Home / Διεθνή / Ομπάμα: Ή συμφωνία με το Ιράν ή πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Ομπάμα: Ή συμφωνία με το Ιράν ή πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τους επικριτές της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν ότι προσπαθούν να παρασύρουν το Κογκρέσο σε πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

«Η απόρριψη της συμφωνίας από το Κογκρέσο (σ.σ. που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) θα έφερνε οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θα ήταν αποφασισμένη να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αντιμέτωπη με μία και μόνη επιλογή: άλλον έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή» προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι δεν θέλει να γίνει προβοκάτορας, αλλά ότι αυτό «είναι γεγονός».

«Από τώρα έως την ψηφοφορία στο Κογκρέσο τον Σεπτέμβριο, θα ακούσετε πολλά επιχειρήματα εναντίον αυτής της συμφωνίας, τα οποία θα έχουν την υποστήριξη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε διαφήμιση» σημείωσε ο Ομπάμα, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

«Εάν τα επιχειρήματα σάς ακούγονται γνωστά, τότε θα έπρεπε. Πολλοί από τους ανθρώπους που υποστήριξαν τον πόλεμο στο Ιράκ τάσσονται τώρα κατά μιας συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν» σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα ζήτησε να μην χτυπούν ορισμένοι που -όπως είπε- έχουν μετατραπεί από λομπίστες σε πυρηνικούς φυσικούς «τα τύμπανα του πολέμου».

«Ας μην μασάμε τα λόγια μας. Η επιλογή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τελικά είναι εκείνη της διπλωματίας και μίας μορφής πολέμου. Ίσως όχι αύριο, ίσως όχι σε τρεις μήνες από τώρα, αλλά σύντομα» ισχυρίστηκε.

Ο Ομπάμα επιθυμεί να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη για να περάσει από το Κογκρέσο η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι επικριτές της συμφωνίας σημειώνουν ότι το Ιράν δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και επιμένουν ότι με την άρση των κυρώσεων η Τεχεράνη απλώς θα αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικές κεφαλές.

Αν το Κογκρέσο «απορρίψει τη συμφωνία […] θα χάσουμε κάτι πολύ πιο πολύτιμο, την αξιοπιστία της Αμερικής ως διπλωματικού ηγέτη. Την αξιοπιστία της Αμερικής ως άγκυρας των διεθνούς συστήματος» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο Ισραήλ, ο Ομπάμα είπε ότι είναι η μοναδική χώρα που έχει δημοσίως ταχθεί κατά της συμφωνίας ενώ υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη θα υποστεί κυρώσεις αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να εκμεταλλευθεί την ιστορική ευκαιρία που δημιουργεί η συμφωνία ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «για να κερδίσει την πολύτιμη εμπιστοσύνη του ιρανικού λαού».
Απαντώντας στην ομιλία του Ομπάμα, ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ σημείωσε: «Οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις πέταξαν μεγάλες ευκαιρίες. Θα ήταν καλύτερα (οι ΗΠΑ) να εκμεταλλευθούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία για να κερδίσουν την πολύτιμη εμπιστοσύνη του ιρανικού λαού, η οποία έχει πληγεί από εχθρικές πολιτικές δεκαετιών των ΗΠΑ».

 

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500017283#ref=latestarticles

About basilis progressive