Ο κος Νίκος Παπαχρήστου συμμετείχε στην πρωτιά που κατέκτησε η χώρα μας στον 18ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Επιτραπέζιων Παιχνιδιών για Προγράμματα Υπολογιστών, ο οποίος είναι γνωστός και ως Ολυμπιάδα Υπολογιστών. Η Ολυμπιάδα διεξάγεται από το 1989 παράλληλα με το συνέδριο Advances in Computer Games και έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και προβολή της έρευνας στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης στα παιχνίδια. O «Παλαμήδης» κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του ταβλιού και συγκεκριμένα, στις πόρτες.
Ο Παλαμήδης αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Οι δημιουργοί του προγράμματος «Παλαμήδης», του έδωσαν το όνομα αυτό προς τιμήν του πολυμήχανου ήρωα της ελληνικής μυθολογίας Παλαμήδη, στον οποίον αποδίδονται η επινόηση του ζαριού καθώς και διαφόρων επιτραπέζιων παιχνιδιών, η επινόηση των μέτρων και των σταθμών και η διαίρεση του έτους σε ώρες, ημέρες και μήνες.
Ο υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας και υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές α’ (2008-2010) και β’ κύκλου (2010-2011), ανέπτυξε την εφαρμογή υπό την επίβλεψη του Αναπλ. Καθηγητή κ. Ιωάννη Ρεφανίδη.
Ο «Παλαμήδης» είναι ένα πρόγραμμα που παίζει τα ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια ταβλιού (Πόρτες, Πλακωτό και Φεύγα) αλλά και άλλες παραλλαγές (νάρντε, hypergammon, nackgammon κλπ). Στο διαγωνισμό ωστόσο διαγωνίστηκε μόνο στις Πόρτες, αφού τα υπόλοιπα παιχνίδια δεν είναι δημοφιλή στο εξωτερικό.
Η καρδιά του προγράμματος είναι ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, το οποίο έχει μάθει μόνο του τάβλι, παίζοντας εκατομμύρια παρτίδες με αντίπαλο τον εαυτό του και βελτιώνει συνεχώς την απόδοσή του με την τεχνική της ενισχυτικής μάθησης. Ο «Παλαμήδης» χρησιμοποιεί το νευρωνικό δίκτυο για να βαθμολογεί όλες τις δυνατές κινήσεις που προκύπτουν από την τρέχουσα ζαριά, λαμβάνοντας υπόψη και τις πιθανές ζαριές και δυνατές επόμενες κινήσεις του αντιπάλου. Τελικά επιλέγει εκείνη την κίνηση που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιτυχίας του στο παιχνίδι.
Ο φετινός διαγωνισμός διεξήχθη στο Λέιντεν της Ολλανδίας, το διάστημα από 30 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2015. Στη Ολυμπιάδα Υπολογιστών έλαβαν μέρος 108 συμμετέχοντες σε 28 αγωνίσματα. Παράλληλα διεξήχθη και το 21ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι σε Υπολογιστή με 9 συμμετοχές σε τρεις παραλλαγές του παιχνιδιού. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τα καλύτερα προγράμματα από όλον τον κόσμο για δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια όπως σκάκι, τάβλι, ντάμα, γκο κλπ. και συναγωνίστηκαν μεταξύ τους για τον τίτλο του «Ολυμπιονίκη».
Την πρωτιά Παπαχρήστου προβάλλει το ΙΚΥ, τονίζοντας πως «Ο κ. Παπαχρήστου συνεχίζει την παράδοση των Υποτρόφων του ΙΚΥ που τους θέλει να προοδεύουν και να διακρίνονται για την ποιότητα της δουλειάς τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό τόσο μέσα από τις δημοσιεύσεις πρότυπων επιστημονικών εργασιών στα εγκυρότερα περιοδικά του κόσμου όσο και με την απόκτηση διεθνών βραβείων. Το ΙΚΥ αποδεικνύει έμπρακτα ότι είναι πάντα κοντά τους νέους με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη στήριξη στους φοιτητές της Νομικής Αθηνών που κέρδισαν Νομικές σχολές των μεγαλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως σε διαγωνισμούς εικονικής δίκης.»
πηγή:http://tech.in.gr/news/article/?aid=1500015726#ref=latestarticles