Έκκληση στη Σύνοδο στην Ουάσινγκτον
Οι περίπου 50 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στη διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, προσκεκλημένοι του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απειλή της «πυρηνικής τρομοκρατίας», η οποία δεν πάει να «εξελίσσεται» διαρκώς, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της συνόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.
«Η απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας […] παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια και η απειλή εξελίσσεται χωρίς διακοπή», προειδοποιούν οι ηγέτες στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, που διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή με οικοδεσπότη τον Ομπάμα.
«Επαναβεβαιώνουμε τη θεμελιώδη ευθύνη των κρατών […] για την εφαρμογή μόνιμων, αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας για όλα τα πυρηνικά και ραδιενεργά υλικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται στα πυρηνικά όπλα και των πυρηνικών εγκαταστάσεων υπό τον έλεγχό τους», συνεχίζει το ανακοινωθέν.
«Απομένει ακόμη δουλειά να γίνει για να εμποδιστούν μη κρατικές οργανώσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε πυρηνικά ή ραδιενεργά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς», προστίθεται.
Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα πέσει πυρηνικό υλικό στα χέρια «τρελών».
Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο «τρελοί» όπως μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος να αποκτήσουν ένα πυρηνικό όπλο ή μια ραδιενεργή «βρόμικη βόμβα».
Μιλώντας στη διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, ο Ομπάμα επέμεινε ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τη μόνιμη και εξελισσόμενη απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τη μείωση του κινδύνου. «Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ομπάμα είπε πως καμιά τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει υλικά για την κατασκευή μιας πυρηνικής ή μιας ραδιενεργής «βρόμικης βόμβας», αλλά είναι γνωστό πως η Αλ Κάιντα το επιδίωκε επί μακρόν, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες των μελών των Ισλαμικού Κράτους που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, που ήγειραν ανησυχίες για τους σκοπούς της οργάνωσης.
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως εάν αυτοί οι τρελοί κατάφερναν ποτέ να βάλουν στο χέρι μια πυρηνική βόμβα ή πυρηνικό υλικό, ασφαλώς θα τα χρησιμοποιούσαν για να σκοτώσουν όσους περισσότερους αθώους ανθρώπους θα ήταν δυνατόν. Αυτό θα άλλαζε τον κόσμο μας», τόνισε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η έμφαση που δίνει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην ενίσχυση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, σε βάρος, όπως έκρινε, της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας του, είχε ως συνέπεια την επιβράδυνση της προόδου προς την επόμενη φάση της μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο κρατών.
«Η δική μου προτίμηση θα ήταν να μειωθεί περαιτέρω το πυρηνικό μας οπλοστάσιο», είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια.
Σημειώνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συμμετείχε στη Σύνοδο.
Ο Ομπάμα κάλεσε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα να εφαρμόσει τη συμφωνία με το Ιράν και την Τεχεράνη να αποφεύγει τις «προκλητικές» ενέργειες.
Δήλωσε, επίσης, ότι οι ηγέτες πολλών χωρών του κόσμου οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια συμφώνησαν να συνεχίσουν να ενισχύουν την ασφάλεια των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων για την αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων, πρόσθεσε ωστόσο πως υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις και πολύ ραδιενεργό υλικό που πρέπει να προστατευτεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό