Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούν την κούρσα για την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (IA), ενώ η Κίνα προχωρά με βήμα ταχύ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η έκθεση αυτή του Ιδρύματος για την Πληροφοριακή Τεχνολογία και την Καινοτομία (Information Technology and Innovation Foundation) συνέκρινε την κατάσταση στις τρεις περιοχές με τη βοήθεια 30 παραμέτρων, μεταξύ των οποίων το ανθρώπινο ταλέντο, η ερευνητική δραστηριότητα, η εμπορική ανάπτυξη και η επένδυση σε υλικό και λογισμικό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται πρώτες σύμφωνα με την έκθεση, που βασίζεται σε στοιχεία του 2020, με ένα παγκόσμιο σκορ 44,6 μονάδων σε μια κλίμακα 100 μονάδων. Είναι επικεφαλής κυρίως σε τομείς-κλειδιά όπως οι επενδύσεις σε νεοφυείς (start-up) επιχειρήσεις και η χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης.
Ακολουθεί η Κίνα η οποία, με 32 μονάδες, σημείωσε πρόοδο σε πολλούς τομείς και περιελάμβανε 214 από τους 500 πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στον κόσμο, δηλ. περισσότερους από κάθε άλλη χώρα — 113 για τις ΗΠΑ και 91 για την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίζει μόλις 23,3 μονάδες, λόγω μιας καθυστέρησης κυρίως στον τομέα των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά τα πάει καλύτερα σε όρους ερευνητικών δημοσιεύσεων.
“Η κινεζική κυβέρνηση κατέστησε την IA απόλυτη προτεραιότητα και τα αποτελέσματα είναι ορατά”, δήλωσε ο Ντάνιελ Κάστρο, διευθυντής του Κέντρου για την καινοτομία των δεδομένων αυτού του κέντρου σκέψης, και κύριος συντάκτης της έκθεσης.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτά που κάνει η Κίνα και να απαντήσουν, επειδή οι χώρες που ηγούνται στην ανάπτυξη και χρήση της IA θα διαμορφώσουν το μέλλον της και θα βελτιώσουν σημαντικά την οικονομική ανταγωνιστικότητά τους, ενώ εκείνες που καθυστερούν κινδυνεύουν να χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε βιομηχανίες-κλειδιά”, υπογράμμισε.
Η Κίνα δημοσίευσε 24.929 ερευνητικά άρθρα για την IA το 2018, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έναντι 20.418 για την Ευρωπαϊκή Ένωση και 16.223 για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο, “η μέση ποιότητα της αμερικανικής έρευνας εξακολουθεί να είναι ανώτερη από εκείνην της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, διευκρινίζει ο Ντάνιελ Κάστρο, ο οποίος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ “παραμένουν παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή τσιπ για τα συστήματα IA”.
Για να παραμείνει ανταγωνιστική, η Ευρώπη πρέπει, σύμφωνα με την έκθεση, να ενισχύσει τη χρηματοδότηση της έρευνας και να αναπτύξει δημόσια ερευνητικά ινστιτούτα στον τομέα αυτόν. Όσο για τις ΗΠΑ, πρέπει, προκειμένου να διατηρήσουν την πρωτιά, να ενισχύσουν την υποστήριξη στην έρευνα και ανάπτυξη της IA, και να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ταλέντων στη χώρα προσελκύοντας παράλληλα ταλέντα από όλο τον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