Με τη διαπίστωση ότι η εξάρτηση αποτελεί κατά βάση κοινωνικό και όχι ατομικό πρόβλημα σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τα πορίσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά. Ο κ. Ξανθός τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των χρηστών στην απεξάρτηση και τη κοινωνική επανένταξη, μέσα από ένα δίκτυο δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.
«Προτεραιότητα μας είναι η αναχαίτιση της αυξητικής τάσης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών που παρατηρείται στο νεανικό πληθυσμό. Ήδη έχουμε κάνει ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν τα θεσμικά προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης, που είναι σε εκκρεμότητα χρόνια τώρα, ενώ παράλληλα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα επανασχεδιάσουμε και θα επικαιροποιήσουμε όλα προγράμματα πρόληψης που απευθύνονται στο χώρο της Εκπαίδευσης και των Ενόπλων Δυνάμεων, που περιλαμβάνουν ενημερωτικές καμπάνιες στην κοινότητα και δράσεις σε χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας των νέων ανθρώπων» εξήγησε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, συμμετέχοντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), με αφορμή τη χθεσινή επίσημη παρουσίαση της έκθεσης, τόνισε ότι «η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των εξαρτημένων ανθρώπων είναι ένα πολιτικό ζήτημα που προσδιορίζει το επίπεδο υγειονομικής φροντίδας, κοινωνικής συνοχής, Κράτους Δικαίου και δημοκρατικής συγκρότησης μιας κοινωνίας».
Ο κ. Ξανθός αναγνώρισε την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης του φαινομένου της εξάρτησης και της υιοθέτησης πολιτικών που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα πραγματικά προβλήματα των εξαρτημένων ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, το υπουργείο δίνει μεγάλη έμφαση στον τομέα πρόληψης της εξάρτησης με διττό προσανατολισμό, τόσο προς την καθολική, όσο και προς τη στοχευμένη πρόληψη σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Δίνει παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στη φροντίδα του εξαρτημένου ατόμου με προτεραιότητα τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του, μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους ανασφάλιστους η οποία δίνει τη δυνατότητα καθολικής υγειονομικής κάλυψης των ατόμων που παρακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα διαμονής ή εξωτερικής παρακολούθησης.
Με την εν λόγω ΚΥΑ διασφαλίζεται η δωρεάν πρόσβαση στον εργαστηριακό έλεγχο για ανίχνευση και παρακολούθηση χρονίων νοσημάτων, καθώς και η ενδεικνυόμενη θεραπευτική αντιμετώπιση τους.
Σε ό,τι αφορά την αποτοξίνωση των εξαρτημένων στη βάση ειδικών πρωτοκόλλων περιορισμένης χρονικής διάρκειας, το υπουργείο Υγείας μελετά τη δυνατότητα διασύνδεσης δομών και υπηρεσιών απεξάρτησης με το ΕΣΥ, στο πρότυπο του προγράμματος Detox της Θεσσαλονίκης.
Στόχος του υπουργείου είναι αφενός η εξάλειψη της λίστας για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης και αφετέρου η στήριξη των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής προσέγγισης και απεξάρτησης, έτσι ώστε να καλύπτεται αποτελεσματικά και εξατομικευμένα όλο το φάσμα των χρηστών.
Τέλος, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι ως προς την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ως μέτρο ενίσχυσης του θεραπευτικού αποτελέσματος και πρόληψης της υποτροπής, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Παιδείας επιδιώκονται ευκαιρίες εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης των απεξαρτημένων ατόμων.
«Σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε και στηρίζουμε τη σύσταση κοινωνικών συνεταιρισμών ως ένα βήμα προς την αυτονομία των απεξαρτημένων (π.χ. παραγωγικοί συνεταιρισμοί, συλλογικές κουζίνες, πολυχώροι, δίκτυα κοινωνικών υπηρεσιών κ.ά.). Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζουμε τα εξαρτημένα άτομα που έχουν εμπλακεί με το σωφρονιστικό σύστημα. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενίσχυση των δομών εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων ώστε να παρέχουν ίδιας εμβέλειας και ίδιου επιπέδου φροντίδα με αυτή που προσφέρεται στην κοινωνία, καθώς και των δομών επανένταξης των αποφυλακισμένων», κατέληξε.
πηγή:http://health.in.gr/news/healthpolicies/article/?aid=1500002675#ref=latestarticles