Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ» της Πολωνίας είναι «ζώνες χωρίς ανθρωπιά» και δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη δριμύτερη κριτική που έχει ασκήσει μέχρι στιγμής στο κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, «Νόμος και Δικαιοσύνη».
Σε μια μακροσκελή ομιλία που διήρκεσε 77 λεπτά, και κάλυψε ζητήματα από τον κοροναϊό μέχρι την κλιματική κρίση, η Φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε για την οικοδόμηση «μιας ένωσης ισότητας» και επέκρινε τα κράτη-μέλη που δεν κάνουν πράξη τα μηνύματα της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι ιδεολογία»
Έκανε σαφή την αποδοκιμασία της προς τη δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία έχει καταφερθεί συχνά εναντίον της «ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογίας», ενώ ένας αριθμός από Πολωνικές πόλεις έχουν αυτό-ανακηρυχθεί «ζώνες καθαρές από ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ».
«Το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι ιδεολογία», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν. «Είναι η ταυτότητά σου. Επομένως, θέλω να είναι όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται: Οι ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+ είναι ζώνες χωρίς ανθρωπιά. Και δεν έχουν θέση στην ένωσή μας».
Κάλεσμα σε κατάργηση των εθνικών βέτο
Η ΕΕ είναι εγκλωβισμένη εδώ και καιρό σε μια διαμάχη με την Πολωνία σε σχέση με το κράτος δικαίου, από όταν το κυβερνών κόμμα της χώρας, «Νόμος και Δικαιοσύνη» επέβαλε πολιτικές που αποδυνάμωσαν τα ανεξάρτητα δικαστήρια. Με το τέλος αυτής της υπόθεσης να μην φαίνεται να πλησιάζει, το πιθανότερο είναι ότι η διαμάχη θα ενταθεί, καθώς η Φον ντερ Λάιεν έδειξε ότι δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει από την πρόθεσή της να συνδέσει τη χρηματοδότηση της ΕΕ με την οικονομική ακεραιότητα, μετά από ερωτήματα που έχουν προκύψει γύρω από τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ουγγαρία και την Τσεχία. Όπως τόνισε, η προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ από «κάθε είδος απάτης, διαφθοράς ή συγκρουόμενων συμφερόντων» ήταν «αδιαπραγμάτευτη».
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι η εξωτερική πολιτική της ΕΕ θα μπορούσε «να καθυστερήσει, να νοθευτεί ή να κρατηθεί όμηρος άλλων κινήτρων», καλώντας σε κατάργηση των εθνικών βέτο.
Οι Βρυξέλλες ζητούν εδώ και καιρό να μπει τέλος στα εθνικά βέτο στη διεθνή πολιτική, όμως η Φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει δεσμευτεί να ηγηθεί μιας «γεωπολιτικής κομισιόν», αναφέρθηκε στο ζήτημα επικρίνοντας τις κυβερνήσεις της ΕΕ που μπλοκάρουν τις ισχυρότερες θέσεις.
Προστασία ανθρώπινων δικαιωμάτων
Η ΕΕ, δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, πρέπει να καταγγέλλει τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, είτε αφορούν το Χονγκ Κονγκ είτε τη μοίρα των Ουιγούρων. «Όμως τι μας κρατάει πίσω; Γιατί ακόμη και οι απλές ανακοινώσεις γύρω από τις ευρωπαϊκές αρχές καθυστερούν, αποδυναμώνονται ή γίνονται όμηροι άλλων κινήτρων; Όταν τα κράτη-μέλη λένε ότι η Ευρώπη κινείται πολύ αργά, εγώ τους λέω να έχουν το θάρρος να μετακινηθούν επιτέλους στην πλειοψηφική ψήφο – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την επιβολή κυρώσεων».
Υποσχέθηκε ότι οι αξιωματούχοι της θα συντάξουν ένα «νομοσχέδιο Μαγκνίτσκι», ένα σύστημα στοχευμένων κυρώσεων για την τιμωρία των παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αντίστοιχη νομοθεσία υπάρχει ήδη στις ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα εισήχθη και στη Βρετανία. Ο νόμος παίρνει το όνομά του από τον Ρώσο δικηγόρο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος πέθανε στις φυλακές της Μόσχας σε ηλικία 37 ετών, αφού αποκάλυψε ότι κρατικοί αξιωματούχοι φοροδιέφευγαν.
«Μπηχτή» για τη Μέρκελ
Η πρόεδρος της Κομισιόν και στενή σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε την κυβέρνηση της Ρωσίας, λέγοντας ότι η δηλητηρίαση του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι δεν ήταν «μεμονωμένο περιστατικό», αλλά μέρος ενός μοτίβου συμπεριφοράς. «Αυτό το μοτίβο δεν αλλάζει, και κανένας αγωγός δεν μπορεί να το αλλάξει», πρόσθεσε, σε μια υπόγεια αναφορά στον Γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream II, για τον οποίο η Μέρκελ δέχεται πιέσεις προκειμένου να αποσύρει την υποστήριξη της Γερμανίας.
Η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης στην ενότητα εντός της ΕΕ, η οποία έδειξε να κινδυνεύει στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Έχοντας επικρίνει την αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να στηρίξουν την Ιταλία τη στιγμή που το χρειαζόταν, κατέληξε σε μια πιο αισιόδοξη οπτική, αναφερόμενη στη συμφωνία 750€ δισ. για το σχέδιο ανάκαμψης.
«Μετατρέψαμε τον φόβο και τον διχασμό μεταξύ των κρατών-μελών σε εμπιστοσύνη προς την ένωσή μας», τόνισε. Όπως είπε, η ΕΕ χρειάζεται μεγαλύτερη εξουσία για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μελλοντικές πανδημίες, και δεσμεύτηκε να δημιουργήσει μια υπηρεσία προηγμένης βιοϊατρικής έρευνας και ανάπτυξης.
Χωρίς να κατονομάσει τον Τραμπ, απηύθυνε ορισμένες βολές προς τον Αμερικανό πρόεδρο, επικρίνοντας τον «εθνικισμό των εμβολίων» και τις σημαντικές δυνάμεις που «αποσύρονται από θεσμούς ή τους κρατούν ομήρους των συμφερόντων τους». Όμως δεν αποκλείεται η ΕΕ να έρθει σε σύγκρουση και με τον Μπάιντεν, αν αναλάβει την προεδρία, αφού η Φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει τα σχέδια για ψηφιακή φορολογία της ΕΕ στους τεχνολογικούς κολοσσούς, γεγονός που είχε αποτελέσει πηγή διαφωνιών και με τον πρόεδρο Ομπάμα.
Επιπλέον, η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα, ενώ στάθηκε και στο ζήτημα του Brexit. Όπως τόνισε, οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με τη Βρετανία μειώνονται όλο και περισσότερο με κάθε ημέρα που περνάει, ενώ απηύθυνε προειδοποίηση στον Μπόρις Τζόνσον να μην προχωρήσει με το νομοσχέδιο που θα αμφισβητήσει τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης.
Πηγή: www.theguardian.com