Το 39ο Ευρωμπάσκετ είναι προ των πυλών και το NBA Greece σας παρουσιάζει τους 27 παίκτες του ΝΒΑ που θα πάρουν μέρος σε αυτό.
Δυναμικό “παρών” θα δηλώσει το ΝΒΑ και στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα! Συνολικά 27 παίκτες από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου θα συμμετάσχουν στο φετινό Ευρωμπάσκετ, το οποίο θα διεξαχθεί σε Γαλλία, Κροατία, Γερμανία και Λετονία από τις 5 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Αριθμός πάντως που δεν πλησιάζει το ρεκόρ του 2011, όταν 32 NBAers είχαν λάβει μέρος στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.
Τα ρεκόρ δεν λείπουν πάντως και στο φετινό Ευρωμπάσκετ. Κατ” αρχάς θα έχουμε ρεκόρ Ελλήνων NBAers, με τη συμμετοχή των Αντετοκούνμπο, Κουφού και Παπανικολάου. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ισοφάριση του ρεκόρ NBAers σε μία εθνική ομάδα, με τους έξι Γάλλους (όσοι ήταν και οι Ισπανοί NBAers το 2011), ενώ οι ομάδες του ΝΒΑ που θα έχουν τους περισσότερους παίκτες τους, είναι οι Denver Nuggets (Παπανικολάου, Gallinari, Lauvergne) και Sacramento Kings (Κουφός, Bellineli, Casspi).
Τουλάχιστον ένας NBAer υπάρχει στα ρόστερ των 12 από τις 24 εθνικές ομάδες, ενώ αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο αριθμός των NBAers στα ευρωπαϊκά πρωταθλήμαατα ανεβαίνει συνολικά στους 98, με την είσοδο και των rookies (σε Ευρωμπάσκετ) Gobert, Fournier, Mirotic, Schroder, Hezonja και Αντετοκούνμπο. Πάμε τώρα να δούμε ποιοι είναι οι 27 παίκτες του ΝΒΑ που θα αγωνιστούν στο φετινό Ευρωμπάσκετ…
1. Pau Gasol (Ισπανία / Chicago Bulls)
Ο Ισπανός Gasol: Δεν είναι μόνο ένας από τους 2-3 πιο συνεπείς NBAers ως προς τα… εθνικά καθήκοντά τους. Είναι και ο πιο επιτυχημένος. Ο πολυνίκης. Αυτός που έχει κατακτήσει τα περισσότερα μετάλλια. Ο 35χρονος σούπερ σταρ έχει συνολικά στη συλλογή του 11 μετάλλια με τις εθνικές ομάδες της Ισπανίας, οκτώ με τη “φούρια ρόχα” (τρία χρυσά, τέσσερα αργυρά και ένα χάλκινο) και άλλα τρία με τις εθνικές εφήβων και νέων (δύο χρυσά και ένα χάλκινο). Έγινε διεθνής το 2001 και από εκεί και πέρα έχει πάρει απουσία μόνο από τρεις διοργανώσεις (το 2005, το 2010 και το 2013).
Ο NBAer Gasol: Αν και στις 6 Ιουλίου έκλεισε τα 35 χρόνια ζωής, ο Pau Gasol προέρχεται από την καλύτερη του σεζόν εδώ και περίπου 8 χρόνια. Στο Chicago αναγεννήθηκε, τελείωσε τη σεζόν με 18,5 πόντους, 11,8 ριμπάουντ, 2,7 ασίστ και 1,9 κοψίματα μ.ό., ενώ ήταν για πρώτη φορά βασικός στο All-Star Game. Παίζει στο ΝΒΑ από το 2001-02 και έχει στατιστικά καριέρας (18,3 πόντοι, 9,4 ριμπάουντ, 3,2 ασίστ μ.ό.) που μόνο σε έναν μελλοντικό Hall Of Famer μπορούν να ανήκουν.
2. Dirk Nowitzki (Γερμανία / Dallas Mavericks)
Ο Γερμανός Nowitzki: Δεν είναι απλά ο μεγαλύτερος σε ηλικία NBAer του Ευρωμπάσκετ. Είναι και ο γηραιότερος παίκτης του τουρνουά! Ο 37χρονος, πια, Nowitzki αποφάσισε ότι ένα Ευρωμπάσκετ στην πατρίδα του και η προοπτική της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση για να την αφήσει να τον προσπεράσει. Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή του, λοιπόν, ο “Μεγάλος Γερμανός” θα φορέσει πάλι τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας για να πάρει μέρος στο 7ο Ευρωμπάσκετ της καριέρας του. Για την Ιστορία, έγινε διεθνής το 1996 (με την Εθνική Εφήβων) και έπαιξε για πρώτη φορά στη μεγάλη “νατσιονάλμανσαφτ” το 1999.
O NBAer Nowitzki: Τα πόδια του αντέχουν ακόμα, ωστόσο είναι προφανές ότι ακόμα και ο Nowitzki δεν μπορεί να νικήσει το χρόνο. Τα στατιστικά του, βέβαια, παραμένουν ψηλά ακόμα στα 37 του χρόνια. Την προηγούμενη σεζόν, τη 17η στο ΝΒΑ (και δη στο Dallas), είχε 17,3 πόντους, 5,9 ριμπάουντ μ.ό., παρότι έπαιζε κάτω από 30 λεπτά ανά αγώνα για πρώτη φορά από τη rookie χρονιά του. Παράλληλα, ξεπέρασε τους Hakeem Olajuwon, Elvin Hayes, Moses Malone και είναι πια ο 7ος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ.
3. Tony Parker (Γαλλία / San Antonio Spurs)
Ο Γάλλος Parker: Ευρωμπάσκετ χωρίς Tony Parker δεν γίνεται! Ενα χρόνο μετά το ρεπό από το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο 33χρονος σταρ επιστρέφει για να βοηθήσει τη Γαλλία να υπερασπιστεί το στέμμα της στην Ευρώπη. Το φετινό θα είναι το 8ο συνεχόμενο Ευρωμπάσκετ για τον Parker, ο οποίος θα σπάσει παράλληλα και το ρεκόρ συμμετοχών που μοιράζεται ο ίδιος με τον Turkoglu (7). Έχει παίξει σε όλα τα Ευρωμπάσκετ από το 2001 έως και φέτος, αριθμώντας συνολικά τρία μετάλλια (ένα χρυσό, ένα αργυρό και ένα χάλκινο) με την Εθνική Ανδρών και ένα χρυσό με τους Έφηβους.
O NBAer Parker: Στα 33 του χρόνια, πια, ο πόιντ γκαρντ των Spurs δεν είναι πια ο παίκτης που κατακτούσε βραβεία MVP. Την προηγούμενη σεζόν είχε 14,4 πόντους και 4,9 ασίστ μ.ό., τους χειρότερους αριθμούς που έχει καταγράψει από τη σεζόν 2001-02, την πρώτη του στο ΝΒΑ. Επίσης, είχε μόνο 28,7 λεπτά κατά μέσο όρο, τα λιγότερα της καριέρας του στο San Antonio. Ακόμα, βέβαια, είναι ο Parker…
4. Nicolas Batum (Γαλλία / Charlotte Hornets)
Ο Γάλλος Batum: Με εξαίρεση το 2008, όταν η Γαλλία δεν προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δεν έχει λείψει ούτε ένα καλοκαίρι από την εθνική ομάδα. Είναι διεθνής από τα 21 του χρόνια και φέτος θα πάρει μέρος στο τέταρτο Ευρωμπάσκετ της καριέρας του. Έχει ήδη τρία μετάλλια με την Εθνική Ανδρών (αργυρό στο Ευρωμπάσκετ του 2011, χρυσό το 2013 και χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014) και άλλα δύο με τις εθνικές ομάδες παίδων και εφήβων της Γαλλίας.
Ο NBAer Batum: Τη χρειαζόταν την αλλαγή μετά την κακή τελευταία χρονιά, τη χειρότερη της καριέρας του στο ΝΒΑ μετά τη rookie season. Πέρυσι είχε 9,4 πόντους, 5,9 ριμπάουντ και 4,8 ασίστ μ.ό. στο Portland, σουτάροντας με το χειρότερο ποσοστό της καριέρας του εντός πεδιάς, 40%. Από φέτος θα παίζει στη Charlotte, όπου αναμένεται μάλιστα να παίξει κυρίως στη θέση “2” για πρώτη φορά στο ΝΒΑ.
5. Γιάννης Αντετοκούνμπο (Ελλάδα / Milwaukee Bucks)
Ο Έλληνας Αντετοκούνμπο: Τον είδαμε για πρώτη φορά με τη φανέλα της Ελλάδας πριν από δύο καλοκαίρια, όταν έπαιξε στο Ευρωμπάσκετ Νέων. Στην Εθνική Ανδρών έκανε το ντεμπούτο του πέρυσι, έχοντας 6,3 πόντους και 4,3 ριμπάουντ σε σχεδόν 16 λεπτά μ.ό. στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Φέτος, πάντως, θα δούμε σίγουρα κάτι… διαφορετικό. Στο Ευρωμπάσκετ τόσο ο ρόλος και ο χρόνος συμμετοχής του, όσο και τα νούμερα του αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερα. Ο “Γιαννάκης” έγινε μέσα σε ένα καλοκαίρι “Γιάνναρος” και από ρολίστας θα είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτης της ελληνικής ομάδας.
Ο NBAer Αντετοκούνμπο: Η εξέλιξη του “Greek Freak” ήταν πολύ μεγάλη κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν. Ο 21χρονος φόργουορντ θεωρείται πια ένας από τους πιο συναρπαστικούς παίκτες στο ΝΒΑ και οι αριθμοί που είχε κατά τη δεύτερη χρονιά του στο Milwaukee ενισχύουν αυτή την άποψη. Ο Αντετοκούνμπο είχε 12,7 πόντους, 6,7 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ και ένα κόψιμο σε 31,4 λεπτά μ.ό., ξεκινώντας στην αρχική πεντάδα των Bucks στους 71 από τους 81 αγώνες.
6. Jonas Valanciunas (Λιθουανία / Toronto Raptors)
Ο Λιθουανός Valanciunas: Στα 23 του χρόνια είναι πια ο μεγάλος σταρ του λιθουανικού μπάσκετ. Εχει ήδη πέντε μετάλλια στη συλλογή του, τρία χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο με τις εθνικές ομάδες (σε επίπεδο ανδρών, εφήβων και παίδων), μαζί με τρία βραβεία MVP. Με την Εθνική Ανδρών είναι διεθνής από τα 19 ετών. Πρωταγωνιστικό ρόλο πάντως απέκτησε στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν είχε 14,4 πόντους και 8,4 ριμπάουντ ανά αγώνα, βοηθώντας τη Λιθουανία να τερματίσει στην τέταρτη θέση.
O NBAer Valanciunas: Πήγε στο ΝΒΑ με προοπτική να γίνει σταρ (ως νούμερο 5 του draft) αλλά ακόμα δεν έχει αγγίξει το “ταβάνι” του. Δεν το έχει καν πλησιάσει. Ούτε All-Star έχει γίνει ακόμα, ούτε καν ρόλο έχει αποκτήσει στην επίθεση του Toronto, όπου είχε την προηγούμενη σεζόν (την τρίτη του στο ΝΒΑ) 12,0 πόντους, 8,7 ριμπάουντ και 1,2 κόψιμο κατά μέσο όρο, παίζοντας 26,2 λεπτά ανά αγώνα.
7. Bojan Bogdanovic (Κροατία / Brooklyn Nets)
Ο Κροάτης Bogdanovic: Αν και δεν κατέκτησε ποτέ κάποιο μετάλλιο με τις εθνικές ομάδες της Κροατίας, από πολύ νωρίς έδειξε ότι θα εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους Ευρωπαίους σκόρερ. Αυτό ακριβώς είναι εδώ και 3-4 χρόνια ο 26χρονος σούτινγκ γκαρντ. Έπαιξε για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών της Κροατίας το 2010 και από τότε κάθε χρόνο ανεβάζει το μέσο όρο πόντων του! Το 2010 (Μουντομπάσκετ) είχε 11,7, το 2011 (Ευρωμπάσκετ) 12,8, το 2013 (Ευρωμπάσκετ) 17,4 και πέρυσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανέβηκε στους 21,2 πόντους ανά αγώνα και ήταν ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ του τουρνουά.
O NBAer Bogdanovic: Η rookie χρονιά του στο ΝΒΑ ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Εύκολη πάντως δεν τη λες. Ήταν βασικός σε 28 αγώνες, στα μέσα της σεζόν τέθηκε σχεδόν εκτός rotation, μέχρι που κέρδισε πάλι την εμπιστοσύνη του Lionel Hollins και κέρδισε πάλι τη θέση του τον τελευταίο μήνα της χρονιάς. Ο τελικός απολογισμός ίσως να μην εντυπωσιάζει (9,0 πόντοι, 2,7 ριμπάουντ μ.ό.), τη σεζόν 2015-16 όμως που θα έχει πιθανότατα ρόλο βασικού και περισσότερες ελευθερίες στο γήπεδο, μάλλον θα είναι καλύτερος.
8. Boris Diaw (Γαλλία / San Antonio Spurs)
Ο Γάλλος Diaw: Παίκτες φεύγουν και έρχονται από την Εθνική Γαλλίας. Ο Boris Diaw, πάντως, βρίσκεται πάντα εκεί, αμετακίνητος. Φέτος θα φορέσει την μπλε φανέλα για 14η διοργάνωση συνολικά, περισσότερες από κάθε άλλον Γάλλο εν ενεργεία NBAer. Από το 2000, όταν έπαιξε για πρώτη φορά στην Εθνική Εφήβων, μέχρι σήμερα ο Diaw δεν έχει χάσει ούτε ένα μεγάλο ραντεβού. Είναι επίσης ο Γάλλος NBAer με τα περισσότερα μετάλλια. Έχει έξι συνολικά. Τέσσερα με τους άνδρες, ένα με τους νέους και ένα με τους έφηβους.
O NBAer Diaw: Η καριέρα του είχε πάρει την κατιούσα πριν από τρία χρόνια, μέχρι που έγινε ανταλλαγή στο San Antonio, όπου κατέκτησε έναν τίτλο και αναγνωρίστηκε ως ένας παίκτης για όλες τις δουλειές με basketball IQ πολύ μεγαλύτερο από αυτό του μέσου παίκτη. Τη χρονιά που πέρασε είχε πάλι σημαντικό ρόλο στην πορεία των Spurs, έστω κι αν σταμάτησε νωρίς -στον 1ο γύρο των Playoffs. O Diaw είχε 8,7 πόντους, 4,3 ριμπάουντ και 2,9 ασίστ στα 24,5 λεπτά που αγωνιζόταν κατά μέσο όρο στην κανονική περίοδο. Η σεζόν που έρχεται θα είναι η 13η στο ΝΒΑ.
9. Marco Belinelli (Ιταλία / Sacramento Kings)
Ο Ιταλός Belinelli: Ο πιο σταθερός και αξιόπιστος Ιταλός NBAer εδώ και μία δεκαετία. Ο 29χρονος σούτινγκ γκαρντ έπαιξε για πρώτη φορά στη μεγάλη Εθνική στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006 και από τότε δηλώνει “παρών” σε κάθε κάλεσμα της πατρίδας. Αυτό που δεν έχει καταφέρει να κάνει με την Εθνική Ιταλίας είναι να ανέβει στο βάθρο. Σε κανένα ηλικιακό επίπεδο. Έχει πάρει συνολικά μέρος σε 11 διοργανώσεις με τις εθνικές ομάδες της Ιταλίας και δεν είχε ποτέ λιγότερους από 12 πόντους μ.ό.
O NBAer Belinelli: Τα πρώτα τρία χρόνια της καριέρας του στο ΝΒΑ δεν ήταν ιδανικά. Από εκεί και πέρα όμως έχει φτιάξει το όνομα του ένας μπακ-απ σκόρερ που μπορεί να προσφέρει ακόμα και στις καλές ομάδες του πρωταθλήματος. Αυτό έκανε τουλάχιστον την τελευταία τριετία στο San Antonio (όπου κατέκτησε και τον τίτλο το 2014) και στο Chicago. Την προηγούμενη σεζόν είχε 9,2 πόντους σε 22,4 λεπτά μ.ό. με τη φανέλα των Spurs. Από την επερχόμενη σεζόν θα παίζει στους Kings.
10. Danilo Gallinari (Ιταλία / Denver Nuggets)
Ο Ιταλός Gallinari: Το 2009 η Ιταλία δεν συμμετείχε στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ. To 2010 και το 2014 έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που συνέβη επίσης και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και του 2014. Το 2013 ήταν τραυματίας. Κάπως έτσι, αν και έχει κλείσει ήδη τα 27 του, ο Gallinari έχει παίξει μόνο μία φορά σε μεγάλη διοργάνωση! Το φετινό Ευρωμπάσκετ θα είναι μόλις το δεύτερο για τον “Gallo” (μετά το 2011), ο οποίος έχει αγωνιστεί επίσης στις εθνικές ομάδες παίδων και εφήβων της χώρας του, μετρώντας ένα (χάλκινο) μετάλλιο από το 2005.
O NBAer Gallinari: Μετά τη χαμένη σεζόν 2013-14 ο Gallinari επέστρεψε στη δράση κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς και στα τελευταία 20-25 παιχνίδια της κανονικής περιόδου έδειξε ότι παραμένει ένας προικισμένος σκόρερ. Την προηγούμενη σεζόν είχε στο Denver 12,4 πόντους και 3,7 ριμπάουντ μ.ό., βάζοντας μάλιστα 47 πόντους κόντρα στο Dallas και 40 στο Orlando!
11. Nikola Mirotic (Ισπανία / Chicago Bulls)
Ο Ισπανός Mirotic: Μαυροβούνιος γεννήθηκε, Ισπανός έγινε στην πορεία ο Mirotic… Έκανε το ντεμπούτο του το 2010 με την Εθνική Νέων της Ισπανίας, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και την επόμενη χρονιά… τρομοκράτησε το Ευρωμπάσκετ U20 (όπου η Ισπανία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο), έχοντας 27 πόντους και 10 ριμπάουντ μ.ό. Στην Εθνική Ανδρών, πάντως, δεν έχει ξαναπαίξει. Φέτος θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση με τη “φούρια ρόχα”, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία φορά που τον είδαμε στα κόκκινα (της Ισπανίας).
O NBAer Mirotic: Μετά την πολύ καλή ευρωπαϊκή καριέρα με τη Ρεάλ Μαδρίτης πήρε την απόφαση να παίξει στο ΝΒΑ το προηγούμενο καλοκαίρι και στα 23 του χρόνια βρέθηκε στους Bulls. Αν και rookie σε ομάδα με βλέψεις τίτλου, ο Mirotic κατάφερε να βρει ρόλο και να τελειώσει την παρθενική χρονιά του με 10,2 πόντους, 4,9 ριμπάουντ μ.ό. σε μόλις 20,2 λεπτά ανά αγώνα. Και τα καλύτερα (φυσιολογικά) έπονται για τον 24χρονο φόργουορντ των “ταύρων”…
12. Rudy Gobert (Γαλλία / Utah Jazz)
Ο Γάλλος Gobert: Πέρυσι έκανε το ντεμπούτο του με τη “μεγάλη” Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο και φέτος φιλοδοξεί να κάνει και τη διαφορά. Ξεχάστε πάντως τον παίκτη που είχε 4,1 πόντους και 4,7 ριμπάουντ μ.ό. στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Gobert θα έχει πολύ μεγάλο ρόλο στο φετινό Ευρωμπάσκετ, το πρώτο της καριέρας του. Συνολικά έχει κατακτήσει τρία μετάλλια με τις εθνικές ομάδες της πατρίδας του, ένα (χάλκινο) με τους άνδρες και δύο (ένα αργυρό και ένα χάλκινο) με τους Νέους.
O NBAer Gobert: Μετά το φετινό ξεπέταγμα του Gobert, η Utah μάλλον θα περιμένει ακόμα περισσότερα πράγματα από τον “Gobzilla”, έναν από τους κορυφαίους μπλοκέρ του ΝΒΑ. Τη σεζόν που πέρασε ο 23χρονος σέντερ είχε 8,4 πόντους, 9,5 ριμπάουντ και 2,3 κοψίματα μ.ό. σε 82 αγώνες, κερδίζοντας μάλιστα θέση βασικού σχεδόν σε όλο το δεύτερο μισό της κανονικής περιόδου.
13. Ersan Ilyasova (Τουρκία / Detroit Pistons)
Ο Τούρκος Ilyasova: Το καλοκαίρι του 2014 έλειψε από το Παγκόσμιο Κύπελλο, φέτος όμως επιστρέφει για να γίνει ο ηγέτης της Τουρκίας στο πέμπτο (συνεχόμενο) Ευρωμπάσκετ της καριέρας του, μετά τα τουρνουά του 2007, του 2009, του 2011 και του 2013. Είναι επίσης διεθνής με τις εθνικές ομάδες παίδων, εφήβων και νέων της Τουρκίας, ωστόσο το μοναδικό μετάλλιο το έχει κατακτήσει με την Εθνική Ανδρών, η οποία είχε τερματίσει δεύτερη στο Μουντομπάσκετ του 2010, με τον ίδιο να είναι πρώτος σκόρερ (13,4) και ριμπάουντερ (7,6).
O NBAer Ilyasova: Η καριέρα του έμεινε ολίγον τι στάσιμη τα τελευταία δύο χρόνια και οι τραυματισμοί έπαιξαν ρόλο σε αυτό. Καλά νούμερα βέβαια έχει σταθερά και παραμένει ένας άκρως παραγωγικός παίκτης. Την προηγούμενη σεζόν είχε 11,5 πόντους και 4,8 ριμπάουντ σε 22,7 λεπτά συμμετοχής μ.ό. στους Bucks. Την επόμενη σεζόν θα παίξει στους Pistons, όπου έγινε ανταλλαγή τον Ιούνιο.
14. Andrea Bargnani (Ιταλία / Brooklyn Nets)
Ο Ιταλός Bargnani: Από το 2011 είχε να εμφανιστεί στην Εθνική Ιταλίας ο Bargnani, που φέτος επιστρέφει για να παίξει στο τρίτο Ευρωμπάσκετ της καριέρας του. Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν μάλιστα ο πρώτος σκόρερ της Ιταλίας (θα ήταν και του Ευρωμπάσκετ αλλά έπαιξε μόνο σε πέντε αγώνες) με 22,8 πόντους μ.ό. Ο 30χρονος πάουερ φόργουορντ είναι επίσης διεθνής με τις εθνικές ομάδες παίδων, εφήβων και νέων των “ατζούρι”. Μετάλλιο πάντως δεν έχει κατακτήσει ποτέ με την Ιταλία.
O NBAer Bargnani: Αν και ακόμα δεν έχει καν κλείσει τα 30, μοιάζει να βρίσκεται στο λυκαυγές της μπασκετικής πορείας του. Η καριέρα του είναι σταθερά καθοδική την τελευταία τριετία, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει καταφέρει να παίξει σε περισσότερα από 42 παιχνίδια σε μία σεζόν, λόγω των απανωτών τραυματισμών. Πέρυσι έπαιξε στους Knicks έχοντας 14,8 πόντους και 4,4 ριμπάουντ μ.ό. Το καλοκαίρι υπέγραψε συμβόλαιο στο Brooklyn.
15. Mario Hezonja (Κροατία / Orlando Magic)
Ο Κροάτης Hezonja: Θεωρείται ένας από τους ανερχόμενους Ευρωπαίους σταρ και υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Ο 20χρονος θρασύς γκαρντ/φόργουορντ έχει δείξει από μικρός ότι το όριο του είναι ο ουρανός. Στα 16 του πήρε από το χέρι του την Εθνική Παίδων και την οδήγησε στο χρυσό μετάλλιο του Ευρωμπάσκετ U16, κατακτώντας παράλληλα και το βραβείο του MVP. Ένα χρόνο αργότερα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ Παίδων και το προηγούμενο καλοκαίρι έκανε και την παρθενική εμφάνιση του στην Εθνική Ανδρών, παίζοντας όμως μόνο 13 λεπτά συνολικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Φέτος μάλλον έφτασε η σειρά του.
O NBAer Hezonja: Το πρώτο δείγμα ήταν αρκούντως εντυπωσιακό, κι ας ήταν σε επίπεδο σάμερ λιγκ. Το μόνο βέβαιο στην περίπτωση του “Super Mario” είναι ότι πρόκειται για παίκτη έτοιμο να παίξει. Επιλέχθηκε από το Orlando στο νούμερο 5 του draft, ψηλότερα από κάθε άλλον Κροάτη παίκτη. Την επερχόμενη σεζόν θα τον δούμε για πρώτη φορά στο ΝΒΑ, έχοντας σίγουρα κάποιον ρόλο στο rotation του Orlando.
16. Marcin Gortat (Πολωνία / Washington Wizards)
Ο Πολωνός Gortat: Για τέταρτη φορά θα εμφανιστεί σε Ευρωμπάσκετ (μετά το 2009, το 2011 και το 2013) ο Gortat και λογικά θα είναι πολύ καλύτερος απ” ότι την τελευταία φορά που φόρεσε τη φανέλα της Πολωνίας σε μεγάλη διοργάνωση. Ο λόγος για το 2013, όταν είχε 10,4 πόντους και 7,8 ριμπάουντ μ.ό., κάνοντας το χειρότερο του τουρνουά με το εθνόσημο στο στήθος. Ο 31χρονος, πια, σέντερ είναι επίσης διεθνής και με την Εθνική Νέων της πατρίδας του (το 2004).
O NBAer Gortat: Πριν από τρία χρόνια έμοιαζε να είναι από τους ανερχόμενους σέντερ του ΝΒΑ, όταν τελείωσε τη σεζόν 2011-12 με νταμπλ-νταμπλ (15,4 πόντους, 10,0 ριμπάουντ μ.ό.) στο Phoenix. Η συνέχεια δεν ήταν ανοδική, ωστόσο καθιερώθηκε στη θέση του βασικού και έχει σταθερό ρόλο στην Washington. Την προηγούμενη σεζόν είχε 12,2 πόντους και 8,7 ριμπάουντ μ.ό..
17. Κώστας Κουφός (Ελλάδα / Sacramento Kings)
Ο Ελληνας Κουφός: Έπειτα από τέσσερα χρόνια δηλώνει πάλι “παρών”. Ο 26χρονος σέντερ έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη “μεγάλη” Εθνική το 2009, βοηθώντας την να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ, το τελευταίο της Ελλάδας σε μεγάλη διοργάνωση. Το ντεμπούτο του με τη γαλανόλευκη, βέβαια, το είχε πραγματοποιήσει πριν από οκτώ χρόνια, στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 2007, όταν είχε οδηγήσει την Ελλάδα στο αργυρό μετάλλιο. Σε εκείνο το τουρνουά είχε 26,5 πόντους, 13,0 ριμπάουντ και 3,5 κοψίματα μ.ό., παίρνοντας σπίτι του και το βραβείο του MVP.
Ο NBAer Κουφός: Επτά χρόνια έχει κλείσει στο ΝΒΑ ο Κουφός. Έχει φτιάξει το όνομα του ως ένας εκ των κορυφαίων μπακ-απ σέντερ του πρωταθλήματος, κι ας βρισκόταν την τελευταία διετία στη σκιά του Marc Gasol. Την προηγούμενη σεζόν είχε 5,2 πόντους, 5,3 ριμπάουντ σε 16,6 λεπτά μ.ό., ενώ μετά τη Utah, τη Minnesota, το Denver και το Memphis, ο επόμενος σταθμός του στο ΝΒΑ θα γίνει το Sacramento, εκεί όπου υπέγραψε το καλοκαίρι νέο τετραετές συμβόλαιο.
18. Nemanja Bjelica (Σερβία / Minnesota Timberwolves)
Ο Σέρβος Bjelica: Άργησε πολύ να ξεπεταχτεί. Δεν έπαιξε ποτέ σε κάποια από τις μικρές εθνικές ομάδες της Σερβίας και τράβηξε την προσοχή της Ευρώπης με τις εμφανίσεις του στον Ερυθρό Αστέρα τη σεζόν 2008-09. Σε ηλικία 21 ετών ήρθε λοιπόν και η πρώτη κλήση από την εθνική ομάδα. Είχε μικρό ρόλο στο Ευρωμπάσκετ του 2009, έπαιξε την επόμενη χρονιά στο Μουντομπάσκετ και στις τελευταίες δύο μεγάλες διοργανώσεις (Ευρωμπάσκετ 2013, Παγκόσμιο Κύπελλο 2014) ήταν βασικό και αναντικατάστατο μέλος της Εθνικής Σερβίας.
Ο NBAer Bjelica: Ύστερα από μία διαρκώς ανοδική πορεία σε Σερβία (Ερυθρό Αστέρα), Ισπανία (Ταού) και Τουρκία (Φενέρμπαχτσε), ο MVP της Ευρωλίγκα την περασμένη σεζόν αποφάσισε ότι στα 27 του χρόνια είναι ιδανικό το timing να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Υπέγραψε έτσι τριετές συμβόλαιο που θα του αποφέρει συνολικά 11,7 εκατομμύρια δολάρια στη Minnesota, την ομάδα που έχει τα δικαιώματα του στο ΝΒΑ από το draft του 2010 (Νο. 35).
19. Dennis Schröder (Γερμανία / Atlanta Hawks)
Ο Γερμανός Schröder: Εχει ξαναφορέσει τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας, ποτέ όμως σε μεγάλη διοργάνωση. Μετά τις πολύ καλές εμφανίσεις στην προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ (είχε 15,3 πόντους και 5,3 ασίστ μ.ό.) ο Dennis Schroder θα κάνει την πρώτη εμφάνιση του και στη βιτρίνα της Ευρώπης. Στο παρελθόν ο 22χρονος πόιντ γκαρντ έχει παίξει και στις εθνικές ομάδες Εφήβων και Νέων της Γερμανίας, δίχως όμως να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο.
O NBAer Schröder: Προέρχεται από τη δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ, η οποία συνέπεσε και με το ξεπέταγμα του. Την προηγούμενη σεζόν ο Schroder είχε 10 πόντους και 4,1 ασίστ σε λιγότερο από 20 λεπτά με τους Atlanta Hawks, βοηθώντας κι αυτός στην εξαιρετική πορεία που έκαναν τα “γεράκια” στην κανονική περίοδο.
