O σακχαρώδης διαβήτης εξακολουθεί να αποτελεί μια πάθηση άγνωστης αιτιολογίας, παρότι τα τελευταία χρόνια η εμφάνισή του έχει αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στα γονίδια και την κληρονομικότητα. Όμως, η έρευνα αποκαλύπτει χρόνο με το χρόνο και άλλες αιτίες που σχετίζονται με την εμφάνιση διαβήτη στη ζωή ενός ενήλικα. Ανάμεσα σ’ αυτές, η μακροχρόνια επίπτωση του διαβήτη κύησης στο παιδί που γεννιέται και στη μητέρα του μετά την εγκυμοσύνη, αλλά και η έκθεση σε ανθεκτικά φυτοφάρμακα -όπως δείχνουν δύο νέες ελληνικές μελέτες.
Σύμφωνα με νέες μελέτες που παρουσιάσθηκαν στο 51ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας, στην Στοκχόλμη, η εμφάνιση διαβήτη κατά την κύηση έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί. Ο διαβήτης κύησης (ΣΔΚ) καταγράφεται σε περίπου 2%-6% του συνόλου των κυήσεων στην Ευρώπη και παραμένει μία από τις πιο συχνές διαταραχές της κύησης. Ο διαβήτης της κύησης σχετίζεται με πολλές επιπλοκές για τη μητέρα και το παιδί, οι οποίες όμως μπορούν να προληφθούν αν το πρόβλημα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, αν και οι τιμές σακχάρου στο αίμα τις περισσότερες φορές κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες με ΣΚΔ διατηρούν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.
Μελέτες που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο δείχνουν ότι ο κίνδυνος διαβήτη γι αυτές τις γυναίκες, αυξάνεται έως και 50% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια μετά την εγκυμοσύνη, καθιστώντας έτσι τον διαβήτη κύησης ως έναν από τους ισχυρότερους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2. Είναι σημαντικό, τονίζουν οι επιστήμονες, οι γυναίκες με προδιάθεση για διαβήτη κύησης να αναγνωρίζονται εγκαίρως και να παρακολουθούνται, ώστε να αποφύγουν τον διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.
Επιπλέον, αρκετές νέες μελέτες δείχνουν ότι και τα παιδιά γυναικών με διαβήτη κύησης έχουν 2-8 φορές αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αργότερα ως ενήλικες προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, να γίνουν υπέρβαρα και να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο.