Εριξα μια ματιά τις προάλλες στα ματς των τριών αντιπάλων του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ γιατί μου έκανε εντύπωση πως το Σαββατοκύριακο που πέρασε κανείς τους δεν κέρδισε. Η πάμπλουτη Μάντσεστερ Σίτι έφερε ισοπαλία με τη Λιντς με 1-1 κι ο Πεπ Γκουαρντιόλα έδωσε συγχαρητήρια στον προπονητή της αντιπάλου Μαρσέλο Μπιέλσα για το ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα του. Η Μαρσέιγ έφερε κι αυτή ισοπαλία με την Λυών (1-1) στο Ζερλάν και η Πόρτο έχασε στην έδρα της από τη Μαρίτιμο ύστερα από 35 χρόνια ολόκληρα χρόνια. Αν κάποιος στεκόταν αποκλειστικά στα αποτελέσματα των ομάδων, θα έλεγε ότι για τον Ολυμπιακό θα ήταν καλό να τους αντιμετώπιζε και τους τρεις αυτή την εβδομάδα: δεν είναι όμως έτσι.
Δυνατότητες
Η Σίτι έχει κάνει ελλιπέστατη προετοιμασία. Ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν τον Δεκαπενταύγουστο, όταν και ηττήθηκε από τη Λυών με 1-3: κάποιοι είχαν μιλήσει για θαύμα της Μεγαλόχαρης, μεταξύ αυτών κι εγώ. Η δευτεραθλήτρια Αγγλίας ξεκίνησε την προετοιμασία της στο τέλος Αυγούστου και μάλιστα τις πρώτες δεκαπέντε μέρες αυτής δεν είχε και τον Γκουαρντιόλα που ήταν σε καραντίνα μετά την επιστροφή του από τη Βαρκελώνη – οι Αγγλοι το απαίτησαν αφού αυτό προβλέπει το πρωτόκολλο για όσους έρχονται από την Ισπανία και τη δουλειά την έκαναν οι βοηθοί του. Αλλά η Σίτι έχει 25 παίκτες πανάκριβους κι όσο κι αν τώρα στην αρχή της σεζόν η απόδοσή της παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα το να βρει ρυθμό είναι θέμα χρόνου. Δύσκολα θα ξαναδεχτεί πάντως πέντε γκολ εντός έδρας όπως συνέβη στο ματς με τη Λέστερ και το πιο πιθανό είναι σύντομα να αρχίσει να σπέρνει τον πανικό.
Κονσεϊσάο
Η Πόρτο είχε το ίδιο πρόβλημα, αυτό της ελλιπούς προετοιμασίας, μολονότι δουλεύει από τον Αύγουστο: ξεκίνησε πριν από τον Ολυμπιακό! Γιατί ζορίζεται; Γιατί έκανε πολλές μεταγραφές: ίσως πιο πολλές από ό,τι θα έπρεπε κι από όσες είχε ζητήσει ο γνώστης του ελληνικού πρωταθλήματος κάποτε παίκτης του ΠΑΟΚ και σήμερα προπονητής της Σέρχιο Κονσεϊσάο. Τις προηγούμενες μέρες στην Ελλάδα όλοι έγραφαν ότι την Κυριακή πούλησε τον Τέγες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον Ντανίλο στην Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά κανείς δεν έχει επισημαίνει ότι η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας έχει κάνει δώδεκα μεταγραφές (!) και ότι η προσαρμογή των νεοφερμένων δεν είναι απλή υπόθεση. Επιπλέον στο ματς με τη Μαρίτιμο το αποτέλεσμα είναι αυτό που λέμε μαγική εικόνα. Οι Δράκοι του Οπόρτο έχασαν πέναλτι και το VAR τούς ακύρωσε ένα γκολ για μυστηριώδεις λόγους – παντού τα ίδια γίνονται.
Βίλας-Μπόας
Η Μαρσέιγ από την άλλη είναι μια ομάδα πανέτοιμη, έχει κάνει κανονική προετοιμασία και οι παίκτες της τρέχουν πολύ: δεν έχασε από τη Λυών μολονότι έπαιζε με παίκτη λιγότερο για 60 λεπτά. Οπως οι πιο πολλές ομάδες που προέρχονται από πρωταθλήματα που διακόπηκαν δεν έκανε μεταγραφές (εξαιτίας της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε από τη μη ολοκλήρωση του πρωταθλήματος), αλλά ο προπονητής Αντρέ Βίλας-Μπόας έχει στα χέρια του μια ομάδα δεμένη και δυσκολοκατάβλητη. Παρά τα στραβοπατήματα οι τρεις αντίπαλοι του πρωταθλητή Ελλάδας δεν δείχνουν να έχουν πολλά αδύνατα σημεία. Αν μάλιστα έβλεπαν το ματς που έκανε ο Ολυμπιακός στα Γιάννινα, μάλλον θα ήθελαν κι αυτές να παίξουν αύριο με την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, προτού δηλαδή ενσωματωθούν τα νέα αποκτήματα. Παίκτες όπως ο Βινάγκρε, ο Μπρούμα, ο Πέπε, ο Τιάγκο Σίλβα, όταν και εφόσον θα είναι έτοιμοι, δεν μπορεί παρά να κάνουν τον Ολυμπιακό καλύτερο.
Απόδοση
Δεν είναι ό,τι πιο απλό να συγκρίνεις παιχνίδια των εθνικών πρωταθλημάτων με ματς που γίνονται για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: η προσοχή, η διάθεση, η συγκέντρωση είναι συνήθως διαφορετική κι αυτά καθορίζουν και την απόδοση. Στην περίπτωση των ελληνικών ομάδων ειδικά, η απόδοσή τους για να έχουν τύχη σε διεθνή ματς πρέπει να είναι πάντα καλύτερη από αυτή που έχουν στα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Αυτός είναι ο πρώτος και ο σημαντικότερος κανόνας επιτυχίας: αν μια ελληνική ομάδα δεν παίζει στην Ευρώπη καλύτερα από ό,τι στο πρωτάθλημα δεν έχει τύχη. Κι ευτυχώς για τις ελληνικές ομάδες δεν είναι ποτέ δεδομένο ότι οι αντίπαλοί τους θα παίξουν στα ευρωπαϊκά τους ματς καλύτερα από τα εθνικά τους πρωταθλήματα: αν το έκαναν πάλι οι δικές μας ομάδες δεν θα είχαν τύχη. Ολα αυτά σημαίνουν πως συνήθως σε αυτά τα ματς η προετοιμασία είναι το πλέον καθοριστικό κομμάτι σε ό,τι έχει να κάνει με τη στρατηγική: οφείλεις να προετοιμαστείς σωστά και να θυμάσαι ότι η όποια προηγούμενη απόδοση δεν καθορίζει την επόμενη. Εσύ πρέπει να κάνεις πάντα περισσότερα από όσα μπορείς.
Λεβερκούζεν
Υπάρχουν δύο ιστορίες που έχουν να κάνουν με το πώς προετοιμάζονται οι δικές μας ομάδες και πώς αντιμετωπίζουν οι ξένοι τις υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα, που προσωπικά τις λατρεύω. Λέγεται ότι κάποτε ένας προπονητής του Ολυμπιακού έστειλε τον βοηθό του να κατασκοπεύσει την αντίπαλό του κι αυτός είδε άλλη ομάδα γιατί μπερδεύτηκε: άλλη ομάδα έπρεπε να δει και άλλη είδε! Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί η αντίπαλος του Ολυμπιακού χρησιμοποιούσε το γήπεδο της άλλης στο Τσάμπιονς Λιγκ επειδή το δικό της δεν είχε άδεια συμμετοχής σε μια διεθνή διοργάνωση. Ο κατάσκοπος πήγε στο γήπεδο όπου θα γινόταν το ματς, αλλά αντί να δει την πραγματική αντίπαλο είδε την ομάδα στην οποία ανήκε το γήπεδο! Γύρισε φορτωμένος με σημειώσεις και παρατηρήσεις: το λάθος του υπήρξε ιστορικό.
Μιλώντας για λάθη λέγεται ότι κάποτε, όταν η Μπάγερ Λεβερκούζεν ήρθε να αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό και πήγε στη Ριζούπολη για να προπονηθεί, οι άνθρωποι της γερμανικής ομάδας διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν προπόνηση στο γήπεδο όπου θα γινόταν το ματς! Οταν τους εξήγησαν ότι ο Ολυμπιακός χρησιμοποιεί αυτό το γήπεδο (γιατί το ΟΑΚΑ ήταν κλειστό για να γίνουν έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες) οι Γερμανοί έπαθαν πολιτισμικό σοκ. Φυσικά δεν δέχτηκαν για αυτό τον λόγο έξι γκολ τη μέρα του ματς: για αυτό έφταιγαν ο Ζιοβάνι, ο Τζόρτζεβιτς και οι υπόλοιποι.
Φωτογραφίες
Πιστεύω ότι τα ματς της Σίτι, της Μαρσέιγ και της Πόρτο τα είδαν και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού: πρώτος από όλους ο Μαρτίνς. Ελπίζω να τα ξέχασαν. Διότι αυτό που περιμένει τον Ολυμπιακό στα παιχνίδια με τις συγκεκριμένες ομάδες δεν έχει καμία σχέση με όσα αυτές κάνουν στο πρωτάθλημα όπου παίρνουν μέρος. Τα παιχνίδια τους είναι φωτογραφίες της στιγμής. Και δεν υπάρχουν μυστήρια: η αλήθεια είναι απλά εκεί έξω.