεν μπορείτε να αγνοήσετε και τα χρήματα που σας δίνουν σε μια άλλη εταιρεία.
Ζητήστε να κάνετε μια συζήτηση για την καριέρα και τον μισθό σας και δείτε αν μπορείτε να έρθετε σε συμφωνία. Μην πείτε ποτέ «δώσε μου τόσα, διαφορετικά θα φύγω».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal
Διαβάστε επίσης:
Οι τρεις συμβουλές για να πάρετε την προαγωγή των ονείρων σας
Ποιοι εργοδότες είναι οι πιο «σφιχτοχέρηδες»
Έρευνα: Οι Έλληνες στους πέντε πιο κακοπληρωμένους λαούς του πλανήτη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview