Αν θα θέλαμε να μιλήσουμε για τον χτεσινό ανασχηματισμό με ποδοσφαιρικούς όρους θα λέγαμε ότι ο βασικός κορμός της ενδεκάδας και οι παίχτες-κλειδιά της ομάδας παραμένουν στις θέσεις τους.

Προσθήκες

Θα μιλούσαμε για μια-δυο προσθήκες μάλλον ήσσονος σημασίας σε σχέση με το βασικό αγωνιστικό πλάνο της ομάδας στο γήπεδο και τις δυσκολίες των επόμενων αγώνων.

Από εκεί και πέρα η όποια συζήτηση θα αφορούσε στο αν ο προπονητής είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο που παίζει η ομάδα του και την απόδοση του κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά ή αν δεν μπορεί να επιβληθεί στα αποδυτήρια και να κάνει σαρωτικές αλλαγές. Ενδεχομένως αυτή τη συζήτηση να είχε και ορισμένες ακόμα παραμέτρους όπως ότι λόγω του επιβαρυμένου προγράμματος ο προπονητής δεν θέλει να ρισκάρει μεγάλες αλλαγές που πιθανόν λειτουργήσουν αρνητικά.

Αυτή είναι η γεύση που άφησε ο χτεσινός ανασχηματισμός ο οποίος ούτε «σαρωτικός», ούτε «δομικός» ήταν όπως διαρρεόταν τις προηγούμενες μέρες από κυβερνητικές πηγές. Ο δεύτερος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκης αποτελεί επανάληψη του περασμενου καλοκαιριού με επιμέρους «διορθωτικές παρεμβάσεις».

Η διαχείριση των κρίσεων

Τα βασικά υπουργεία που σχετίζονται τη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων που αντιμετώπισε και θα κληθεί να συνεχίσει να διαχειρίζεται και το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση παραμένουν χωρίς καμία ουσιαστική ή και τυπική αλλαγή.

Σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο καθώς και σε οικονομικό-εργασιακό επίπεδο είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να ανατρέψει ισορροπίες, καταστάσεις και προτεραιότητες.

Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει με Βασίλη Κικίλια και με αναβαθμισμένο σε αναπληρωτή υπουργό τον Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ο Νίκος Χαρδαλιάς επίσης θεωρείται ακλόνητος από το υφυπουργείο διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το οικονομικό επιτελείο υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα συνεχίζει ως έχει, όπως και το υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη που σχετίζεται με τη λειτουργία της αγοράς. Στο τιμόνι του υπουργείου Παιδείας παραμένει η Νίκη Κεραμέως. Ενώ αμετακίνητος στη θέση του παραμένει και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Η αλλαγή φρουράς στο Εργασίας

Εδώ η μόνη σοβαρή αλλαγή φρουράς έγινε στο υπουργείο Εργασίας με την έξοδο από την κυβέρνηση του Γιάννη Βρούτση και την ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος καθώς φαίνεται θα επωμιστεί με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και αυτός είναι και ο λόγος που έχει μπει στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση με διαφορετικά λόγια λένε το ίδιο πράγμα σε σχέση με το βασικό πολιτικό μήνυμα του ανασχηματισμού. Δηλαδή για το Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη γίνεται σαφές ότι θεωρεί επιτυχημένο το κυβερνητικό σχήμα και την απόδοση των υπουργών του και του έργου τους, η δε αντιπολίτευση κάνει λόγο για στρατηγική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και όχι επιμέρους αστοχίες των υπουργών αναφορικά με συγκεκριμένες επιλογές κατά τη διαχείριση της πανδημίας που προκάλεσαν δυσαρέσκεια και σχολιάστηκαν αρνητικά. Ουσιαστικά η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για επιβράβευση των αποτυχιών.

Στο ίδιο πλαίσιο, σε ότι αφορά τη δεύτερη μεγάλη κρίση που διαχειρίζεται η κυβέρνηση, τα ελληνοτουρκικά, αξίζει να επισημανθεί ότι ίδια και απαράλλακτα συνεχίζουν τα επιτελεία των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας υπό το Νίκο Δένδια και το Νίκο Παναγιωτόπουλο χωρίς καμία αλλαγή στους υφυπουργούς.

Το γεγονός επίσης είναι ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με το Λευτέρη Οικονόμου απολαμβάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά το ότι η κυβέρνηση εγκαλείται με σφοδρότητα για τις πολιτικές καταστολής και αυταρχισμού καθώς και για αντιδημοκρατικές πρακτικές της αστυνομίας.

Η γενική εικόνα

Υπό την έννοια αυτή η γενική εικόνα του ανασχηματισμού είναι πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται στον ίδιο δρόμο των πολιτικών επιλογών που έχει κάνει, κάτι το οποίο άλλωστε επισήμαιναν κυβερνητικά στελέχη μετά τις ανακοινώσεις του ανασχηματισμού και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. «Όταν συγκριτικά με την πρώτη κυβέρνηση, τότε που εξελέγη η ΝΔ, τα ποσοστά αποδοχής είναι καλύτερα, γιατί να αλλάξουμε τον βασικό κορμό;», αναρωτιούνταν κυβερνητικές πηγές.

Επί της ουσίας η αλλαγή εκείνη στο κυβερνητικό σχήμα που προκαλεί τις μεγαλύτερες συζητήσεις είναι η έξοδος του Τάκη Θεοδωρικάκου και η ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος σ’ αυτό τον ανασχηματισμό αναβαθμίζεται και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -το οποίο δεν ήθελε ευθείς εξαρχής- βρίσκεται να κρατάει τα κλειδιά της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης στα χέρια του.

Το εκλογικό σενάριο και η αλλαγή στο ΥΠΕΣ

Η μετάθεση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών με αναπληρωτή του υπουργό τον μέχρι χτες κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και με ταυτόχρονη μετάθεση στο μέγαρο Μαξίμου του Θόδωρου Λιβάνιου (μέχρι πρότινος υφυπουργού υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο στο Εσωτερικών) τροφοδοτεί μια συζήτηση κατά πόσο αυτός ο ανασχηματισμός είναι εκλογικός και κατά πόσο η βασική αποστολή του δίδυμου αυτού είναι να οργανώσει τις πρόωρες εκλογές εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Άλλωστε ο κ. Βορίδης είχε μπει στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς για τις δηλώσεις του στο παρελθόν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και της ΝΔ θα πρέπει να λάβει εκείνα τα θεσμικά μέτρα ώστε να μην ξανακυβερνήσει ποτέ η Αριστερά σε οποιαδήποτε εκδοχή της.

Πάντως τη συζήτηση περί εκλογικού ανασχηματισμού τροφοδοτούν παράλληλα το γεγονός ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των προσώπων που απαρτίζουν το υπουργικό σχήμα και επίσης οι νέες είσοδοι στην κυβέρνηση προέρχονται κατά κύριο λόγο από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ενώ «εκπροσωπούν» περισσότερες εκλογικές περιφέρειες.

Στροφή προς τα δεξιά

Μάλιστα κατά πολλούς το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελεί μια αποφασιστική στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα δεξιά και σε κάθε περίπτωση προς το εσωτερικό της ΝΔ και δεν έχει ως κύριο προσανατολισμό του το ευρύτερο άνοιγμα στην κοινωνία με κεντροαριστερού τύπου επιλογές.

Σε γενικές γραμμές θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση ισορροπιών, πολιτικών και ουσιαστικών, με το βλέμμα στραμμένο στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, από την υγεία, μέχρι τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά και την οικονομία η οποία μετά δύο πολύμηνα lockdown ακόμα δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρεθεί το επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση καθώς στη δήλωσή του απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αντίθεση με τον Γιάννη Βρούτση που ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του και δήλωσε ότι τον τιμά η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ την οποία του πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο