Μαρτυρίες και βίντεο τα οποία αποδεικνύουν ότι η Τουρκία μεθοδεύει την δημιουργία ενός νέου μεταναστευτικού ρεύματος προς τα ελληνικά νησιά, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου προς τους ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ στην Ελλάδα, ο Ν. Μηταράκης τόνισε πως οι ελληνικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους αδιάσειστα στοιχεία, βάσει των οποίων η Τουρκία είτε «κλείνει τα μάτια», είτε κυριολεκτικά διευκολύνει τα επικίνδυνα ταξίδια μεταναστών προς τη χώρα μας.
Η συνέντευξη Τύπου προς τους ξένους ανταποκριτές έγινε μία εβδομάδα ακριβώς μετά τον θάνατο δύο Σομαλών μεταναστών στα ανοιχτά της Λέσβου. Ο υπουργός Μετανάστευσης παρουσίασε βίντεο που δείχνει πως η Τουρκική Ακτοφυλακή αποτυγχάνει εσκεμμένα να σταματήσει τις παράνομες διελεύσεις μεταναστών. «Οι επιβάτες δεν ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αμέσως, ζήτησαν βοήθεια από την τουρκική ακτοφυλακή, καθώς το σκάφος τους ήταν ακόμα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, ένα σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής έφτασε στο σημείο, αλλά αντί να προσφέρει βοήθεια όπως ζητήθηκε, προκάλεσε κυματισμούς και ενθάρρυνε τη συνέχιση του ταξιδιού, συνοδεύοντας το πλοίο προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όταν η βάρκα μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το τουρκικό σκάφος ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.
«Ανησυχητικές πληροφορίες»
Παράλληλα, ο Νότης Μηταράκης αποκάλυψε πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν τη σκόπιμη συγκέντρωση μεταναστών, ειδικά από τη Σομαλία, στις τουρκικές ακτές. Ο υπουργός Μετανάστευσης έκανε λόγο για «πολύ ανησυχητικές πληροφορίες» που υπάρχουν σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο. «Από την 1η Νοεμβρίου είχαμε 214 αφίξεις στη Μυτιλήνη, εκ των οποίων οι 142 ήταν από τη Σομαλία. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν συνορεύει με τη Σομαλία, γι’ αυτό εξετάσαμε σε βάθος γιατί συνέβη αυτό», ανέφερε ο Ν. Μηταράκης, προσθέτοντας πως ΜΚΟ, σε συνεργασία με τουρκικά ιδρύματα στη Σομαλία διευκολύνει την έλευση Σομαλών μεταναστών στην Τουρκία, και από εκεί τους εξωθεί προς την Ελλάδα. «Έχουμε στοιχεία ότι Σομαλοί πολίτες έλαβαν βίζα υγείας ή φοιτητική βίζα στην Τουρκία, ενθαρρυνόμενοι με άμεσες ή έμμεσες μεθόδους όπως προωθητικές ενέργειες, διαφημίσεις, “Σπούδασε στην Τουρκία”. Σε αντίθεση με άλλες εθνικότητες, μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία χωρίς περιορισμούς ή λεπτομερείς ελέγχους στα σύνορα», προσέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Νότης Μηταράκης, όταν οι Σομαλοί φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέρονται με φορτηγά σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, όπου μένουν μέχρι να κανονιστεί η μετεγκατάστασή τους στις τουρκικές ακτές. Ως αποτέλεσμα, σήμερα υπάρχουν έως και 2.500 Αφρικανοί μετανάστες σε περιοχές της Σμύρνης, οι οποίοι περιμένουν να περάσουν προς τα ελληνικά νησιά.
«Είναι προφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να τους δοθεί άσυλο, εάν χρειάζεται. Είναι ανησυχητικό ότι η Τουρκία φαίνεται να διευκολύνει την άφιξη αυτών των μεταναστών, παρέχοντας με ευκολία βίζα για ταξίδια. Σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η Τουρκία έχει ένα πολύ συγκεκριμένο καθήκον: να εμποδίσει τις λέμβους να ξεκινήσουν για να αποτρέψουν αυτά τα παράνομα ταξίδια», κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης.