Home / Οικονομία / Νέο μπρα ντε φερ για το φυσικό αέριο στις Βρυξέλλες – Η θέση της Ελλάδας

Νέο μπρα ντε φερ για το φυσικό αέριο στις Βρυξέλλες – Η θέση της Ελλάδας

Άλλο ένα σκληρό μπρα ντε φερ αναμένεται να εξελιχθεί σήμερα ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε, αφού στο συμβούλιο των Υπουργών Ενεργειας θα συζητηθεί και η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα με πολλά κράτη μέλη ανάμεσα τους και η Ελλάδα να την κρίνουν ως ανεδαφική. 
Ο μηχανισμός 
Το ανώτατο όριο τιμής προτείνεται στα  275 ευρώ για τα παράγωγα TTF. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται  αυτόματα όταν πληρούνται οι δύο από τις παρακάτω συνθήκες:

η τιμή διακανονισμού υπερβαίνει τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες.
οι τιμές TTF είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο εβδομάδων.

Όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα δημοσιεύει αμέσως ανακοίνωση διόρθωσης αγοράς στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενημερώσει την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την επόμενη ημέρα, ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα τίθεται σε ισχύ και εντολές για παράγωγα TTF που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας δεν θα γίνονται δεκτές. Ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 όπως αναφέρει η Κομισιόν
Η θέση της Αθήνας 
Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ενέργειας ,Κώστας Σκρέκας ,το όριο που προτείνει η Επιτροπή δε διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει το στόχο του που είναι η μείωση των τιμών, ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει ένα πλαφόν μεταξύ 150-200 ευρώ. Σύμφωνα πάντως με ξένους αναλυτές η τιμή του φυσικού αερίου δεν έχει βρεθεί ποτέ για 2 συνεχόμενες εβδομάδες πάνω από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που σημαίνει πως μια τέτοια πρόταση είναι εξαρχής ανεδαφική και μάλλον είναι κατευναστική προς τα κράτη μέλη που ζητούν έντονα εδώ και μήνες τη θέσπιση ενός πλαφόν.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονμικών μια τιμή του ΤΤF στα 120 ευρώ ανα μεγαβατώρα αποτελεί άλλωστε και την παραδοχή πάνω στην οποία έχει στηριχθεί και ο προϋπολογισμός του 2023. Μάλιστα στην τιμή αυτή ,τα κρατικά ταμεία δεν χρειάζεται να βάλουν ποσά για τις επιδοτήσεις του ρεύματος καθώς ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων που βρίσκεται σε ισχύ και οι πόροι του κατευθύνονται στο ΤΕΜ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το σύνολο των επιδοτήσεων για το ρεύμα.
Η Ελλάδα χρειάζεται να εισάγει περί τα 70 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες για να καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες. Αν η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε επίπεδα ισα ή και μεγαλύτερα των 240-250 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγές μπορεί να φτάσουν να κοστίζουν ακόμη και 1,5 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση από μόλις 200-300 εκατ. ευρώ με βάση τις τιμές στις αρχές του 2021. Αυτή τη διαφορά είναι αδύνατον να μην την επιβαρυνθεί κάποιος. Επίσης όπως οι τιμές φυσικού αερίου σε τέτοια επίπεδα δημιουργούν νέο κύκλο ανατιμήσεων στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας. 
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
E.E.: Έμμεσο σήμα για μείωση της ζήτησης το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου
Κ. Σκρέκας: Στόχος το πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στο ρωσικό αέριο
Trafigura: Καμία έλλειψη σε φυσικό αέριο φέτος ή του χρόνου
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview