Το δίκιο του στα κινεζικά Δικαστήρια αναζητά ο διάσημος παίχτης Michael Jordan, ο οποίος έχει φθάσει στην τελευταία φάση μια δικαστικής διαμάχης που ξεκίνησε το 2012 με την εταιρεία αθηλτικών ειδών Qiaodan Sports, η οποία αυθαίρετα και χωρίς την έγκρισή του χρησιμοποίησε για λόγους προώθησης το όνομά του.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κίνας, το οποίο παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο για άλλες ξένες επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν να προστατέψουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Στην ακροαματική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη, οι δικηγόροι του Jordan υποστήριξαν ότι η εταιρεία Qiaodan Sports Co. Ltd, μια οικογενειακή επιχείρηση με πάνω από 6.000 καταστήματα τα οποία πωλούν παπούτσια και αθλητικά είδη σε όλη την Κίνα, καταπάτησε τα δικαιώματα του διάσημου παίχτη επειδή χρησιμοποίησε το όνομά του. Η Qiaodan, για πάνω από 10 χρονια, στα διαφημιστικά της μηνύμτα χρησιμοποιούσε τη φράση «Chee-ow dahn», η οποία στα μανδαρίνικα σημαίνει Jordan. Ο διάσημος παίχτης κατέθεσε το 2012 την πρώτη αγωγή κατά της εταιρείας αλλά τα κατώτερα Δικαστήρια είχαν αποφανθεί υπέρ της κινεζικής εταιρείας.
Με την τροπή που έχει πάρει σήμερα η υπόθεση διαφαίνονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κινεζική νομοθεσία τα θέματα της πνευματικής ιδιοκτησίας στην πιο γοργά αναπτυσσόμενη αγορά. Η υπόθεση θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για να προστατευθούν καλύτερα οι ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα και κάποιοι νομικοί θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή είναι μια ευκαιρία για τους Ανώτατους Δικαστές να αποδείξουν ότι το κινεζικό νομικό σύστημα λειτουργεί και με αυτό τον τρόπο να παρουσιάσουν μια θετική εικόνα.
Όπως αναφέρει ο ακαδημαϊκός, ειδικός σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, Li Shunde, «πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση και η ετυμηγορία θα παίξει σημαντικό ρόλο για την έκβαση μελλοντικών παρόμοιων υποθέσεων».
Παράλληλα, αναφέρει ότι η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει αυστηροποιήσει τη νομοθεσία της σχετικά με τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και οι Αρχές θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την υπόθεση για να αποδείξουν ότι η χώρα λαμβάνει τις υποθέσεις προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στα σοβαρά και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει τα δικαιώματα των ξένων επιχειρήσεων.
Ωστόσο, η υπόθεση του Michael Jordan δεν είναι η μοναδική. Άλλες διεθνείς επιχειρήσεις όπως είναι η Pfizer έχουν πληγεί από τη «χαλαρή» (σε σχέση με τα δεδομένα που ισχύουν σε άλλες χώρες) προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το νομικό σύστημα της Κίνας, συνηθίζει να προστατεύει οποιαδήποτε εταιρεία έχει «προλάβει» να κατοχυρώσει τα σήματα και τις πατέντες πρώτη. Η υπόθεση της Pfizer θύμιζε με κάποιον τρόπο αυτή του Jordan: σε ένα πάρτυ στην Κίνα είχε χρησιμοποιηθεί σε κάποιο φωνητικό μήνυμα το όνομα «Viagra» το οποίο παραπέμπει φυσικά στο γνωστό χάπι της μεγάλης φαρμακευτικής. Ωστόσο, η εταιρεία δεν μπόρεσε να βρει το δίκιο της στο κινεζικό Δικαστήριο.
Όπως εκτιμά ο Li, το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση υπερ της εταιρείας, η οποία είχε δημιουργήσει «αρκετό θόρυβο», όπως αναφέρει. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πότε ακριβώς θα ανακοινωθεί η απόφαση καθώς οι διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων παραμένουν αρκετά «μυστικοπαθείς» στην Κίνα, όπως σημειώνει ο Li.
Πηγή:Insider.gr
Πηγή: http://sportsite.gr/%CE%BF-jordan-%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CE%B6%CE%BF%CF%85%CF%82/