Στο Χόλιγουντ είναι γνωστός ως Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός με λαμπρή πορεία και δύο βραβεία Οσκαρ, κατά βάθος όμως ο Αλεξάντερ Πέιν ένιωθε πάντα Έλληνας.
Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ο άνθρωπος πίσω από τις ταινίες «Νεμπράσκα» και «Πολίτης Ρουθ», που αποδίδει στη μεγάλη οθόνη με το χαρακτηριστικό μαύρο χιούμορ του την αμερικανική πραγματικότητα, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να πολιτογραφηθεί Έλληνας και να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο.
Αλλωστε, έχει Ελληνες γονείς, που έφυγαν στην Αμερική και άνοιξαν εκεί ελληνικό εστιατόριο, ενώ το πραγματικό του επίθετο είναι Παπαδόπουλος και η καταγωγή του από το Αίγιο. Στην αχαϊκή πόλη διατηρεί σπίτι και έρχεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι, αφού πριν από πέντε χρόνια ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα μια νεαρή Αιγιώτισσα, τη φιλόλογο Μαρία Κόντου, και την πήρε στην Αμερική, όπου παντρεύτηκαν μέσα σε λίγους μήνες.
Πριν από περίπου έναν μήνα, ο Πέιν βρέθηκε ξανά στην Ελλάδα και απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να πληροφορηθεί τι δικαιολογητικά απαιτούνται προκειμένου να πολιτογραφηθεί Ελληνας. Αρχικά προσανατολιζόταν στη διαδικασία του καθορισμού ιθαγένειας, η οποία όμως ήταν χρονοβόρα και επιπλέον απαιτούσε κινήσεις από την Ελληνίδα μητέρα του, Πέγκυ, αλλά δεν ήταν εύκολο, καθώς εκείνη είναι πλέον 94 ετών. Ετσι, ο Πέιν προτίμησε να απευθυνθεί στις προξενικές Αρχές του Λος Αντζελες, προκειμένου να πολιτογραφηθεί Ελληνας ως ομογενής.
Καριέρα
Ο Αλέξανδρος – Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, που στο διεθνές jet set είναι γνωστός ως Αλεξάντερ Πέιν, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1961 στη Νεμπράσκα. Το 1996 έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία «Πολίτης Ρουθ» και τρία χρόνια αργότερα την ταινία «Εκλογή», που χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως η καλύτερη ταινία της χρονιάς και απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ. Το αγαλματίδιο όμως ήρθε, τελικά, για την ταινία «Οι απόγονοι» («The Descendants») και ήταν για το καλύτερο διασκευασμένο σενάριο. Η δραματική κωμωδία, με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ, είχε προταθεί, επίσης, για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Ανδρικής Ερμηνείας, Σκηνοθεσίας και Μοντάζ. Δύο υποψηφιότητες είχε αποσπάσει και η ταινία του «Σχετικά με τον Σμιντ» με τον Τζακ Νίκολσον, ενώ με την ταινία «Πλαγίως» («Sideways») είχε κερδίσει, επίσης, το Οσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Παραλαμβάνοντας το ένα του βραβείο στην τελετή των Οσκαρ στο Λος Αντζελες είχε απευθυνθεί στη μητέρα του, που βρισκόταν στο κοινό, και της είχε αφιερώσει το αγαλματίδιο λέγοντάς της σε άψογα ελληνικά «Σ’ αγαπώ πολύ, μαμά».
Μία από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι η «Νεμπράσκα» («Nebraska»), η οποία συγκέντρωσε 6 υποψηφιότητες για Οσκαρ, αυτά της Καλύτερης Ταινίας, της Σκηνοθεσίας, του Πρωτότυπου Σεναρίου, της Φωτογραφίας, του Α’ Ανδρικού Ρόλου και του Β’ Γυναικείου Ρόλου.
Στην περιπετειώδη διαδρομή του έχει εξασφαλίσει, επίσης, σημαντικές διακρίσεις στις Χρυσές Σφαίρες και τα βραβεία BAFTA. Ο Αλεξάντερ Πέιν σπούδασε κινηματογράφο και τηλεόραση, καθώς επίσης Ιστορία και ισπανική λογοτεχνία σε Πανεπιστήμια του Στάνφορντ και της Καλιφόρνια.
Οι δύο γάμοι, το Αίγιο και η αλλαγή στο επίθετο
Με την πρώτη σύζυγό του, την Καναδή ηθοποιό Σάντρα Ο, έμεινε παντρεμένος τρία χρόνια, από το 2003 έως το 2006. Το 2015 παντρεύτηκε ξανά την 27χρονη τότε Μαρία Κόντου. Την είχε γνωρίσει σε εκδήλωση που είχε διοργανωθεί προς τιμήν του στο Αίγιο, όπου είχε προβληθεί η ταινία του «Νεμπράσκα». Μεταξύ των συλλόγων και των φορέων της πόλης που εργάστηκαν για την εκδήλωση ήταν και η Ιστορική-Λαογραφική Εταιρία Αιγιαλείας, μέλος της οποίας ήταν η Μαρία Κόντου. Η ίδια θέλησε να του προσφέρει εκ μέρους της εταιρίας ως δώρο ένα DVD με ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που είχαν γυριστεί στο Αίγιο, και αυτό ήταν η αρχή ενός μεγάλου έρωτα. Ο διάσημος σκηνοθέτης τής ζήτησε να τον ακολουθήσει στην Αμερική και στη συνέχεια ήρθε η πρόταση γάμου.
Εναν χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2016, ο διάσημος σκηνοθέτης τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση του δήμου με τον τίτλο του επίτιμου δημότη Αιγιαλείας και αναγορεύτηκε πρεσβευτής της Αιγιαλείας για την τέχνη και τον πολιτισμό. Συγκινημένος έχει μιλήσει στο κοινό για τις ελληνικές του καταβολές χρησιμοποιώντας την αγαπημένη του ελληνική γλώσσα. Ο παππούς του είχε φτάσει το 1912 στην Ομάχα της Νεμπράσκα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ο ίδιος ο Πέιν έχει διηγηθεί ότι τον έλεγαν Νίκο Παπαδόπουλο, αλλά επειδή εκείνη την περίοδο είχε γίνει μια διαδήλωση κατά των Ελλήνων μεταναστών άλλαξε το όνομά του όχι σε «Πούλος» ή «Πάππας», όπως συνηθιζόταν από άλλους Έλληνες, αλλά σε Πέιν. Σήμερα ο διάσημος σκηνοθέτης νιώθει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες του κάνοντας πράξη την επιθυμία πολλών ετών να γίνει Έλληνας πολίτης.