Περισσότερο χρόνο χρειάζονται, λένε, οι Γερμανοί της BSH για να απαντήσουν στην πρόταση του Νίκου Μπακατσέλου της Πυραμίς για ανάληψη του ελέγχου του εργοστασίου της πρώην Πίτσος. Η απάντηση αναμενόταν χθες, αλλά τελικά, η γερμανική πλευρά θέλει τον χρόνο της, λέει, και αυτό ερμηνεύεται από πολλούς ως ένδειξη ότι θα βγει λευκός καπνός. «Ειδάλλως, προς τι και η παράταση», όπως αναφέρουν. Το επενδυτικό σχέδιο της Πυραμίς περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, την παραγωγή φούρνων και εστιών και μεταγενέστερα και άλλων ηλεκτρικών συσκευών που παράγει η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία.
Όλα δείχνουν ότι το μπρα-ντε-φερ των Ολλανδών με τους εφοπλιστές Δ. Μπάκο και Ι. Καϋμενάκη θα έχει και συνέχεια και διάρκεια και… πόνο. Μία (ακόμη) ένδειξη; Χθες, κύκλοι των εφοπλιστών, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Ελλάκτωρ, υποστήριξαν ότι οι Ολλανδοί αύξησαν απότομα τις ζημιές στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, επειδή έλαβαν προβλέψεις για κάθε αρνητική εξέλιξη – μελλοντική ζημιά. Για παράδειγμα, όπως λένε, προβλέπουν ζημιές 27 εκατ. ευρώ για έργο στη Ρουμανία και από 27 εκατ. ευρώ και 40 εκατ. ευρώ για έργα σε Ελλάδα και Μέση Ανατολή. Ε, λοιπόν, τα όσα ακούγονται ένθεν κακείθεν θυμίζουν ολοένα και περισσότερο την γνωστή ιστορία με τις (αντιπολιτευόμενες-συμπολιτευόμενες) εφημερίδες της Κόλασης και του Παραδείσου του Αρκά.
Πάντως, στην τηλεδιάσκεψη αναλυτών ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Άρης Ξενόφος ανέφερε ότι οι έριδες δεν ποιούν καλό ούτε στον όμιλο, ούτε στους εργαζόμενους, ούτε στην αγορά. Ωστόσο, ο ρόλος του management, όπως είπε, δεν είναι να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των μετόχων, αλλά να λάβει πρωτοβουλίες για την βελτίωση των επιδόσεων και της ρευστότητας της εταιρείας. Έτσι, κάλεσε τους μέτοχους να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ, καθώς σε συνδυασμό με την εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης 50 εκατ. ευρώ, αποτελεί «την μόνη λύση» για να μετασχηματιστεί πλήρως ο τομέας της κατασκευής, δηλαδή η Άκτωρ.
Υπήρξαν και κάποιες λεπτομέρειες για το bridge finance όπου σύμβουλος θα είναι η Eurobank. Το ομόλογο θα είναι διάρκειας 12 μηνών και θα έχει επιτόκιο 6,3%. Ο Ξενόφος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι κούρεμα οφειλών προμηθευτών, αλλά μόνο το ενδεχόμενο της χρονικής επιμήκυνσής τους και της ρύθμισής τους (reprofiling το λένε στο χωριό).
Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Vivartia, αναλαμβάνει σήμερα ο μέχρι χθες διευθύνων σύμβουλος της Marfin Investment Group (MIG), Θανάσης Παπανικολάου. Τα καθήκοντα του στην MIG θα ασκεί πλέον ο εκτελεστικός πρόεδρος της Παναγιώτης Θρουβάλας τουλάχιστον μέχρι την επομένη τακτική γενική συνέλευση. Η εξέλιξη έρχεται μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαγοράς της θυγατρικής της MIG, Vivartia από την CVC Capital Partners και σηματοδοτεί –συμβολικά- την αλλαγή σελίδας τόσο για την Vivartia όσο και για την MIG.
Η Vivartia, υπό νέα ιδιοκτησία πλέον και με βασικό μέτοχο που έχει την κεφαλαιακή ισχύ για να την οδηγήσει στην επόμενη μέρα, αποκτά «έναν επικεφαλής που γνωρίζει καλά την εταιρία και έχει καταρτίσει μαζί με τη CVC το νέο business plan που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και εξαγορές», αναφέρουν πηγές της αγοράς. Με βάση όσα γνωρίζει η στήλη για τους σχεδιασμούς της νέας ιδιοκτησίας, μετά από μία μεταβατική περίοδο η οποία αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρο το 2021, η Vivartia θα εισέλθει σε τροχιά αναζήτησης συμφωνιών για εξαγορές επιχειρήσεων που συμπληρώνουν τα μερίδια της στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Και αυτές είναι η παραγωγή και εμπορία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω της ΔΕΛΤΑ, τα κατεψυγμένα προϊόντα μέσω της Μπάρμπα Στάθης και η εστίαση μέσω μιας σειράς εμπορικών σημάτων της όπως τα Goody’s, τα Flocafé και La Pasteria.
Από την πλευρά της η Marfin Investment Group μένει πλέον με δύο μόνον θυγατρικές, την ακτοπλοϊκή Attica (που δεν πουλιέται για πλήθος πολύ καλών λόγων) και την εταιρεία ακινήτων στην Σερβία (που μπορεί και να πουλιέται αλλά όχι πολύ ακριβά), αλλά και τακτοποιημένο το βραχυπρόθεσμο δανεισμό της μετά την εισροή των κεφαλαίων από την συναλλαγή με τη CVC. Υπενθυμίζεται ότι το προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia ανέρχεται στο ποσό των 175 εκατομμυρίων ευρώ από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia κυριότητος της MIG ανέρχεται στο ποσό των 161,135 εκατομμυρίων και καταβλήθηκε την Τρίτη ολοσχερώς. Το όλον deal «ενορχήστρωσε» η Rothschild.
Μια ανάσα από τα 100 εκατομμύρια έκλεισε η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο Χρηματιστήριο το Μάρτιο (99,555 εκ.) μαρτυρώντας αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον ενθεν και ενθεν των ελληνικών συνόρων . Ο Γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξης του 7% από την αρχή του έτους και 8% κατά το Μάρτιο. Στο top 10 των εισηγμένων με βάση την απόδοσή τους τον τελευταίο μήνα βρίσκουμε την Βιοχάλκο με άλμα 24,9%, την Eurobank με κέρδη 24,8%, την ΓΕΚ Τερνα 22,1% ψηλότερα, την Motor Oil με κέρδη 18,4%, την Εθνικη 18,1% ψηλότερα, τον ΑΔΜΗΕ με + 16%, τα Jumbo με + 14,8% και τον Titan και ΟΛΠ με 14% και 13% άνοδο αντίστοιχα.
Σε γενικές γραμμές το χρηματιστήριο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2020 οπότε και κινείτο πέριξ των 950 μονάδων έναντι 865 τώρα. Αν και υπάρχουν αρκετά ρίσκα μπροστά, μεταξύ των οποίων η εξέλιξη της πανδημίας, η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς αλλά και οι λίαν απαιτητικές αποτιμήσεις διεθνώς, το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται πως έχει ακόμα δρόμο ειδικά αν πιστέψει κανείς τις εκτιμήσεις περί ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας αργότερα φέτος.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Money Review