Το πεδίο των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας χαρτογράφησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών και 3 ημέρες πριν από την επανεκκίνηση του 61ου γύρου στην Κωνσταντινούπολη.

Επαφές χωρίς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις

«Δεν είναι διαπραγματεύσεις. Είναι επαφές. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν τηρούνται πρακτικά. Δεν μετέχει κανένας τρίτος, είναι μεταξύ μόνο των δύο πλευρών. Δεν γίνονται ενημερώσεις για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών» καθόρισε με σαφήνεια.

Ξεδιπλώνοντας περαιτέρω το πλέγμα των διερευνητικών επαφών, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε πως είναι άτυπες, μη δεσμευτικές, εμπιστευτικές συζητήσεις προκειμένου να διερευνηθούν τα σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Επισήμανε πως εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, που στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την άποψη της ελληνικής πλευράς, ότι αν διεξαχθούν καλή τη πίστει, μπορούν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων. Διαμήνυσε πως η Ελλάδα προσέρχεται στον 61ο γύρο καλή τη πίστει και με πνεύμα συνεργασίας.

Απευθείας χωρίς διαμεσολάβηση τρίτων

Επίσης, κατέστησε σαφές πως στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, δεν διαπραγματευόμαστε οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία και υπογράμμισε πως η θέση της Ελλάδας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε ερώτηση για την προσφορά καλών υπηρεσιών από διάφορες χώρες για διαμεσολάβησή τους μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τούς ευχαρίστησε και τόνισε εκ νέου πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη διαμεσολάβηση τρίτων για να μιλάει με την τουρκική πλευρά, επισημαίνοντας πως οι επαφές είναι μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπάρχει ανάγκη διαμεσολάβησης τρίτων. «Μιλάμε απευθείας» προσέθεσε.

Χρονοδιάγραμμα

Περαιτέρω, είπε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και επανέλαβε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο και ότι θα ήταν ανοιχτή σε μια ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Δηλαδή, όπως διευκρίνισε, όταν υπάρξει το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει μια τέτοια συνάντηση να είναι εποικοδομητική και υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά είχε πει πως ένας βασικός όρος για να προχωρήσουμε προς μια τέτοια συνάντηση είναι να υπάρξει αποχή από προκλήσεις. Προσέθεσε πως σε προσωπικό επίπεδο είναι πολύ καλή η σχέση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στην επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόνισε πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, όπως προβλέπεται και από τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, οπουδήποτε και οποτεδήποτε κρίνει.

Έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας

Ερωτηθείς για τις υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικά νησιά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η ελληνική πλευρά πραγματοποιεί έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας στην τουρκική πλευρά, στο οποίο τονίζει πως τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση και στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος. Ομοίως, επανέλαβε, πραγματοποιήθηκε διάβημα και για την επακούμβιση του σκάφους του Λιμενικού κοντά στα Ίμια.

Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, δήλωσε πως η Ελλάδα τη στηρίζει πλήρως, με την πεποίθηση ότι αποτελεί συστατικό παράγοντα του καθεστώτος ελέγχου συμβατικών εξοπλισμών στον ευρω-ατλαντικό χώρο. Επισήμανε η χώρα μας εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις προβλέψεις της συνθήκης, τηρώντας τις διεθνείς υποχρεώσεις που ανέλαβε.

Επίκειται επικοινωνία Ν. Δένδια- Χ. Μάας

Ο κ. Παπαϊωάννου ξεκίνησε την ενημέρωση του προγράμματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τις σημερινές επαφές του. Καταρχάς, θα έχει μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρέσβη της Νορβηγίας, στη συνέχεια θα συναντήσει την πρέσβη της Πορτογαλίας, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, και θα έχει, ενδεχομένως εντός της ημέρας, μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, κατόπιν αιτήματος της γερμανικής πλευράς.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Χάικο Μάας, είπε πως θα ενημερώσει προφανώς για την πρόσφατη επίσκεψή του τελευταίου στην Άγκυρα και θα συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις και για το επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Αύριο συνάντηση με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα

Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ στο περιθώριο θα έχει αρκετές επαφές με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι, με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

Την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τη Βελγίδα ομόλογό του Σοφί Βιλμές και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Κληθείς να απαντήσει για την ατζέντα της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα, είπε πως θα είναι συνέχεια της διμερούς συνάντησης που είχαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα και ότι από τα ζητήματα που θα εξεταστούν θα είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και η προετοιμασία της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ του Μαρτίου.

Μπαράζ επαφών

Την Τετάρτη, θα έχει εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους νέους πρεσβευτές της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη χώρα μας.

Την Πέμπτη, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με την Ιταλίδα πρέσβη και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Σαράγεβο, όπου θα έχει διαδοχικές επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Επίσης, δίνοντας μια πρώτη εικόνα και για το πρόγραμμα της μεθεπόμενης εβδομάδας, ενημέρωσε πως ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ, ενώ ενδέχεται να μεταβεί και στο Δουβλίνο προκειμένου να συναντήσει τον Ιρλανδό ομόλογό του. Ακόμα, ανακοίνωσε πως την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα έχει επαφές. Την ίδια στιγμή, σημείωσε πως θα πραγματοποιηθούν αρκετές επαφές που βρίσκονται στα σκαριά.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, είπε πως σήμερα μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα συμμετάσχει στην τηλε-σύνοδο κορυφής, η οποία αφορά τα θέματα της πανδημίας. Αύριο, θα συμμετάσχει σε μια τηλεδιάσκεψη που διοργανώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, με θέμα «Κοινή Διπλωματία του Κλίματος». Την ερχόμενη Πέμπτη, στις 28 Ιανουαρίου, θα απευθύνει χαιρετισμό σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνει η πορτογαλική πρεσβεία στη χώρα μας αναφορικά με τις προτεραιότητες της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα έχει επίσης συνάντηση με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Βλάση, ενημέρωσε ότι την Κυριακή θα απευθύνει χαιρετισμό την εκδήλωση των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας, με τίτλο «Ενδυναμώνοντας τις γέφυρες ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια και τους Έλληνες της Διασποράς».

Πηγή ΑΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο