Home / BUSINESS TALK / Οι χρυσές δουλειές της πληροφορικής, οι προοπτικές των ακινήτων και τα νέα για τις Σκουριές 

Οι χρυσές δουλειές της πληροφορικής, οι προοπτικές των ακινήτων και τα νέα για τις Σκουριές 

Χρυσές δουλειές κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν οι επαγγελματίες των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Η μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ που παρουσιάστηκε στο digital economy forum 2022: digital Greece in the spotlight ήρθε να επιβεβαιώσει την εικόνα που μεταφέρουν τα στελέχη του κλάδου: Τα διαθέσιμα «χέρια» δεν φτάνουν.
Οι εταιρίες στην Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού ΤΠΕ (ποσοστό 51% του κλάδου ΤΠΕ απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο), με κύριες αιτίες τη μη επαρκή εξειδίκευση και τη μετανάστευση νέων επιστημόνων το εξωτερικό. Μάλιστα, οι ελλείψεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την μελέτη οι ειδικοί ΤΠΕ εκτιμώνται σήμερα σε περίπου 160 χιλ., ενώ το 2030, λαμβάνοντας υπόψη τη στόχευση της Ψηφιακής Πυξίδας της ΕΕ και την ανάγκη στήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, οι ειδικοί ΤΠΕ θα ανέλθουν σε περίπου 280-300 χιλ.  
Εκτιμάται επιπλέον ζήτηση ~15.000 – 16.000 ειδικών ΤΠΕ κατ’ έτος για την περίοδο 2023 – 2030. Βάσει των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της προσφοράς αποφοίτων από το 2023 έως το 2030, η διαθέσιμη προσφορά αναμένεται να ανέλθει σε ~ 8 – 8,5 χιλ. κατ’ έτος, ενώ με βάση τη μεθοδολογία, που ακολουθήθηκε, η εκτίμηση της επιπλέον ζήτησης, που αναμένεται να μην καλύπτεται από τη διαθέσιμη προσφορά, ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 7 – 7,5 χιλ. ετησίως για την περίοδο 2023 – 2030.
Εάν αποκωδικοποιήσει κάποιος όσα ανέφερε, χθες, στο συνέδριο του ΣΕΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft Αλέξανδρος Μάνος, αντιλαμβάνεται τα εξής. Ότι υπάρχει κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί έγκαιρα η πληθώρα των ψηφιακών έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Γι’αυτό ο ίδιος προτείνει το κόστος των ανθρώπινων πόρων με βάση το οποίο προκηρύσσονται τα έργα του Δημοσίου να αναποκρίνεται στις συνθήκες της αγοράς, ώστε ο κλάδος Πληροφορικής να είναι σε θέση να προσελκύσει ανθρώπινο δυναμικό. Προτείνει ακόμη, οι συμβάσεις να να συμπεριλαμβάνουν την άνοδο του πληθωρισμού, όπως και τη χρήση έτοιμων λύσεων για την υλοποίηση των ψηφιακών έργων. Την άποψη για το κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα το χρονοδιάγραμμα των projects συμμερίζονται αρκετοί στην (ελληνική και όχι μόνον) αγορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ψίθυροι που αναφέρουν ότι η παράταση των χρονοδιαγραμμάτων είναι μονόδρομος αυξάνονται και πληθύνονται.
Καλή προδιαγράφεται η επόμενη χρονιά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Κι αυτό επειδή, όπως εξηγεί η Alpha Bank, στην πρόσφατη ανάλυσή της, οι προοπτικές του real estate ενισχύονται στον βραχύ χρονικό ορίζοντα μέσω κινήτρων που περιλαμβάνονται στον pροϋπολογισμό του 2023, όπως η παροχή επιδοτήσεων για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών και το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.
Επίσης, θα επηρεαστεί θετικά από τις επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων (π.χ. προγράμματα «Εξοικονομώ») και στις επενδύσεις που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Υπάρχουν αβεβαιότητες; Η απάντηση είναι καταφατική και σχετίζεται με την αύξηση των επιτοκίων που καθιστά το χρήμα ακριβότερο και τις επενδύσεις σε ακίνητα δυσκολότερες. Όπως και τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων projects.  
Αν και πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που θέτει την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη των χωρών που ισχυρή εξορυκτική βιομηχανία, δεν είχε, ίσως, τη δέουσα προσοχή, κάτι που γίνεται σαφές εάν θυμηθούμε ότι η υπόθεση Σκουριές έχει κατά καιρούς υπάρξει «πρώτο θέμα», κατά το προσφιλές δημοσιογραφικό κλισέ. Η χρηματοδότηση λοιπόν, ύψους 670 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η Eldorado Gold από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς οδηγεί στο restart των εργασιών στο μεταλλείο των Σκουριών. Τμήμα του δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, με όσους γνωρίζουν να διευκρινίζουν ότι πρόκειται για επιδότηση του επιτοκίου από το RRF και όχι για επιδότηση. Η Ελληνικός Χρυσός δηλαδή, εξασφαλίζει χαμηλότερο επιτόκιο για τα 100 εκατ. ευρώ, μέσω του RRF, ποσό που θα αποπληρώσει μέσα σε μία επταετία.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview