Με αφορμή τα 39α γενέθλια του Φραντσέσκο Τότι, σας παρουσιάζουμε 18 παίκτες που έκαναν σπουδαία καριέρα σε πολύ μεγάλη ηλικία και διατήρησαν το υψηλό επίπεδο μέχρι την “δύση” της καριέρας τους. Κάποιοι αγωνίζονται ακόμα.
H κλάση τους τεράστια και το όνομά τους εφάμιλλο των πεπραγμένων τους στο χορτάρι. Ο καθένας εξ αυτών “έγραψε” χιλιόμετρα στους αγωνιστικούς χώρους, κέρδισε δόξα, τίτλους, χρήματα, καταξίωση, με κοινό σημείο αναφοράς το ότι δεν τα παράτησαν νωρίς.
Με αφορμή τα 39α γενέθλια του Φραντσέσκο Τότι, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί τον ηγέτη και το ιερό τοτέμ της Ρόμα, το sport 24 επέλεξε 18 παίκτες που σε μεγάλη ηλικία μπόρεσαν να αγωνιστούν σε σπουδαία κλαμπ και να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο που χαρακτήρισε το σύνολο της καριέρας τους.
Ως σημείο… εκκίνησης μπαίνει το 37ο ηλικιακό έτος, γι’ αυτό και δεν θα δείτε το όνομα του 36χρονου Αντρέα Πίρλο ή του Ραούλ που ναι μεν συνεχίζει στα 38 του να παίζει μπάλα, όμως δεν βρίσκεται στο επίπεδο που μεσουρανούσε στη Ρεάλ Μαδρίτης ή και μετέπειτα στη Σάλκε. Προφανώς και δεν χωράνε όλοι στη λίστα, η οποία θα μπορούσε να είναι τεράστια.
Ορισμένοι αγωνίζονται ακόμα και μάλιστα με τεράστια επιτυχία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που… καβάτζαραν τα δεύτερα -άντα και όμως κατάφεραν να αντέξουν στο τοπ επίπεδο. Μεταξύ αυτών, υπάρχει και ένα 50άρης, ο οποίος δεν θα μπορούσε να λείψει από τη λίστα. Δεκτή κάθε επισήμανση και πρόταση, με την υποσημείωση ότι μπαίνει ηλικιακό όριο και επίπεδο καριέρας. Η επιλογή δεν ήταν εύκολη…
*Για κάθε παίκτη αναφέρεται η ηλικία που έπαιξε σε καλή ομάδα, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι συνέχισαν αλλού την καριέρα τους, όμως μπαίνουν στη λίστα γιατί τουλάχιστον μέχρι τα 37 τους χρόνια ήταν εκεί.
Φραντσέσκο Τότι 39 ετών – Ρόμα
Ο Τότι έγινε ο γηραιότερος παίκτης που πετυχαίνει γκολ στην ιστορία του Champions League, σκοράροντας σε ηλικία 38 ετών και 3 ημερών (σε απόλυτα νούμερα μόνο ο Φέρεντς Πούσκας τον ξεπερνάει, έχοντας σκοράρει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών κόντρα στη Φέγενοορντ σε ηλικία 38 ετών, 5 μηνών και 20 ημερών) και παράλληλα ξεπέρασε τον μέχρι τότε ρέκορντμαν Ράιαν Γκιγκς (είχε σκοράρει κόντρα στη Μπενφίκα το 2011 σε ηλικία 37 ετών και 289 ημερών), έναν παίκτη που είχε βάλει και εκείνος το λιθαράκι του πριν από οκτώ χρόνια για την πιο μαύρη ποδοσφαιρική ανάμνηση στη ζωή του καπιτάνο (Μάντσεστερ Γ. – Ρόμα 7-1). Μετράει ένα πρωτάθλημα με τη Ρόμα 2001, δυο Σούπερ Καπ Ιταλίας και δυο Κύπελλα, ενώ έχει σηκώσει το Μουντιάλ του 2006. Παράλληλα, έχει λάβει το βραβείο του καλύτερου Ιταλού παίκτη της χρονιάς πέντε φορές (πράγμα που αποτελεί ρεκόρ) και δύο φορές το βραβείο του καλύτερου παίκτη στο Καμπιονάτο ,ενώ έχει πάρει το χρυσό παπούτσι το 2006-07.
Τζανλουίτζι Μπουφόν 37 ετών – Γιουβέντους
Ο Ιταλός τερματοφύλακας της Γιουβέντους εξακολουθεί να είναι ένας εκ των κορυφαίων του πλανήτη, έστω και αν είναι 37 ετών. Ξεκίνησε από την Πάρμα το 1995 και το 2001 πήρε μετεγγραφή για τη “Γηραιά Κυρία”, στην οποία παραμένει μέχρι και σήμερα, ενώ υπερασπίζεται και τα γκολπόστ της “σκουάντρα ατζούρα”. Πέρυσι, έπαιξε με τη Γιούβε στον τελικό του Champions League όπως και το 2003, δίχως να το έχει κατακτήσει ποτέ. Έχει ένα Κύπελλο UEFA το 1999, οκτώ πρωταθλήματα Ιταλίας, δυο Κύπελλα, έξι Σούπερ Καπ και ένα Μουντιάλ το 2006. Έμεινε στην ομάδα την σεζόν 2006-07, όταν έπεσε στη Serie B λόγω του σκανδάλου Calciopolis.
Πίτερ Σμάιχελ 40 ετών – Μάντσεστερ Σίτι
Ο Σμάιχελ, κορυφή κάτω από τα δοκάρια, κατάφερε να κατακτήσει εννέα πρωταθλήματα σε Δανία, Αγγλία και Πορτογαλία μεταξύ 1987-2000. “Ο Σμάιχελ ήταν πιθανότατα ο μεγαλύτερος γκολκίπερ όλων των εποχών”, είπε κάποτε γι’ αυτόν ο άλλοτε προπονητής των “Κόκκινων Διαβόλων”, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Με την εθνική της χώρας του κατέκτησε το EURO 92 σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών, ενώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμεινε οκτώ χρόνια και αναμφίβολα ήταν ο κορυφαίος σταθμός στην καριέρα του. Μετά πήγε στην Πορτογαλία για λογαριασμό της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και γύρισε στην Αγγλία, πρώτα για την Άστον Βίλα και μετέπειτα για τη Μάντσεστερ Σίτι, όπου και κρέμασε τα γάντια του σε ηλικία 40 ετών. Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ τον συγχώρεσαν και εξακολουθούν σε κάθε παρουσία του στο “Νησί” να τον αποθεώνουν και να τον θεωρούν ίσως τον κορυφαίο τερματοφύλακα που πέρασε από την ομάδα τους.
Φαν Ντερ Σάαρ 41 ετών – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Είναι πρώτος σε συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας, έχοντας παίξει με το εθνόσημο σε 130 παιχνίδια συνολικά. Συνολικά, με Άγιαξ, Γιουβέντους, Φούλαμ και Γιουνάιτεντ έχει αγωνιστεί σε 819 παιχνίδια. Είναι ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής, που έχει αγωνιστεί σε τελικό Champions League. Συγκεκριμένα, όταν στις 28-5-2011 διεξήχθη ο τελικός ανάμεσα στη Γιουνάιτεντ και την Μπαρτσελόνα στο Λονδίνο, ο Ολλανδός είχε κλείσει ήδη τα 40 του χρόνια. Επιπλέον, είναι και ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής, ο οποίος έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα της Premier League και μάλιστα έχοντας απόλυτα ενεργό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Έχει ανακηρυχθεί καλύτερος Ευρωπαίος τερματοφύλακας τέσσερις φορές στην καριέρα του, το 1995, το 2008, το 2009 και του 2010.Κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ανέπαφης εστίας, καθώς τη σεζόν 2008-09, όπως αναφέρεται παραπάνω είχε καταφέρει να κρατήσει τους αντιπάλους μακριά από τα δίχτυα του για 1.311 λεπτά. Έχει δηλώσει ότι πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την δράση, όχι λόγω φυσικής κατάστασης, αλλά γιατί θεώρησε πως δεν μπορούσε πλέον να εξελιχθεί.
