Σχέδιο δράσης καταρτίζει το υπουργείο Παιδείας για την ένταξη των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το σχέδιο, όπως τόνισε ο ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αφορά στην ψυχοκινητική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και στα ασυνόδευτα παιδιά.
Επίσης, αφορά στην παροχή βασικών γνώσεων και στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την εκπαίδευση των παιδιών και των ενηλίκων προσφύγων και μεταναστών και όσων τελικά μείνουν στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν σε αυτά τα παιδιά, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε σε εθελοντές που ήδη βρίσκονται κοντά τους, αλλά και σε αναπληρωτές και άλλες δομές που θα συζητηθούν.
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης σε 20.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών που θα γίνουν σταδιακά χωρίς διαγωνισμό, αλλά μέσω του ΑΣΕΠ.
Σε ό,τι αφορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τόνισε ότι η πλειονότητα των φοιτητών επιλέγει το νέο σύστημα και μόνο το 5% επέλεξε να εξεταστεί με το παλιό. Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην ειδική αγωγή, όπου, σύντομα, θα υπάρξει νομοσχέδιο, με βάση το οποίο οι μαθητές θα εντάσσονται στις κανονικές τάξεις, αλλά και στην ενισχυτική διδασκαλία που ξεκινά.
Επισήμανε ότι θα εξετάσει εκ νέου το σύστημα των μετεγγραφών, αλλά και των απουσιών στο λύκειο, όπως διαφάνηκε, καθώς είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα κυνηγήσουμε τους μαθητές για τις απουσίες».
Επίσης, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί έδρα Εβραϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ και Ρωσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή ο νέος νόμος για την έρευνα του υπουργείου Παιδείας, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, κ. Κώστας Φωτάκης.
Ο κ. Φωτάκης τόνισε ότι με το νόμο δημιουργείται νέο ενιαίο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας που στοχεύει στη στήριξη του τομέα έρευνας και τεχνολογίας στη χώρα και στη δημιουργία Ταμείου για τη χρηματοδότηση της. Το Ταμείο αυτό θα έχει δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.
Ήδη, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός ότι έχουν εξασφαλιστεί έτσι 240 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νέων ερευνητών, ενώ ανέφερε οτι η μισθοδοσία έχει εξασφαλισθεί για το 2016 για όλους τους εργαζομένους στα ερευνητικά κέντρα.
«Οι καταλήψεις δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εντέλει ποινικό αδίκημα» δήλωσε από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, σε ερώτηση σχετικά με τη δίκη 11 φοιτητών που συνελήφθησαν ύστερα από κινητοποιήσεις.
«Δεν εμπλέκομαι στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης. Αν δεν ήμουν υφυπουργός Παιδείας, θα ζητούσα να πάω μάρτυρας σε αυτή τη δίκη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αναγνωστοπούλου, η οποία σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανακάλεσε μνήμες αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.
Πηγή: koolnews.gr