Μέχρι το 2020, τα φορτηγά θα μπορούν να κινούνται αυτόνομα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, σε σχηματισμό δύο η περισσότερων οχημάτων.
Κρατήστε στη μνήμη σας τον όρο «Platooning», που για την περίσταση της κίνησης των οχημάτων μεταφράζεται ως σχηματισμός ή στοίχιση. Σύμφωνα με έρευνες για τις οδικές μεταφορές, όταν δύο η περισσότερα φορτηγά οχήματα κινούνται το ένα πίσω από το άλλο σε μικρή απόσταση, καταναλώνουν πολύ λιγότερο καύσιμο λόγω σημαντικής μείωσης της αεροδυναμικής αντίστασης. Αυτή η πρακτική κίνησης των βαρέων οχημάτων, είναι πλέον εφικτή χάρη στα ηλεκτρονικά συστήματα υποστήριξης του οδηγού και τις δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης, σε συνδυασμό με την επικοινωνία των οχημάτων μεταξύ τους.
Για την ανάπτυξη μιαw ασφαλούς τεχνολογίας κίνησης των φορτηγών σε σχηματισμό, η κυβέρνηση της Δανίας, στο πλαίσιο της προεδρίας στην Ε.Ε., ανακοίνωσε το πιλοτικό πρόγραμμα European Truck Platooning Challenge. Σε αυτό συμμετέχουν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής φορτηγών, όπως η Mercedes η Scania η MAN, η DAF και η Volvo. Ήδη οι εταιρείες έχουν προτείνει μια κοινή πλατφόρμα εξέλιξης, σύμφωνα με την οποία η κίνηση των φορτηγών πραγματοποιείται σε στοίχο, με απόσταση περίπου δέκα μέτρα σε μήκος ή μισό δευτερόλεπτο σε χρόνο.
Όλα τα οχήματα που βρίσκονται σε σειρά, συνδέονται με το λεγόμενο όχημα έλξης. Το πρώτο φορτηγό ορίζει την κατεύθυνση και την ταχύτητα στη διαδρομή. Οι απαραίτητες εντολές του τιμονιού διαβιβάζονται στα φορτηγά που ακολουθούν, μέσω συστήματος ενδοεπικοινωνίας. Από τεχνική άποψη, το Platooning θα μπορούσε να ισχύσει στην Ευρώπη από το 2020. Η εφαρμογή του όμως εξαρτάται από τις απαραίτητες προσαρμογές των νομικών πλαισίων των διαφόρων χωρών και συνεπώς απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τον συντονισμό των διαφόρων κανόνων οδικής κυκλοφορίας και της νομοθεσίας στις χώρες της ΕΕ.
Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πως ακριβώς σχεδιάζεται να λειτουργήσει σύστημα της αυτόνομης κίνησης των φορτηγών σε στοίχους και επίσης τα πλεονεκτήματα αυτής της πρακτικής όσον αφορά στην ασφάλεια αλλά και στην οικονομία. Ήδη, εταιρείες που ήδη αναφέρθηκαν και συμμετέχουν στο πρόγραμμα πραγματοποιούν δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες του συστήματος με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αξίζει δεν να σημειωθεί ότι δεν αναφερόμαστε σε οχήματα χωρίς οδηγό, καθώς η παρουσία του κρίνεται απόλυτα απαραίτητη σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως επίσης και για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της δυνατότητας αυτόνομης κίνησης, όπου απαιτείται.
Πηγή:Gazzetta.gr