Πιστός, για μια ακόμη φορά, στο ρόλο του τορπιλιστή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χτυπά ξανά, στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαβουλεύσεων για την συμφωνία Ελλάδας – Ευρώπης.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, και ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του Grexit, ζητά την ψήφιση «τουλάχιστον ενός μέτρου» από την Ελλάδα έως την Κυριακή, μιλά για μικρά περιθώρια «reprofiling» του ελληνικού χρέους, αποδομεί το ΔΝΤ και αφήνει δηλητηριώδεις αιχμές κατά των ΗΠΑ.
«Πρότεινα στον Τζακ Λιου να πάρουμε εμείς το Πουέρτο Ρίκο εάν είναι να αναλάβουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα», ήταν ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σχόλια Σόιμπλε σε συνέδριο της Bundesbank – ένα σχόλιο, που στοχεύει ευθέως στις έντονες πλέον παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο για την αποτροπή του Grexit.
Από το ίδιο συνέδριο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμήνυσε ότι δεν βλέπει «κανένα προαπαιτούμενο» (prior action) να υλοποιείται ακόμη από την Ελλάδα την οποία και κάλεσε να ψηφίσει τουλάχιστον ένα μέτρο έως την Κυριακή. Υποστήριξε, δε, ότι το ίδιο ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της Τρίτης, λέγοντας ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως ξέρει ότι πρέπει να οικοδομηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Τότε, ο Σόιμπλε απάντησε – όπως ο ίδιος είπε σήμερα – ότι εάν θέλει η Ελλάδα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μπορεί μέσα σε αυτές τις ημέρες να ψηφίσει ένα από αυτά τα μέτρα που έχει υποσχεθεί, επικαλούμενος την υπόσχεση της νέας κυβέρνησης ότι θέλει να μεταρρυθμίσει την χώρα. Μάλιστα, υποστήριξε ότι είπε χαρακτηριστικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Just do it!» («απλά κάντο!»).
Οι αιχμές Σόιμπλε συνεχίστηκαν και προς την πλευρά του ΔΝΤ αλλά και της ίδιας της Ανγκλα Μέρκελ, λέγοντας πως ο ίδιος δεν ήθελε τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά η καγκελάριος τον υπερκέρασε. Ενώ αναγνώρισε, δε, πως η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δίκιο να λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει διότι θα… παραβίαζε τους κανόνες της ευρωζώνης. Και, ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι το μόνο που υπάρχει είναι «ένα μικρό περιθώριο για reprofiling του ελληνικού χρέους». Δεν παρέλειψε, δε, να επιχειρήσει υπογείως την αποδόμηση του θετικού προφίλ που προσέδωσε στο ΔΝΤ, κατά τους ξένους αναλυτές, η έκθεση για το χρέος, λέγοντας ότι το Ταμείο πολλές φορές είχε εγκαλέσει τον ίδιο για «μεγάλη γενναιοδωρία» προς την Ελλάδα.
Όσον αφορά το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πιο συμβατικός από τον προκάτοχό του. «Ο νέος υπουργός πρέπει να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις» επανέλαβε καταλήγοντας.