Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε καλείται την Παρασκευή να αποφασίσει αν θα παραιτηθεί ή όχι, εξαιτίας ενός μεγάλου σκανδάλου της φορολογικής διοίκησης, μεταδίδουν σήμερα πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Τα τέσσερα δεξιά και κεντρώα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν την παραίτησή της, ανέφερε η δημόσια τηλεόραση NOS, με αφορμή τα συμπεράσματα μιας έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και εκθέτουν το πολιτικό σύστημα.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε την υπόθεση και συνέταξε την έκθεση, κάνει λόγο για «αδικία άνευ προηγουμένου» και εκτιμά ότι «παραβιάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».
Το «toeslagenaffaire», δηλαδή η υπόθεση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή, οι εφοριακοί διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τις αδίκως για απάτη. Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών – σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι προτίμησαν να κάνουν τα στραβά μάτια μολονότι γνώριζαν ότι το σύστημα δυσλειτούργησε.
Ο δικηγόρος των θυμάτων, Βάσκο Γκρούνεφελτ, κατέθεσε μήνυση την Τρίτη σε βάρος τριών εν ενεργεία και δύο πρώην υπουργών. Θύματα του σκανδάλου εμφανίστηκαν την Δευτέρα σε ένα βίντεο, στο διαδίκτυο, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί.
Από χθες, οι λέξεις-κλειδιά «Ρούτε παραιτήσου» είναι από τις δημοφιλέστερες στο Twitter στην Ολλανδία.
Αυτή η πολιτική κρίση ξέσπασε δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου, οι οποίες θα κρίνουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.
Όταν ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη παραίτησή του, ο Ρούτε είπε ότι θα ήθελε να συνεχίσει η κυβέρνησή να λαμβάνει τις αποφάσεις για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Εκτίμησε επίσης ότι κάνει ό,τι μπορεί για να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές στις 17 Μαρτίου, παρά την πανδημία.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου I&O Reserach που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μόνο το 8% των Ολλανδών θέλουν να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση. Ωστόσο, πάνω από 7 στους δέκα (72%) πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για όσους ευθύνονται για το σκάνδαλο των οικογενειακών επιδομάτων.