Προς ολοταχώς για δημόσια προσφορά οδηγείται εκών άκων, ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη μετά την αύξηση του ποσοστού που εμμέσως ελέγχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Για την συγκεκριμένη υποχρέωση πρότασης γνωμοδότησε σχετικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία έκρινε πως η πρόσφατη δεύτερη έμμεση συναλλαγή Σαββίδη επί του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ δεν εντάσσεται στην περίμετρο της ιδιωτικοποίησης, οι οποίες σύμφωνα με το νόμο εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.
Το ζήτημα είναι πως κανείς δε γνωρίζει αν ο επιχειρηματίας θέλει πραγματικά να βγάλει από το χρηματιστήριο τον ΟΛΘ. Αντιθέτως όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο περιβάλλον Σαββίδη ισχυρίζονται πως η υποχρέωση προέκυψε ως παράπλευρη συνέπεια… Επομένως στην αγορά δεν αναμένεται κανένα γενναίο premium στην τιμή της δημόσιας πρότασης και προεξοφλείται άγονο αποτέλεσμα. Βεβαίως οι εκπλήξεις είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι. Έτσι η τιμή της μετοχής ανεβαίνει και «κοιτάει» τα ιστορικά υψηλά των 30 ευρώ.
Για την ιστορία, η υποχρέωση δημόσιας πρότασης «γεννήθηκε» όταν η Belterra Investments, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, απέκτησε το 100% της εταιρείας Melbery (εξαγοράζοντας το ποσοστό των γερμανών της DIEP) και έγινε ο μεγαλύτερος και ελέγχων μέτοχος της SEGT (που κατέχει το 67% του ΟΛΘ) με άμεσο ποσοστό 66,67%. Έτσι, η εταιρεία Belterra απέκτησε έμμεσα ποσοστό 67% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΛΘ Α.Ε.
Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για το Ελληνικό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί πέριξ της Αργίας του «Αγίου Πνεύματος» και θα συνοδευτεί και με μία πανηγυρική εκδήλωση, όπως αναφέρουν στη στήλη πηγές. Πάντως, στο πρώτο σκέλος, στο οικονομικό κλείσιμο του deal, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 315 εκατ. ευρώ, αναφέρθηκε, χθες Δευτέρα, και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί σε πολύ λίγες ημέρες.
A propos, σε αντίθεση με το τι θα περίμενε κανείς, περιοχές κοντά στην επένδυση του Ελληνικού, όχι μόνο δεν πήραν φωτιά αλλά έχουν και μειώσεις κατά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα εφαρμοστεί αρχές 2022. Για παράδειγμα, η α’ ζώνη του Ελληνικού, από τα 2.800 ευρώ πέφτει στα 2.650 ευρώ. Βέβαια, η β’ ζώνη, από τα 1.600 ευρώ εκτοξεύεται στα 2.550 ευρώ και η γ’ ζώνη από τα 1.600 ευρώ στα 2.350 ευρώ. Γενικά, υπάρχει η τάση να γίνονται μεγάλες αυξήσεις στις πιο «μέσα» περιοχές πολλών δήμων. Ενώ στις παραδοσιακά ακριβότερες περιοχές του κάθε δήμου, οι μεταβολές εμφανίζονται ήπιες, στις «μέσα» περιοχές (και το Ελληνικό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα), οι αυξήσεις είναι πολύ πιο ήπιες. Άλλο ένα παράδειγμα από τα νότια προάστια: γ’ ζώνη παλαιού Φαλήρου: η τιμή ανά μέτρο έφτασε στα 2.850 ευρώ από 2.100 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Όσο για τη Ζ’ ζώνη, από τα 1.350 ευρώ, έχουμε ανατίμηση στα 1.900 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 40%.
Προκηρύχθηκε το 2020, αλλά, ελλείψει προσφορών, ματαιώθηκε κι επαναπροκηρύχθηκε την περασμένη άνοιξη. Ο λόγος για το διαγωνισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την προμήθεια 850 φορητών υπολογιστών, προϋπολογισμού 713,3 χιλ. ευρώ. Τελικά, έχουμε (προσωρινό) ανάδοχο, την εταιρεία Technicomer του Κ. Σκαρλατίδη που προσέφερε 707,5 χιλ. ευρώ, παίρνοντας το έργο. Λόγω μεγέθους η σύμβαση πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά θα «πιάσει δουλειά» η Technicomer, η οποία, για την ιστορία, να πούμε είναι μία από τις πρώτες εταιρείες Πληροφορικής στην Ελλάδα, έχοντας ιδρυθεί το μακρινό 1978. Τέσσερα χρόνια από την Μεταπολίτευση και τρία χρόνια πριν από την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ το 1981…
Το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ ξεπέρασε η αξία του χαρτοφυλακίου της Intercontinental ΑΕΕΑΠ. Όπως ανέφερε, χθες, η διοίκηση της εταιρείας, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, η αξία των ακινήτων της θα αυξηθεί κατά 17 εκατ. ευρώ, καθώς στο πορτφόλιό της θα προστεθούν δύο ακόμη ιδιοκτησίες. Ως αναμενόταν οι επικεφαλής της εταιρείας δεν αποκάλυψαν ούτε το είδος ούτε την τοποθεσία των δύο καινούργιων ακινήτων. Πάντως, μέχρι τα τέλη της χρονιάς, η αξία του χαρτοφυλακίου της Intercontinental υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σε 140 εκατ. ευρώ.
«Κάτι κινείται» -μετά από καιρό- στον εγχώριο κλάδο υδρογονανθράκων. Στον απόηχο της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Σχεδίων Δράσης για δυο θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο («Μπλοκ 2» και «Ιόνιο») από το ΥΠΕΝ που ανοίγει το δρόμο για την προετοιμασία της διενέργειας των σεισμικών ερευνών, ήρθαν και οι ενδιαφέρουσες επισημάνσεις του επικεφαλής της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνη Στεφάτου, στο Regional Growth Conference στην Πάτρα. Ο κ. Στεφάτος λοιπόν υπογράμμισε πως η γαλλική TotalEnergies και η αμερικανική ExxonMobil διατηρούν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για τα δυο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», προσθέτοντας ότι «Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης». Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι Βρυξέλλες επιβεβαίωναν για ακόμα μια φορά –με αφορμή αυτή τη φορά την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές των κρατικών ενισχύσεων σε περιβάλλον και ενέργειας- ότι οι ΑΠΕ έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Όσο για τις νέες επενδύσεις σε φυσικό αέριο, θα καλύπτονται από τους αναθεωρημένους κανόνες «εφόσον είναι συμβατοί με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για το 2030 και το 2050». Μια διατύπωση που αφήνει πολλά περιθώρια εξειδίκευσης, καθώς η παρασκηνιακή μάχη στην ΕΕ για τους όρους χρηματοδότησης των έργων φυσικού αερίου καλά κρατεί…
Νέες αφίξεις στα υψηλά κλιμάκια της διοικητικής πυραμίδας της ΔΕΗ, με την επιχείρηση να βρίσκεται σε διαρκή μετασχηματισμό, επιδιώκοντας –μεταξύ άλλων- να γίνει πιο φιλική προς τον πελάτη. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο Βασίλης Μέντζος αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Έργων και Εμπειρίας Πελάτη, ενώ ο Άγγελος Σπανός αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Διευθυντή Marketing και Προϊόντων. Ο κ. Μέντζος, μέχρι πρότινος Διευθυντής Σχεδιασμού και Απόδοσης Εμπορικών Δραστηριοτήτων στη ΔΕΗ) έχει εργαστεί σε θέσεις ευθύνης κυρίως σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (Wind Hellas και Vodafone UK) και ηγήθηκε των έργων ανάπτυξης των δικτύων τους, εμπειρία που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη με δεδομένα τα σχέδια της ΔΕΗ για δραστηριοποίηση και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Από τον ίδιο κλάδο προέρχεται και ο κ. Σπανός, με προϋπηρεσία στη Vodafone Ελλάδος και Αλβανίας όπου ήταν υπεύθυνος για μεγάλα έργα, προϊόντα και διαδικασίες εταιρικού μετασχηματισμού.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Money Review