Ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στο Νότιο Σουδάν το Δεκέμβριο του 2013 εξαιτίας της διαμάχης του προέδρου Σάλβα Κιρ με τον αντιπρόεδρο Ρικ Μακάρ, που πήρε γρήγορα διαστάσεις σύγκρουσης μεταξύ εθνοτικών ομάδων.
Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, από τα τέλη του 2013.
Η αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή (UNMISS) ανακοίνωσε ότι την νύχτα προς Πέμπτη είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ομάδων στο στρατόπεδο του ΟΗΕ στο Μαλακάλ, με συνέπεια πέντε άτομα να σκοτωθούν και τριάντα να τραυματιστούν. Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε αργότερα ότι από τις συγκρούσεις υπήρχαν τουλάχιστον επτά νεκροί.
Σε νεότερη ανακοίνωσή τους την Παρασκευή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανέφερε πως «τουλάχιστον δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στο Μαλακάλ, μεταξύ των νεκρών είναι και δύο Σουδανοί εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) οι οποιοί δέχθηκαν επιθέσεις στα σπίτια τους».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν επίσης ότι περιθάλπτουν 36 τραυματίες, από τους οποίους τουλάχιστον οι 25 έχουν τραύματα από πυροβολισμούς.
«Η επίθεση αυτή, κατά πολιτών είναι εξοργιστική και απαιτούμε από τις ένοπλες ομάδες να σταμτήσουν αυτές τις ενέργειες» τόνισε σε δήλωσή του, ο Μάρκους Μπάχμαν συντονιστής των προγραμμάτων των MSF στο Νότιο Σουδάν.
Όπως έγινε γνωστό από την αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή, νεαροί από τις εθνοτικές ομάδες Σιλούκ και Ντίνκα που βρίσκονται στο στρατόπεδο συγκρούστηκαν την Τετάρτη το βράδυ με πιστόλια, μαχαίρια και άλλα όπλα.
Η UNMISS ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο πολιτικής προστασίας, στο Μαλακάλ φιλοξενεί 47.791 ανθρώπους, επί του συνόλου των 198.440 που ζουν στις έξι εγκαταστάσεις φιλοξενίας που διαχειρίζεται, σε ολόκληρο το Νότιο Σουδάν.
Ο Κιρ και ο Μακάρ υπέγραψαν συμφωνία τερματισμού των συγκρούσεων που έχουν κοστίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, στα τέλη Αυγούστου. Οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν τον Ιανουάριο στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Κιρ επανατοποθέτησε τον Μακάρ, στη θέση του αντιπροέδρου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters