Τι λέει το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.
Αθήνα
Παράνομες χρηματοδοτήσεις ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ προκειμένου να δημοσιεύουν θετικά σχόλια για τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά αλλά και για άλλα στελέχη της κυβέρνησης – ακόμη και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών- αποκαλύπτονται σύμφωνα με το Βήμα, στην δικογραφία για το μεγάλο κύκλωμα εκβίασης και χρηματισμών που ανέδειξε, τα τελευταία 24ωρα, το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Βασικοί κατηγορούμενοι είναι 42χρονος εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολης» Παναγιώτης Μαυρίκος, ο 50χρονος δημοσιογράφος Παναγιώτης Μουσσάς, και ο 35χρονος συνάδελφός του Χρήστος Φράγκου.
Διαβάστε ολόκληρο το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες
Στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, έκτασης 23 σελίδων, που έχει βασιστεί σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών αλλά και σε διάφορους χώρους, καταγράφονται δεκάδες συνεννοήσεις για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα υπέρ του «Αρχιμανδρίτη» – όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς- ενώ σε άλλο σημείο ζητούνται συναντήσεις εμπλεκομένων με τον «Πατριάρχη Αλέξιο», όπως αποκαλούν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, για τον οποίο ωστόσο παραμένει άγνωστο αν γνώριζε οτιδήποτε για τις μεθοδεύσεις.
Με κύριο αντάλλαγμα, χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ -που θα συμμετείχαν στο σύστημα των ύποπτων επαφών και θα έγραφαν τα «θετικά» σχόλια- από διαφημίσεις κυρίως της ΕΥΔΑΠ και άλλων ΔΕΚΟ.
Για αυτόν τον λόγο τα τρία κεντρικά μέλη του κυκλώματος ήσαν σε διαρκή επαφή αλλά στην συνέχεια εκβίαζαν μια υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων μεγάλης ΔΕΚΟ, η οποία φέρεται να γνωρίζει τον υπουργό Επικρατείας, και η οποία έπαιζε έναν ρόλο οργανώτριας στο σύστημα κατανομής διαφημίσεων και χρημάτων που προσέγγιζαν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Η γυναίκα αυτή που ήταν συνεργάτιδα και αρθρογραφούσε με τον Χρήστο Φράγκου προχώρησε σε καταγγελία στις 11 Φεβρουαρίου 2016 εναντίον των «εκβιαστών» από όπου και ξεκίνησε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
Ακόμη στη δικογραφία αναδεικνύεται ο ρόλος επτά τουλάχιστον δημοσιογράφων ή ιδιοκτητών sites που φέρεται να προχωρούσαν σε κατευθυνόμενα δημοσιεύματα με αντάλλαγμα χρήματα από τις διαφημίσεις. Ορισμένοι εξ αυτών ασκούσαν κριτική σε μέλη της κυβέρνησης αλλά μετά την συνεννόηση τους με τους τρεις κατηγορούμενους και την έναρξη της χρηματοδότησης από τις ΔΕΚΟ άλλαξαν αμέσως «γραμμή».
Επιπλέον θέματα συζήτησης γίνονται για το ενδεχόμενο της ανάληψης της θέσης του Προέδρου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων όπου επιχειρείται η τοποθέτηση «ανθρώπου εμπιστοσύνης», για να μην υπάρχουν αρνητικά σχόλια για υψηλόβαθμα στελέχη ΔΕΚΟ αλλά και Τραπεζών.
Ανάμεσα στα άλλα στο διαβιβαστικό, που δημοσιεύει «Το Βήμα», σημειώνεται ότι ο «ο κ. Μαυρίκος έχει αναρτήσει αρνητικά δημοσιεύματα σε βάρος του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον οποίο σχολίασε ότι υπήρχε «συμφωνία» μεταξύ του τέως πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα Αλέξη να μην αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας». Σε άλλο σημείο τα μέλη του κυκλώματος συζητούν «θα καθαρίζουμε είκοσι τον μήνα (από ΕΥΔΑΠ). Είκοσι είναι δεδομένα. Θα κανονίσουμε και στα ΕΛΠΕ τι δίνουνε; Όχι είκοσι, ογδόντα. Είναι η ΔΕΗ, ογδόντα και η Εθνική Τράπεζα κατοστάρικο, είναι πολλά λεφτά. Πεντακόσια με πεντακόσια στο χέρι». Επιπλέον σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι «ο Μαυρίκος είναι τρελός και μπορεί να γράψει αρνητικά άρθρα για όποιον θέλουν να “κτυπήσουν”. Αλλά επειδή του κάνουν αγωγές θα πρέπει να κερδίζει χρήματα».
Ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου που εκπροσωπεί -μαζί με τον νομικό Γιώργο Δρίλλη – νομικά τον κ. Μουσσά ανέφερε, μιλώντας προς «Το Βήμα» ότι «ο πελάτης μου δηλώνει ότι είναι αθώος. Η ενδελεχής εξέταση της δικογραφίας και των στοιχείων θα οδηγήσει στα ασφαλέστερα συμπεράσματα».
Newsroom ΔΟΛ