«Μάστιγα που πρέπει να πολεμήσουμε συλλογικά» χαρακτήρισε το φαινόμενο του ρατσισμού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση στη Νότια Καρολίνα. Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον όσων τον κατηγορούν ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία για να μιλήσει για αυστηροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την οπλοκατοχή.
Σε ομιλία του στην αμερικανική διάσκεψη δημάρχων ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η δολοφονία εννέα ανθρώπων στην ιστορική αφροαμερικανική εκκλησία στο Τσάρλετον σημειώνει την ανάγκη εγρήγορσης ενάντια στον ρατσισμό.
«Τα προφανή κίνητρα του δράστη μάς υπενθυμίζουν πως ο ρατσισμός παραμένει μια μάστιγα που πρέπει να πολεμήσουμε συλλογικά» δήλωσε.
Αναφέρθηκε, όμως, και σε άλλες επιθέσεις, όπως στο σχολείο στο Νιούτον και στον κινηματογράφο στην Ορόρα, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης μεταρρύθμισης της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.
«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για αυτό το θέμα ως πολίτες χωρίς να δαιμονοποιήσουμε όλους τους ιδιοκτήτες όπλων, που είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νομοταγείς, αλλά επίσης χωρίς να υπονοούμε ότι όποια δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό αποτελεί μια ολοφάνερη συνωμοσία να κατασχέσουμε τα όπλα όλων» υποστήριξε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ασκήσει πίεση για αυστηρότερους ελέγχους, έπειτα από την επίθεση στο σχολείο στο Νιούτον το 2012, αλλά τα σχέδια του ματαιώθηκαν από το ισχυρό πολιτικά λόμπι όπλων και απέτυχε να πείσει το Κογκρέσο.
Σημειώνοντας πως περισσότεροι από 11.000 αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν σε περιστατικά ένοπλης βίας το 2013, ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε πως οι προτάσεις του ενδεχομένως «δεν θα είχαν αποτρέψει όλες τις πράξεις βίας», αλλά θα είχαν εμποδίσει κάποιες από αυτές.
Υποστήριξη, επίσης, ότι σε καμία άλλη προηγμένη χώρα του πλανήτη δεν καταγράφονται φόνοι σε αυτή την κλίμακα και με αυτή την συχνότητα. «Σε κάθε χώρα υπάρχουν βία, μίσος ή ψυχικά ασταθείς άνθρωποι. Αυτό που διαφέρει είναι πως δεν είναι κάθε χώρα γεμάτη από εύκολα προσβάσιμα όπλα» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι είναι απίθανο το Κογκρέσο να εργαστεί, στο άμεσο μέλλον, πάνω σε νέους νόμους ασφάλειας για τα όπλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η κοινή γνώμη τελικά θα αλλάξει στάση και θα υποχρεώσει τους βουλευτές να δράσουν.
Πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500006335#ref=latestarticles