Ροζέριο Σένι 42 ετών – Σάο Πάουλο
Ο 42χρονος εδώ και 23 χρόνια βρίσκεται στα γκολπόστ της Σάο Πάουλο. Αν και τερματοφύλακας, έχει πετύχει 127 γκολ στην σπουδαία καριέρα του με εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι. Μάλιστα, το 2005 σταμάτησε στα 21(!). Γεννήθηκε στην Πάτα Μπράκο, ξεκίνησε την καριέρα του στην Σίνοπ, το 1990 προστέθηκε στο ρόστερ της Σάο Πάουλο και μαζί της έχει κερδίσει μεταξύ άλλων το Διεθνές κύπελλο συλλόγων το 2005, το 1992, το 1993 και το 2005 το Κόπα Λιμπερταδόρες. Το 2008 ήταν το έτος ανάδειξής του σε καλύτερο παίκτη του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος. Έξι γκολ από τον Σένι έχει δεχθεί ο τερματοφύλακας της Κρουζέιρο, Φάμπιο, ενώ επτά τέρματα έχει σημειώσει στην Παλμέιρας, έξι στην Κρουζέιρο και πέντε στη Βάσκο Ντα Γκάμα.
Πάολο Μαλντίνι 41 ετών – Μίλαν
Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς όλων των εποχών. Ο Πάολο Μαλντίνι έπαιξε ως τα 41 του χρόνια στη Μίλαν και σήκωσε μαζί της αναρίθμητους τίτλους. Πήρε επτά πρωταθλήματα Ιταλίας, ένα Κύπελλο, πέντε Σούπερ Καπ, πέντε Κύπελλα Πρωταθλητριών (τα τρία ήταν Champions League), πέντε Κύπελλα UEFA, δυο Διηπειρωτικά και ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων. Με το εθνόσημο στο στήθος, δεν κατέκτησε κάποιο τρόπαιο, καθώς είχε αποσυρθεί από την ομάδα που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006. Αντίθετα, φόρεσε στο στήθος ένα χάλκινο και ένα ασημένιο μετάλλιο, τόσο σε Παγκόσμιο όσο και Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η διοίκηση της Μίλαν αποφάσισε να προβεί στην απόσυρση της φανέλας με το Νο3, η οποία θα ξαναδοθεί σε παίκτη μόνο εφόσον αυτός θα είναι ο πρωτότοκος γιος του Πάολο, Κριστιάν.
Φράνκο Μπαρέζι 37 ετών – Μίλαν
Ο τεράστιος Φράνκο Μπαρέζι φόρεσε τη φανέλα της Μίλαν και στα 20 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας (1977-1997) κάνοντας ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα πριν κλείσει τα 18 του χρόνια. Δεν την εγκατέλειψε ακόμα και όταν εκείνη έπεσε στη Serie B δύο φορές στις αρχές της δεκαετίας του ’80, έγινε αρχηγός και ηγέτης της στα 22 του και κράτησε το περιβραχιόνιο μέχρι να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια παπούτσια του. Μαζί της κατέκτησε όλους τους εγχώριους, ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους τίτλους που θα μπορούσε να πάρει (17 συνολικά!) πλην του Κυπέλλου Ιταλίας.
Χαβιέρ Σανέτι 41 ετών – Ίντερ
Ο Αργεντινός αποτελεί έναν από τους θρύλους της Ίντερ και αναμφίβολα από τις πιο εμβληματικές μορφές της. Αγωνίστηκε στην ιταλική ομάδα από το 1995 ως το 2014, αποτελώντας παίκτη-σύμβολο για την ομάδα του. Ξεκίνησε από την Ταγιέρες, πήγε στην Μπάνφιλντ και μετέπειτα στους “νερατζούρι”, στους οποίους έμεινε μέχρι το φινάλε της καριέρας του. Ο μεγάλος Σανέτι έχει αγωνιστεί σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο 1112 φορές, εκ των οποίων οι 612 είναι στη Serie A. Με την φανέλα της Ίντερ έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα (2006, 2007, 2008, 2009, 2010), τέσσερα Κύπελλα (2005, 2006, 2010, 2011), ένα Champions League (2010), τέσσερα Σούπερ Καπ Ιταλίας (2005, 2006, 2008, 2010), ένα UEFA (1998) και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2010).
Αλεσάντρο Κοστακούρτα 41 ετών – Μίλαν
Ο Κοστακούρτα, με εξαίρεση μίας σεζόν δανεισμού στη Μόντσα, πέρασε όλη του την καριέρα στη Μίλαν και αγωνίστηκε εκεί ως και τα 41 του. Με τους “ροσονέρι” πήρε επτά πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και πέντε Σούπερ Καπ. Ωστόσο, την μεγάλη διαφορά την έκανε στο Champions League, κατακτώντας πέντε τίτλους (1989, 1990, 1994, 2003, 2007), ενώ ηττήθηκε σε ακόμα δύο τελικούς το 1995 και το 2005. Τέσσερα ακόμα Σούπερ Καπ Ευρώπης και δύο Διηπειρωτικά συμπληρώνουν το παλμαρέ του, ενώ με την εθνική Ιταλίας είχε 59 συμμετοχές και δυο γκολ. Το 1994 άγγιξε την κορυφή, αλλά ηττήθηκε στον τελικό του Μουντιάλ των ΗΠΑ από την Βραζιλία στα πέναλτι. Τεράστιος ποδοσφαιριστής, ο οποίος κατάφερε να αντέξει σε υψηλό επίπεδο μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του.
Φερνάντο Ιέρο 37 ετών – Μπόλτον
Ο Φερνάντο Ιέρο γεννήθηκε το 1968 στη Μάλαγα και ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της τοπικής ομάδας. Στη συνέχεια πήγε στη Βαγιαδολίδ και το 1989 υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου παρέμεινε 14 χρόνια (1989-2003), κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και τρία Champions League. Αγωνιζόταν στη θέση του κεντρικού αμυντικού και έφτασε τα 601 ματς με τους “μερένγκες”, έχοντας περισσότερες από εκατό ευρωπαϊκές συμμετοχές. Μετά τη Ρεάλ, από την οποία αποχώρησε στα 35 του χρόνια, πήγε στην Αλ Ραγιάν. Μετά το Κατάρ, ταξίδεψε στην Αγγλία για χάρη της Μπόλτον, όπου έκανε καλές εμφανίσεις στην Premier League, ενώ πέτυχε κι ένα γκολ εις βάρος της Νόριτς. Στις 10 Μαΐου 2005 ανακοίνωσε ότι σταματάει το ποδόσφαιρο.
Ριβάλντο 39 ετών – Σάο Πάουλο
Ο “Ρίμπο” μπαίνει στη λίστα για ό,τι έκανε ως το 39ο έτος της ηλικίας του, όταν και αγωνίστηκε σε μια εκ των κορυφαίων ομάδων της Βραζιλίας, την Σάο Πάουλο. Προφανώς και η Μότζι Μίριμ είναι περισσότερο… χόμπι και δίψα για μπάλα, επομένως δεν στεκόμαστε στο αν συνέχισε να αγωνίζεται μετά τα 40, διότι δεν βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο. Η καριέρα του είναι μυθική και περιλαμβάνει τα πάντα τόσο σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, όσο και σε προσωπικό. Ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών, ο οποίος έπαιξε και στην χώρα μας σε Ολυμπιακό (τρία χρόνια) και ΑΕΚ (ένα χρόνο), δείχνοντας πτυχές του τεράστιου ταλέντου του. Κάτοχος της “Χρυσής μπάλας” το 1999, τρίτος καλύτερος στον κόσμο για τρεις χρονιές (2000, 2001, 2002), τίτλοι σε συλλογικό επίπεδο, έχοντας παίξει σε ομάδες όπως η Λα Κορούνια, η Μπαρτσελόνα και η Μίλαν, Παγκόσμιο Κύπελλο με την Βραζιλία το 2002 σε μια διαδρομή μαγική και ονειρεμένη, εφάμιλλη των προσόντων του.
Ράιαν Γκιγκς 41 ετών – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ο Γκιγκς έπαιξε για 24 σεζόν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σχεδόν όλες από αυτές ήταν αρκετά γεμάτες, ενώ πολλές φορές υπήρξε βασικό και αναντικατάστατο μέλος, αποτελώντας ίσως τον κορυφαίο αριστερό εξτρέμ όλων των εποχών. Αγωνίστηκε σε πολλές διοργανώσεις με τους “κόκκινους διαβόλους”. Κατέγραψε συνολικά 959 συμμετοχές και 168 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, κατακτώντας 35 τίτλους! Είναι με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Μπόμπι Τσάρλτον, ο οποίος έχει 758 συμμετοχές, ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία της ομάδας. Έχει γίνει σύμβολο της Γιουνάιτεντ και λατρεύεται απ’ όλους. Πρόκειται για έναν παίκτη-θρύλο, από αυτούς που αποτελούν κόσμημα για το άθλημα. Δεν κατάφερε ποτέ να παίξει σε τελική φάση Μουντιάλ με την εθνική ομάδα της Ουαλίας, όμως μέχρι το τέλος αγωνίστηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Πλέον, βρίσκεται στο πλάι του Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο της Γιουνάιτεντ.
Φρανκ Λάμπαρντ 37 ετών – Μάντσεστερ Σίτι
Ξεκίνησε το 1995 στη Γουέστ Χαμ και το 2001 πήγε στην Τσέλσι, στην οποία έμεινε μέχρι το 2014. Την περσινή σεζόν αγωνίστηκε με τη Μάντσεστερ Σίτι, διεκδικώντας το πρωτάθλημα, το οποίο κατέληξε στην πρώην ομάδα του. Πλέον, παίζει στη Νιου Γιορκ Σίτι, όμως μπαίνει στη λίστα διότι κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στα 37 του με τους “Πολίτες”. Μεταξύ άλλων, έχει τρία πρωταθλήματα Αγγλίας, τέσσερα Κύπελλα, ένα Champions League και ένα Europa League με τους Λονδρέζους, ενώ δεν είναι μικρή η διαδρομή του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των “λιονταριών”.
Αλφρέντο Ντι Στέφανο 38 ετών – Ρεάλ Μαδρίτης
Στους “μερένγκες” έμεινε από το 1953 έως το 1964 και σε 282 συμμετοχές, είχε 216 τέρματα, κατακτώντας υπεράριθμους τίτλους. Τελείωσε την καριέρα του στην Καταλονία, αλλά όχι με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, αλλά με αυτή της Εσπανιόλ όπου σίγουρα οι επιδόσεις του ήταν σαφώς χαμηλότερες με 11 τέρματα σε 47 αγώνες. Ο Ντι Στέφανο, θεωρείται μακράν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που δεν είχε την τύχη να αγωνιστεί σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Αγωνίστηκε έξι φορές με την Αργεντινή, σημειώνοντας ισάριθμα γκολ, ενώ είχε και τέσσερις συμμετοχές με τη φανέλα της Κολομβίας. Με την Ισπανία, έκανε το μεγαλύτερό του διάστημα ως διεθνής, καθώς σε 31 συμμετοχές είχε 23 τέρματα, χωρίς να μπορέσει να παίξει σε Μουντιάλ. Μία φορά αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ στην Αργεντινή, δύο στο πρωτάθλημα της Κολομβίας, πέντε σε αυτό της Ισπανίας, ενώ κατέκτησε δύο φορές τη “Χρυσή Μπάλα”. Τέσσερις φορές αναδείχθηκε αθλητής της χρονιάς στην Ισπανία.
Φέρεντς Πούσκας 39 ετών – Ρεάλ Μαδρίτης
Για πολλούς ο Ούγγρος υπήρξε ο κορυφαίος Ευρωπαίος επιθετικός όλων των εποχών. Στην εθνική του ομάδα αγωνίστηκε 85 φορές σημειώνοντας 84 γκολ, επίδοση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ μέχρι σήμερα. Υπήρξε ο μεγάλος αρχηγός της “χρυσής” ομάδας των Μαγυάρων, που έμεινε αήττητη για 32 σερί ματς, κατακτώντας το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Ελσίνκι (1952) και φτάνοντας δυο χρόνια αργότερα μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ της Ελβετίας. Στους “μερένγκες”, ο “Πάντσο” έμεινε οκτώ χρόνια και κατέκτησε τα πάντα. Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της περίφημης γενιάς των yé-yé, αλλά και της φοβερής επιθετικής πεντάδας μαζί με τους Ντι Στέφανο, Χέντο, Κοπά και Ρίαλ. Κατέκτησε πέντε σερί πρωταθλήματα, ένα ισπανικό Κύπελλο, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών και ένα Διηπειρωτικό. Κέρδισε τέσσερις φορές τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην Ισπανία και δυο φορές στο Πρωταθλητριών, ενώ πέτυχε τέσσερα γκολ στον τελικό του 1960 απέναντι στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Ο Πούσκας ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα, έχοντας πετύχει 512 τέρματα σε 528 αγώνες πρωταθλήματος (Ουγγαρία και Ισπανία). Συνολικά, σε όλες τις διοργανώσεις σε συλλόγους και στην Εθνική, ο “Πάντσο” σημείωσε 704 γκολ σε 716 επίσημες συμμετοχές.
Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο 38 ετών – Γιουβέντους
Ο Πελέ έχει συμπεριλάβει τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο στους 125 πιο σπουδαίους εν ζωή ποδοσφαιριστές κι επιπλέον ο Ροναλντίνιο έχει δηλώσει πως ο “Μεγαλέξανδρος” του ιταλικού ποδοσφαίρου είναι το είδωλό του. Η UEFA τον έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τους κορυφαίους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές των τελευταίων 50 χρόνων. 697 ήταν οι εμφανίσεις με την φανέλα της Γιουβέντους σε όλες τις διοργανώσεις, θυμίζοντας πως πλέον αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Αυστραλίας, έχοντας συμπληρώσει τα 42 του χρόνια. 285 είναι τα γκολ που σημείωσε σε όλες τις διοργανώσεις με την “Βέκια Σινιόρα”, 19 συνεχόμενες σεζόν φόρεσε την φανέλα της που αποτελεί και ρεκόρ στον σύλλογο, ενώ για δέκα συνεχόμενες χρονιές ήταν αρχηγός της ομάδας, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Αντόνιο Κόντε.
Λούκα Τόνι 38 ετών – Βερόνα
Σέντερ φορ παλαιάς κοπής, από εκείνα τα βαριά κορμιά που γεμίζουν την περιοχή, δίνουν μάχες και σκοράρουν με ευλαβική συνέπεια. Ποιος λέει ότι δεν έχουν θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο; Και αν το είδος αυτό φαίνεται να εκλείπει, έρχεται ο Λούκα Τόνι να (απο)δείξει πως αν έχεις την τέχνη του γκολ, βρίσκεις τον τρόπο να κάνεις τη δουλειά σου και με το παραπάνω. Ο 38χρονος σέντερ φορ της Βερόνα, βγήκε πρώτος σκόρερ στο περσινό Καμπιονάτο μαζί με τον Μάουρο Ικάρντι της Ίντερ. Ήταν μάλιστα η τρίτη φορά στην καριέρα του, αφού τα κατάφερε και στις Φιορεντίνα και Μπάγερν Μονάχου. Με 47 διεθνείς συμμετοχές στην πλάτη του και 16 γκολ με την φανέλα της “σκουάντρα ατζούρα”, αν μη τι άλλο η καριέρα του είναι εξαιρετική έστω και αν περιλαμβάνει πολλούς σταθμούς.
Αντόνιο Ντι Νατάλε 38 ετών – Ουντινέζε
Την περσινή σεζόν, έγραψε ιστορία, αφού με το τέρμα που σημείωσε κόντρα στην Κιέβο, έφτασε τα 200 στο Καμπιονάτο (σε 400 συμμετοχές) και έγινε ο έβδομος παίκτης στην ιστορία της Serie A που σημειώνει δύο εκατοντάδες γκολ. Μπορεί να μην έπαιξε ποτέ σε κάποια από τις μεγάλες της Ιταλίας, μπορεί να μην τραβά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, μπορεί να μην “πουλάει” όσο άλλοι, κάνει όμως αυτό που οφείλει ένας επιθετικός, δηλαδή να σκοράρει με ευλαβική συνέπεια. Γρήγορος, πάντα ορεξάτος, με απίστευτη αντίληψη και οξυδέρκεια στο παιχνίδι του, παρά τα 38 του παραμένει ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και βασικό γρανάζι της Ουντινέζε.
Πηγή: sport 24