H παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από το επόμενο έτος, εάν τα νοικοκυριά ξοδέψουν μέρος της τεράστιας αποταμίευσης που συσσώρευσαν στη διάρκεια της πανδημίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το think-tank OFCE με έδρα το Παρίσι.
Με τα εστιατόρια, τα σινεμά και τα ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά σε πολλές χώρες, πολλά νοικοκυριά στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη έβαλαν στην άκρη πολύ περισσότερα χρήματα απ΄όσο συνήθιζαν.
Το εάν όμως τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να ξοδεύουν μέρος από τα χρήματα αυτά ή θα τα βάλουν στην άκρη εν αναμονή νέων οικονομικών προκλήσεων είναι το μεγάλο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οικονομολόγοι και διαμορφωτές πολιτικής, οι οποίοι προσπαθούν να προβλέψουν πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι οικονομιες από την κρίση του κορωνοϊού.
Το think-tank προσέγγισε το όλο ζήτημα συγκρίνοντας το σενάριο όπου τα νοικοκυριά, στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, θα δαπανήσουν το 2022 το ένα-πέμπτο από την έξτρα αποταμίευση που συσσώρευσαν το 2020 και το 2021 με ένα σενάριο όπου δεν θα δαπανήσουν απολύτως τίποτε. Με βάση το πρώτο σενάριο, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται στο 4,5% το επόμενο έτος, ενώ στο δεύτερο ανάπτυξη 4%, σύμφωνα με το OFCE.
Η αμερικανική οικονομία θα επιτύχει ανάπτυξη 5,9% στο πρώτο σενάριο και 3,7% στο δεύτερο.
Από την Ευρώπη, η Γερμανία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 5,5% το επόμενο έτος εάν τα νοικοκυριά δαπανήσουν μέρος των αποταμιεύσεών τους και 4,1% εάν δεν αγγίξουν καθόλου τα χρήματα αυτά. Αντίστοιχα, στη Γαλλία οι προοπτικές ανάπτυξης διαμορφώνονται στο 6% και 4,3% με βάση τα δύο σενάρια. Στη Βρετανία, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 5% στο πρώτο σενάριο και στο 3,2% στο δεύτερο, ενώ στην Ιταλία στο 5,5% και 3,9% αντίστοιχα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS
Money Review