20. Evan Fournier (Γαλλία / Orlando Magic)
Ο Γάλλος Fournier: Μετά το περσινό ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο 23χρονος σούτινγκ γκαρντ θα κάνει φέτος την παρθενική εμφάνιση του και σε Ευρωμπάσκετ. Μέχρι στιγμής, ο Fournier έχει… 3/4. Τρία μετάλλια, δηλαδή, σε τέσσερις διοργανώσεις με την Εθνική Γαλλίας! Ενα (αργυρό) ως έφηβος και δύο χάλκινα, ένα με τους Νέους και ένα με τους άνδρες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.
O NBAer Fournier: Προέρχεται από την πιο παραγωγική σεζόν του στο ΝΒΑ. Στην τρίτη χρονιά του συνολικά (και πρώτη στο Orlando) ο Fournier είχε 12,0 πόντους, 2,6 ριμπάουντ και 2,1 ασίστ σε 28,6 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, παίζοντας μάλιστα βασικός στους 32 από τους 58 αγώνες.
21. Zaza Pachulia (Γεωργία / Dallas Mavericks)
Ο Γεωργιανός Pachulia: Αν και είναι ανελλιπώς διεθνής από το 2003, στο Ευρωμπάσκετ έχει παίξει μόνο μία φορά, το 2011. Αυτή ήταν άλλωστε η μόνη φορά που έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος η χώρα του. Το εθνόσημο βέβαια το φοράει από το 1999, απ” όταν ήταν ακόμα 15 ετών και πήρε μέρος στο Ευρωμπάσκετ Παίδων. Πλέον, στα 31 του χρόνια, ο Pachulia είναι ο φυσικός ηγέτης της Γεωργίας σε κάθε διοργάνωση στην οποία λαμβάνει μέρος.
O NBAer Pachulia: Προέρχεται από την καλύτερη και πιο ουσιώδη σεζόν του εδώ και οκτώ χρόνια. Βοήθησε τους Bucks να προκριθούν στα Playoffs, ήταν ο βασικός σέντερ στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν και είχε απολογισμό 8,3 πόντους, 6,8 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ μ.ό. στην κανονική περίοδο. Το καλοκαίρι υπέγραψε συμβόλαιο στο Dallas, την 5η ομάδα της 12ετούς καριέρας του στο ΝΒΑ.
22. Omri Casspi (Ισραήλ / Sacramento Kings)
Ο Ισραηλινός Casspi: Από τα 15 του έχει μπει στα… βάσανα των εθνικών ομάδων ο 27χρονος, πια, Omri Casspi. Επί μία πενταετία ήταν βασικό στέλεχος των μικρών ομάδων του Ισραήλ και από το 2009 παίζει στη μεγάλη εθνική της πατρίδας του. Το φετινό Ευρωμπάσκετ θα είναι πάντως μόλις το δεύτερο του, καθώς απουσίασε τόσο από το τουρνουά του 2009, όσο και από αυτό του 2011. Στην προκριματική φάση ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ισραήλ με 19,0 πόντους κατά μέσο όρο.
O NBAer Casspi: Εχει κλείσει έξι χρόνια στο ΝΒΑ και παρότι μπήκε με το δεξί τη σεζόν 2009-10 (έχοντας 10,3 πόντους και 4,5 ριμπάουντ μ.ό. στο Sacramento), δεν έγινε ποτέ παίκτης πρώτης γραμμής. Δουλειά, βέβαια, βρίσκει. Η προηγούμενη χρονιά ήταν η καλύτερη από την πρώτη του στο ΝΒΑ και ήταν πάλι με τους Kings, την πρώτη ομάδα του. Είχε 8,9 πόντους και 3,9 ριμπάουντ μ.ό. σε 67 αγώνες. Tο καλοκαίρι υπέγραψε νέο διετές συμβόλαιο στους “βασιλιάδες”.
23. Κώστας Παπανικολάου (Ελλάδα / Denver Nuggets)
Ο Ελληνας Παπανικολάου: Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών το 2011 και δεν έχει απουσιάσει έκτοτε από καμία μεγάλη διοργάνωση. Ήταν παρών στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2012, στο Ευρωμπάσκετ του 2013 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Αυτό που δεν έχει καταφέρει είναι να κατακτήσει ένα μετάλλιο. Όχι τίποτε άλλο, αλλά είχε… καλομάθει κιόλας, από τα δύο χρυσά, τα δύο αργυρά και το ένα χάλκινο μετάλλιο που έχει στη συλλογή του με τις μικρές εθνικές ομάδες.
Ο NBAer Παπανικολάου: Η καριέρα του στο ΝΒΑ δεν έχει πάει μέχρι στιγμής όπως θα την περίμενε. Μετά το καλό ξεκίνημα ακολούθησε ένας τραυματισμός, εν συνεχεία ο παραγκωνισμός του στον πάγκο των Rockets και στο τέλος η ανταλλαγή του στο Denver. Ολοκλήρωσε τη σεζόν 2014-15 με 4,2 πόντους, 2,7 ριμπάουντ και 2,0 ασίστ σε 18,5 λεπτά μ.ό., έχοντας συμμετοχή σε 43 αγώνες. Σύμφωνα με τα αμερικανικά δημοσιεύματα, δύσκολα θα παραμείνει στο Denver…
24. Furkan Aldemir (Τουρκία / Philadelphia 76ers)
Ο Τούρκος Aldemir: Άργησε λίγο να δημιουργήσει θόρυβο στις μικρές εθνικές ομάδες της Τουρκίας, εντούτοις το έκανε σε επίπεδο Νέων, το 2010 και το 2011, όταν είχε νταμπλ-νταμπλ σε δύο συνεχόμενα Ευρωμπάσκετ U20. Το 2011 μάλιστα είχε 14,8 πόντους και 15,9 ριμπάουντ μ.ό.! Στην Εθνική Ανδρών παίζει από το 2013, έχοντας ρόλο δεύτερου/τρίτου σέντερ. Φέτος σίγουρα θα τον δούμε πολύ περισσότερο στο γήπεδο, ελλείψει και του Asik.
O NBAer Aldemir: Όσοι δεν θυμούνται καν ότι έπαιζε την περασμένη σεζόν στο ΝΒΑ, δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί που το έχουν ξεχάσει. Άλλωστε, πήγε στην Philadelphia τον Δεκέμβριο και έπαιξε συνολικά σε 41 αγώνες, έχοντας μόλις 2,3 πόντους και 4,3 ριμπάουντ μ.ό.
25. Tibor Pleiss (Γερμανία / Utah Jazz)
Ο Γερμανός Pleiss: Στο ΝΒΑ δεν έχει παίξει ακόμα, στην εθνική ομάδα πάντως μπορεί να αισθάνεται πια “παλιός”. Ο 26χρονος σέντερ των 218 εκατοστών έπαιξε στις εθνικές ομάδες Εφήβων και Νέων της Γερμανίας την τριετία 2007-2009 και αμέσως μετά κλήθηκε και στη “νατσιονάλμανσαφτ”, συμμετέχοντας πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια στο Ευρωμπάσκετ του 2009. Από τότε δεν έχει χάσει μεγάλη διοργάνωση με τη Γερμανία. Στο Ευρωμπάσκετ του 2013 είχε μάλιστα 11,6 πόντους και 11,0 ριμπάουντ μ.ό.
O NBAer Pleiss: Το 2012 έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, παίρνοντας μεταγραφή στην Laboral Kutxa. Αυτό το καλοκαίρι ακολούθησε και το μεγάλο άλμα, καθώς υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές 10 εκατομμύρια δολάρια στη Utah. Το τι ψάρια πιάνει στο ΝΒΑ θα το μάθουμε την επόμενη σεζόν, ωστόσο με τους Gobert, Lyles μπροστά του, μάλλον δεν θα παίζει πολύ.
26. Damjan Rudez (Κροατία / Minnesota Timberwolves)
Ο Κροάτης Rudez: Ο ορισμός του ρολίστα. Σε κάθε επίπεδο. Ποτέ του δεν επέδειξε σπουδαία επιτεύγματα, ωστόσο τη θέση στην Εθνική Κροατίας την έχει… ρεζερβέ την τελευταία πενταετία. Το ντεμπούτο του με τη μεγάλη Εθνική πάντως το είχε κάνει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όταν ήταν ακόμα 22 ετών. Πέρυσι αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, την τέταρτη μεγάλη διοργάνωση στην οποία λαμβάνει μέλος, μετά το 2008 και τα Ευρωμπάσκετ του 2011 και του 2013.
O NBAer Rudez: Μάλλον απαρατήρητη πέρασε η παρουσία του στο ΝΒΑ κατά την πρώτη χρονιά του. Επαιξε σε 68 αγώνες με τους (κακούς περσινούς) Pacers και είχε 4,8 πόντους σε 15,4 λεπτά κατά μέσο όρο. Νούμερα που δεν ήταν αρκετά για να πείσουν την Indiana να τον κρατήσει κι άλλη σεζόν, καθώς τον Ιούλιο τον έστειλε μέσω ανταλλαγής στη Minnesota.
27. Joffrey Lauvergne (Γαλλία / Denver Nuggets)
Ο Γάλλος Lauvergne: Εγινε μέλος της ανδρικής ομάδας της Γαλλίας το 2013 και έκτοτε έχει καθιερωθεί στους “bleu”. Φέτος θα συμμετάσχει στην τρίτη συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση και έχει ήδη στη συλλογή του δύο μετάλλια με τη “μεγάλη” Εθνική, χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2013 και χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, όπου είχε 9,2 πόντους και 5,3 ριμπάουντ ανά αγώνα. Έχει επίσης και ένα χάλκινο από το Ευρωμπάσκετ Νέων του 2011.
Ο NBAer Lauvergne: Η φετινή θα είναι η πρώτη διοργάνωση στην οποία θα πάρει μέρος όντας μέλος ομάδας του ΝΒΑ. Ο 24χρονος Lauvergne έκανε το βήμα για το ΝΒΑ τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο στο Denver. Η πρώτη χρονιά του ήταν μάλλον απαρατήρητη, καθώς είχε 3,9 πόντους και 3,2 ριμπάουντ μ.ό. σε 24 αγώνες με τους Nuggets.
Πηγή: sport 24
Πηγή: http://sportsite.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%B2%CE%B1ers-%CF%84%CE%BF%CF%85-eurobasket/