Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε την έναρξη ευρείας κλίμακας επίθεσης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο νότιο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ενεργοποίησαν εφεδρικές δυνάμεις , μεγάλο αριθμό στρατιωτικού οπλισμού συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και πυροβολικού. Η ίδια ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να βάλλουν με ρουκέτες εναντίον της πόλης Στεπανακέρτ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι η επίθεση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε «κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο Μπακού του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και μάλιστα μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΟΑΣΕ για την σημασία του τερματισμού των εχθροπραξιών».
Παρέμβαση Τουρκίας-Τσαβούσογλου
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει εκείνους που κάνουν το σωστό, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.
Η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στο Μπακού πραγματοποιείται μετά την έκκληση που απηύθυναν η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, για «άμεση και χωρίς προϋποθέσεις κατάπαυση του πυρός» στο Καραμπάχ. Οι τρεις χώρες κάλεσαν τα δύο μέρη να «δεσμευθούν από τώρα για την επανάληψη της διαδικασίας διευθέτησης» ενώ οι μάχες συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή χθες, Δευτέρα, και οι βομβαρδισμοί σε αστικές ζώνες προκαλούν φόβους για νέα θύματα μεταξύ των αμάχων.
Στις δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου, η χώρα του οποίου δεν παύει να δηλώνει ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει το δικαίωμα να εκδιώξει τους Αρμένιους αυτονομιστές από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, απέρριψε έμμεσα την έκκληση αυτή. «Τι θα γίνει μετά, η Αρμενία θα αναγκαστεί να αποσυρθεί αμέσως από τα αζερικά εδάφη; Θα υπάρξει μια επίλυση που θα εγγυάται την αποχώρησή της;» διερωτήθηκε. «Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο (στην έκκληση της ομάδας του Μινσκ), συνεχίζουν να θέτουν στην ίδια βάση τον καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.
Όπως είπε ο Μ. Τσαβούσογλου, η υιοθέτηση της ίδιας προσέγγισης απέναντι στις δύο χώρες ισοδυναμεί με «επιβράβευση της Αρμενίας» παρότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί αζερικό έδαφος με βάση το διεθνές δίκαιο. «Θα σταθούμε στο πλευρό των Αζέρων αδελφών μας, σήμερα και αύριο», διαβεβαίωσε. «Θα ήθελα να πω σε όλο τον κόσμο πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, είναι μια κατεχόμενη περιοχή που δεν μπόρεσε να απελευθερωθεί παρ΄όλες τις προηγούμενες αποφάσεις» διεθνών μεσολαβητών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης τις αρμενικές δυνάμεις ότι εξαπολύουν επιθεσεις εναντίον Αζέρων αμάχων. «Πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για παραβίαση των Συνθηκών της Γενεύης», είπε.
Καταγγελία από την Διεθνής Αμνηστία για χρήση βομβών διασποράς
Βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες από το 2010 με διεθνή σύμβαση, χρησιμοποιήθηκαν στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα των αρμένιων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που βομβαρδίζεται σφοδρά τις τελευταίες ημέρες από τους Αζέρους, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.
Η μκο «επαλήθευσε» πληροφορίες για τη χρήση αυτών των όπλων, η οποία καταγγελλόταν με βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από αρμενικές πηγές στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμνηστίας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα.
Οι ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας «μπόρεσαν να εντοπίσουν τις κατοικημένες ζώνες του Στεπανακέρτ όπου γυρίσθηκαν αυτές οι εικόνες και να ταυτοποιήσουν βόμβες διασποράς M095 DPICM ισραηλινής κατασκευής, που φαίνεται να ρίχτηκαν από τις αζερινές δυνάμεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το Ισραήλ είναι ένας από τους μεγάλους προμηθευτές όπλων του Αζερμπαϊτζάν.
«Η χρήση βομβών διασποράς απαγορεύεται σε όλες τις περιπτώσεις από τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο», υπενθυμίζει ο Ντένις Κριβόσεεφ, διευθυντής της Αμνηστίας για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία. «Η ανάπτυξη αυτών των όπλων, που πλήττουν αδιακρίτως σε κατοικημένες ζώνες, είναι τρομακτική και απαράδεκτη», πρόσθεσε.
Η Διεθνής Αμνηστία «καλεί όλα τα μέρη στη σύγκρουση να σεβασθούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν τους αμάχους», καταλήγει η μκο.
Την ανησυχία τους εκφράζουν Ρωσία και Ιράν
Ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο το Ναγκόρνο Καραμπάχ να μετατραπεί σε ορμητήριο για τρομοκράτες, οι οποίοι μπορεί να εισέλθουν στην επικράτεια της Ρωσίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της SVR.
«Η ένοπλη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στο Καραμπάχ τραβάει σαν μαγνήτης μαχητές διαφόρων διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων», υπογράμμισε ο Ναρίσκιν και προσέθεσε: «Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί ότι η Υπερκαυκασία μπορεί να γίνει νέο ορμητήριο για διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, απ’ όπου οι μαχητές μπορούν εν συνεχεία να διεισδύουν σε παρακείμενα του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία»,
«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην διάθεση της η SVR, στη ζώνη της διένεξης δραστηριοποιούνται μαχητές διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων από τη Μέση Ανατολή , όπως η «Τζεχμπάτ αν Νούσρα» «Φιρκάτ αλ Χάμζα», «Σουλτάν Μουράντ» καθώς και εξτρεμιστικές κουρδικές οργανώσεις», δήλωσε ο Ναρίσκιν, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που υπολογίζουν να βγάλουν χρήματα από τον πόλεμο στο Καραμπάχ είναι ήδη χιλιάδες. Ο Ναρίσκιν θεωρεί ότι οι πλευρές που εμπλέκονται στη διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Αζεμπαϊτζάν και η Αρμενία, πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέφρασαν την ανησυχία τους για πιθανή εμπλοκή Σύρων και Λίβυων μαχητών στην πολεμική σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Λαβρόφ-Ζαρίφ, της δεύτερης από την Παρασκευή, οι δύο ΥΠΕΞ εξέφρασαν επίσης «σοβαρή ανησυχία για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση γύρω από τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ιρανικό ιστότοπο Dolat, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα στον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, ότι η Τεχεράνη δίνει αξία στην περιφερειακή ειρήνη και στηρίζει τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας των γειτόνων της. «Το ζήτημα της ειρήνης στην περιοχή είναι πολύ σημαντικό και, φυσικά, η εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας έχει επίσης μεγάλη σημασία για εμάς», ανέφερε ο Ροχανί στον Αλίεφ σύμφωνα με το Dolat.