Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα Μάρκους ‘Εντερερ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν θέλουν να πάρουν βίζες μακράς διάρκειας ή πολλαπλής χρήσεως για να επισκεφθούν τη Ρωσία, καθώς η Ρωσία εγκρίνει μόνο το 20% αυτού του είδους των θεωρήσεων εισόδου, εν αντιθέσει με πολλές χώρες της Ζώνης Σέγκεν που εγκρίνουν απλόχερα το 80% των θεωρήσεων αυτού του είδους σε Ρώσους πολίτες.
Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης επισήμανε ότι το θέμα αυτό είναι συνέπεια των ασύμμετρων σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δυο μερών στο ζήτημα αυτό.
«Γενικά από την πλευρά μας υπάρχουν προβλήματα στο να πάρουμε βίζες, επειδή οι διαδικασίες που σχετίζονται με την χορήγηση βίζας συνήθως βασίζονται σε αμοιβαία μέτρα…Μέχρι στιγμής συζητούμε το θέμα αυτό της συμμετρίας των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε ο Έντερερ κατά την διάρκεια on-line διάλεξης με θέμα την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που έγινε στο «Κέντρο Μπορίς Γιέλτσιν».
Ο Έντερερ δήλωσε ότι μια σειρά κρατών της Ζώνης Σέγκεν «δίνουν πολύ απλόχερα μακράς διάρκειας και πολλαπλής χρήσεως βίζες» σε Ρώσους. Για παράδειγμα είπε, το 80% των αιτούντων παίρνουν βίζα πολλαπλής χρήσεως, ενώ η ρωσική πλευρά εγκρίνει μόνο το 20% των αιτούντων τέτοιους είδους βίζας Ευρωπαίων.
«Εκτός των άλλων, από τη δική μας πλευρά είναι πιο χαλαροί οι κανόνες σε περίπτωση παραβίασης των χρόνων ισχύος της βίζας…ενώ την ίδια στιγμή στη Ρωσία ακολουθείται μια πολύ αυστηρή πολιτική. Σε περίπτωση που λήξει η χρονική ισχύς της βίζας θα αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα», είπε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για παράδειγμα από την επικράτεια της ΕΕ μπορεί να φύγει κανείς σε διάστημα δύο εβδομάδων στην περίπτωση που έχει λήξει η ισχύς της βίζας και παρέμεινε σε αυτήν για σοβαρό λόγο, παρότι υπό αυτές τις συνθήκες, όπως είπε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, μπορεί να παραμείνει για ένα μεγάλο διάστημα στη ζώνη τράνζιτ.
Ωστόσο ο Μάρκους Έντερερ είπε ότι από τα θετικά στο θέμα αυτό είναι ότι οι συνομιλίες μέχρι σήμερα συνεχίζονται και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες χορήγησης βίζας μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απλουστευθούν, αλλά για να γίνει αυτό θα απαιτηθούν όπως είπε προσπάθειες και από τα δύο μέρη.
Παράλληλα επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τις νέες διαδικασίες χορήγησης ηλεκτρονικής βίζας σε όλη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας από 1ης Ιανουαρίου. «Νομίζω ότι είναι ένα θετικό γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα σε περισσότερους κατοίκους της ΕΕ να επισκεφθούν τη Ρωσία ως τουρίστες», κατέληξε ο Μάρκους Έντερερ.
Η ηλεκτρονική βίζα που προβλέπεται να εφαρμοσθεί από το 2021 σε όλη τη ρωσική επικράτεια θα χορηγείται σε ξένους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία και να παραμείνουν για σύντομο χρονικό διάστημα για λόγους τουριστικούς, επιχειρηματικούς, για να επισκεφθούν φίλους και ανθρωπιστικούς λόγους.
Η βίζα αυτή θα συνιστά ξεχωριστή κατηγορία βίζας μιας χρήσεως και θα χορηγείται για χρήση ενός διαστήματος 60 ημερών, δίνοντας τη δυνατότητα παραμονής στη Ρωσία για 16 ημέρες.