Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των γιατρών ξεκινά μετά την «επιστροφή» στη συνταγογράφηση αποκλειστικά της δραστικής ουσίας. Από την περασμένη Πέμπτη, οι γιατροί δεν μπορούν να αναγράφουν και την εμπορική ονομασία των γενοσήμων και των φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις, την οποία είχε επιτρέψει από τον περασμένο Απρίλιο ο τέως υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής. Η κίνηση αυτή του κ. Κουρουμπλή είχε εκληφθεί από τους δανειστές ως μονομερής ενέργεια, καθώς η υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας ήταν μνημονιακό μέτρο που εφαρμοζόταν από το 2012, το οποίο τελικά «επανήλθε» στο τρίτο μνημόνιο. Ετσι, η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, «έκοψε» τη δυνατότητα στους γιατρούς να γράφουν και εμπορική ονομασία, εκτελώντας νέα εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.
Αμεση ήταν η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που κάλεσε τους γιατρούς-μέλη του να συνεχίζουν να γράφουν την ονομασία του φαρμάκου στο πεδίο των σχολίων της συνταγής. Προανήγγειλε δε, νέα προσφυγή στα δικαστήρια κατά του μέτρου. Σημειώνεται ότι οι γιατροί, που βλέπουν να συρρικνώνεται ξανά ο ρόλος τους στην επιλογή του φαρμακευτικού σκευάσματος και συνεπώς στη φαρμακευτική αγορά, αντέδρασαν εξαρχής (από το 2012) στο μέτρο και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωσή του. Το αίτημά τους απορρίφθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το ΣτΕ.
Αντίθετη στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας είναι και η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας, που πρεσβεύει το ελληνικό επώνυμο γενόσημο. Οπως υποστηρίζει, η δυνατότητα πρότασης από τον ιατρό του γενοσήμου που εμπιστεύεται, είναι ένα βασικό μέτρο ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας.