Δραματικές χαρακτηρίζει η τομεάρχης Εργασίας της Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τις συνέπειες στη διασπορά της πανδημίας εξαιτίας της απουσίας ελέγχων και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας.
Πηγή υπερμετάδοσης
Σε δήλωσή της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τονίζει:
«Στην τελευταία ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας (4/12/2020), η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι «Η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown. Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος, είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές, ας το πούμε, πινγκ-πονγκ μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς. Δηλαδή, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή, ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί σαν μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει σαν αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους».
Υπόλογη
Οι διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνεχείς επισημάνσεις και προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τους προηγούμενους μήνες για την απουσία ελέγχων και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ επέμενε να δείχνει με το δάκτυλο τους πολίτες, ενώ δεν λάμβανε τα οφειλόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Μια κυβέρνηση που είναι υπόλογη για τις δραματικές συνέπειες από την επιλογή της να καταργήσει την αυτονομία και να υποβαθμίσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
Στις 6 Οκτωβρίου είχαμε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας, στην οποία δεν απάντησε, με αφορμή τα εκατοντάδες κρούσματα που υπήρχαν σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς σε ολόκληρη τη χώρα, την ολιγωρία ελέγχου και παρέμβασης που υπήρξε και που είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη διασπορά στις τοπικές κοινωνίες. Προειδοποιούσαμε μάλιστα ότι «το άμεσο μέλλον διαγράφεται ζοφερό, εξαιτίας του συγχρωτισμού πολλών ατόμων στους χώρους εργασίας, της μη λήψης αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης για τον COVID-19, της ανυπαρξίας πρωτοκόλλων διαχείρισης κρουσμάτων και του αναποτελεσματικού ελέγχου των συνθηκών εργασίας από τους αρμόδιους επιθεωρητές ασφάλειας και υγείας στην εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), λόγω μεγάλης έλλειψης ανθρώπινων πόρων και υλικών μέσων».
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ενεργοποιήσουν πλήρως τον κρατικό μηχανισμό ελέγχου και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, τον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας και να ενισχύσουν επιτέλους με το αναγκαίο προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας».
Θετική εξέλιξη το εμβόλιο
«Ο ερχομός του εμβολίου είναι πάρα πολύ θετική εξέλιξη, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι από την κυβέρνηση για να μην ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και πρόσθεσε:
«Όπως υποστηρίζουν όλοι οι επιστήμονες, μέχρι να δημιουργήσουμε αυτό που ονομάζεται «συλλογική ανοσία» θα χρειαστεί να φτάσουμε ως το καλοκαίρι και μέχρι τότε θα ζούμε στις συνθήκες της πανδημίας».
Μαύρος Νοέμβρης
Ο κ. Ηλιόπουλος επέρριψε επέρριψε ευθύνες για τον «μαύρο Νοέμβρη» στην κυβέρνηση που «δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα. Ο κ. Μητσοτάκης, το καλοκαίρι, βιάστηκε να χρίσει τον εαυτό του νικητή. Λέγοντας, όμως, ότι νικήσαμε τον κοροναϊό, ο πρωθυπουργός εξέπεμπε ένα μήνυμα εφησυχασμού και προς την κοινωνία αλλά και προς τον κρατικό μηχανισμό. Αυτό μόνο ανεύθυνο μπορείς να το χαρακτηρίσεις, όταν οι ειδικοί, ήδη από το καλοκαίρι, προειδοποιούσαν για ένα σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας».
Αναφερόμενος στην οικονομία ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «τα τελευταία στοιχεία είναι πολύ αρνητικά» και πρόσθεσε: «Η ύφεση για το τρίτο τρίμηνο του έτους που φτάνει το 11,7%, κατατάσσει την Ελλάδα στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ καταρρίπτουν και τους σχεδιασμούς του προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός μιλά για ανάπτυξη 4,5% το 2021 και ο ΟΟΣΑ μιλά για ανάπτυξη 0,9%. ‘Αρα, έχουμε να κάνουμε με οικονομική καταστροφή».