«Ανοίξαμε και σας κερνάμε λέξεις» τιτλοφορείται η εκδήλωση που διοργανώνει αύριο (Τετάρτη 3 Μαΐου στις 8 μ.μ ) η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, με αφορμή και την επαναλειτουργία της ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών βιοκλιματικής αναβάθμισης, βιολογικού καθαρισμού και νέες διαρρυθμίσεων, καθώς και ψηφιοποίησης του υλικού της, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.
Τις… λέξεις «κερνούν» στην αυριανή εκδήλωση πέντε λογοτέχνες της πόλης, οι οποίοι θα διαβάσουν αποσπάσματα κειμένων τους που αφορούν στην πόλη. Πρόκειται για τους λογοτέχνες Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Σάκη Σερέφα, Ισίδωρο Ζουργό και Σοφία Νικολαΐδου, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Ηλίας Κουτσούκος.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1932, ενώ τα επίσημα εγκαίνια της έγιναν το 1939 σε μια αίθουσα του Μεγάρου της ΧΑΝΘ. Η συλλογή της περιλάμβανε αρχικά 2.500 περίπου βιβλία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στα χρόνια της Κατοχής αναγκάστηκε να κλείσει και το 1945 επαναλειτούργησε στην οδό Αγίας Σοφίας, ενώ το 1947 μεταφέρθηκε στον 2ο όροφο του Μεγάρου της ΧΑΝΘ, όπου λειτούργησε μέχρι το Μάιο του 2000.
Το 1989, οπότε και εορτάστηκαν τα 50 χρόνια λειτουργίας της, έγινε η πρώτη δωρεά από τον Γεώργιο Βαφόπουλο, η οποία έφτασε στο ποσό των 120.000.000 δραχμών. Όραμα του Γεώργιου Βαφόπουλου αποτελούσε η ανέγερση Νέας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
Μετά την ανέγερση του νέου κτιρίου της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Αμύνης και Αλεξάνδρου Σβώλου, η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε σε αυτό και ενοποιήθηκαν το δανειστικό τμήμα και το αναγνωστήριο.
Εξαιρετικά σπουδαίο θεωρείται και το αρχείο των ημερήσιων και εβδομαδιαίων πολιτικών εφημερίδων μετά το 1974, καθώς και το εκτενές αρχείο του 19ου αιώνα.
Η παλαιότερη εφημερίδα της συλλογής είναι «Ο Αιών» του 1880, ενώ η Βιβλιοθήκη διαθέτει και πλήρες αρχείο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως από το 1945 και εκτενές αρχείο προηγούμενων ετών με παλαιότερο το πρώτο φύλλο της αυτό το 1933.
Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Αμύνης και Αλεξάνδρου Σβώλου) είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή) από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ – εκτός των γιορτών που το ωράριο τροποποιείται.