Ένας χαμηλός μονοψήφιος αριθμός σχημάτων, όπως λέγεται θα καταθέσει προσφορές για το έργο της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Ορισμένοι, δε -γνώστες προσώπων και πραγμάτων- ρισκάρουν να πουν ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες από δύο προσφορές που ίσως κατατεθούν από ισάριθμες κοινοπραξίες. Θα ξέρουμε, ως όλα δείχνουν, σε δύο εβδομάδες, στις 27 Ιανουαρίου, οπότε και ορίστηκε η νέα ημερομηνία υποβολής προσφορών. Η νέα παράταση σχετίζεται με το ζήτημα της αυτοδίκαιης παράτασης ισχύος των εν ενεργεία βεβαιώσεων των εργοληπτικών πτυχίων που θα λυθεί, μάλλον την επόμενη εβδομάδα, με νομοθετική ρύθμιση. Ένα ακόμη στοιχείο που αφορά το έργο είναι ότι δημοπρατείται με το σύστημα της μελέτης – κατασκευής, που «κόβει» την όρεξη για μεγάλες εκπτώσεις και προσελκύει μόνο τους σοβαρούς του κλάδου. Όπως για παράδειγμα, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ορισμένες πληροφορίες τη φέρνουν να αξιολογεί τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό.
Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι, ίσως, λεπτομέρειες που λίγους απασχολούν. Το θέμα είναι ότι εάν όλα πάνε καλά, έως το τέλος της χρονιάς, ο ανάδοχος θα έχει πιάσει δουλειά, με στόχο μέχρι τις αρχές του 2026 το γήπεδο να είναι λειτουργικό. Με αυτά και μ’ εκείνα, ο Βοτανικός έχει ξεκινήσει επάξια να διεκδικεί ηγετική θέση στην κατάταξη με τις πιο hot περιοχές της Αθήνας. Απόδειξη; Οι νέες πολυκατοικίες που σηκώνονται στην περιοχή με ρυθμούς κάπως εξωπραγματικούς και πωλούνται σε τιμές όχι μικρότερες από 3.000 ευρώ το τ.μ. Λίγο η θέα που έχουν τα τελευταία επίπεδα στην Ακρόπολη, λίγο οι πολύ καλές προσβάσεις που έχει η περιοχή που διαθέτει και σταθμό Μετρό και συνορεύει με τα «γοητευτικά» Πετράλωνα και το Θησείο, αρκούν ώστε τα εν λόγω διαμερίσματα να γίνουν sold out από τα σχέδια.
Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως έχει αρχίσει να προκαλεί προβλήματα στην αγορά κατοικίας σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται εκθετικά και κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αγορά ενός ακινήτου. Οι μεγαλύτερες αναταράξεις εμφανίζονται σε αγορές που ήταν ιδιαίτερα «φουσκωμένες» τα προηγούμενα χρόνια. Οι συνέπειες στην Ελλάδα μένει να φανούν και αυτό γιατί οι ιδιαιτερότητες της εγχώριας αγοράς είναι πολλές. Σε πολλές περιοχές και κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι τιμές συνεχώς αυξάνονται, η ζήτηση προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από το εξωτερικό. Παρατηρητές της αγοράς αναμένουν λογική συγκράτηση τιμών στο χώρο της κατοικίας, αν και νεόδμητα ακίνητα, έστω σε περιορισμένο αριθμό, όταν βρίσκονται σε καλή τοποθεσία θα συνεχίσουν να προσελκύουν ζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτηση προσελκύουν τα serviced apartments, όπως και οι εξοχικές κατοικίες.
Συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, δηλαδή τους servicers είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανοίγοντας την αυλαία των επαφών με τους εκπροσώπους των χρηματοοικονομικού κλάδου για το νέο έτος. Σε εκκρεμότητα είναι επίσης το ραντεβού με τις τράπεζες που αν και έχει προαναγγελθεί, δεν έχει ακόμη καθοριστεί και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί αιφνιδιαστικά.
Από την χθεσινή συνάντηση με τους servicers αν και δεν υπήρξαν ανακοινώσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι ρυθμίσεις δανείων, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, αλλά και το θέμα των πλειστηριασμών. Το θέμα είναι κρίσιμο για τους servicers στο πλαίσιο και της συζήτησης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 26 Ιανουαρίου, της αρμοδιότητας που έχουν οι εταιρείες διαχείρισης να λειτουργούν ως εντολοδόχοι των funds και να επισπεύδουν πλειστηριασμούς ακινήτων, αλλά ακόμη πιο κρίσιμο είναι και για τον υπουργό, ενόψει εκλογών. Έτσι ακόμη και αν το θέμα συζητηθεί και το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί ο χρόνος έως την έκδοση και την καθαρογραφή της απόφασης μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο καθοριστικός.
Θετικό είναι το ισοζύγιο για το 2023 του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Ενημέρωσης (ΕΚΟΜΕ) για το οποίο προβλέπεται προϋπολογισμός 8,1 εκατ. ευρώ. Το ΕΚΟΜΕ έχει ως βασικό σκοπό, μεταξύ άλλων, την προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα, με τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί από τον Απρίλιο του 2018 να ξεπερνούν τα 545 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού τουρισμού και του εγχώριου οπτικοακουστικού κλάδου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασία με τον ΕΟΤ.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News