Σε πέντε νέες φυλές διακρίνονται οι καταναλωτές μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται λόγω πλέον και του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, οι φυλές αυτές που έχει εντοπίσει και αναγνωρίσει η εταιρεία ερευνών αγοράς NielsenIQ είναι διαφορετικές από αυτές που είχαν δημιουργηθεί μετά την πρώτη χρονιά της ζωής μας με την πανδημία.
Οι νέες φυλές των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οι ακόλουθες:
Αυτοί που δυσκολεύονται. Πρόκειται για όσους αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες τον πρώτο καιρό της πανδημίας, δυσκολίες, όμως, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα.
Αυτοί που ανέκαμψαν. Πρόκειται για όσους αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες όταν ξέσπασε η πανδημία, αλλά τώρα έχουν ανακάμψει.
Οι επιφυλακτικοί. Δεν βίωσαν οικονομική ανασφάλεια, αλλά παραμένουν προσεχτικοί στις δαπάνες τους.
Αυτοί που δεν άλλαξαν. Δεν είχαν καμία συνέπεια στην οικονομική τους κατάσταση λόγω της πανδημίας και ούτε άλλαξαν το επίπεδο των δαπανών τους.
Οι ακμαίοι. Αποταμίευσαν χρήματα στη διάρκεια της πανδημίας και πλέον αισθάνονται οικονομικά πιο ασφαλείς σε σύγκριση με την προ Covid-19 εποχή.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η πολυπληθέστερη «φυλή» είναι αυτή των επιφυλακτικών με ποσοστό 38% και ακολουθεί με 23% η φυλή αυτών που βρίσκονται σε δυσκολία. Σχεδόν ένας στους πέντε (21%) ανήκει στη φυλή αυτών που ανέκαμψαν, 12% είναι αυτοί που δεν άλλαξαν, ενώ ένα 6% αποτελεί η τελευταία ομάδα, αυτή των ακμαίων.
Με άλλα λόγια το 82% των καταναλωτών (οι επιφυλακτικοί, αυτοί που ανέκαμψαν και όσοι είναι σε δυσκολία) πρόκειται για καταναλωτές με μεγάλη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τις τιμές και γενικότερα το κόστος διαβίωσης, κάτι που συνεπάγεται και σημαντικές αλλαγές στις αγοραστικές τους συνήθειες.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμη και στις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες περίπου τα 3/4 των καταναλωτών είναι αρκετά προσεχτικοί με τις δαπάνες τους. Οι τρεις αυτές φυλές καταναλωτών είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται πολύ πιο έντονα και τις νέες πληθωριστικές πιέσεις και ήδη μεταβάλλουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά με κινήσεις, όπως η αγορά φθηνότερων προϊόντων, το κυνήγι των προσφορών, η σχολαστική παρακολούθηση των τιμών. Σε ποσοστό μάλιστα 23% -το υψηλότερο μεταξύ των 5 φυλών- οι καταναλωτές που βρίσκονται σε δυσκολία δηλώνουν ότι θα σταματήσουν να κάνουν αγορές.
Ποια είναι η βασική καταναλωτική συμπεριφορά που χαρακτηρίζει κάθε φυλή; «Ή θα αγοράσω το φθηνότερο ή θα φύγω» λένε αυτοί που είναι σε δυσκολία. Η αναζήτηση της καλύτερης ευκαιρίας είτε σε ηλεκτρονικά είτε σε φυσικά καταστήματα είναι η συνήθης πρακτική για όσους ανέκαμψαν, το κυνήγι των προσφορών είναι αυτό που κυρίως κάνουν οι επιφυλακτικοί, η πίστη σε συγκεκριμένες μάρκες χαρακτηρίζει αυτούς που δεν άλλαξαν εισόδημα και συνήθειες και τέλος η ανάγκη της εξοικονόμησης χρημάτων είναι αυτή που χαρακτηρίζει τους ακμαίους.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
ΙΕΛΚΑ: Πόσα εξοικονομούν οι καταναλωτές από τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ
Σούπερ μάρκετ: Πλαφόν σε αλεύρι και σπορέλαια – «Κόφτης» και στη ζάχαρη
Ακρίβεια: Νέο κύμα ανατιμήσεων τον Μάρτιο – Έρχεται ακόμα υψηλότερος πληθωρισμός
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News