Home / Ειδήσεις / Νέα πρόταση της Αθήνας για αφορολόγητο στα 7.200 ευρώ
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, right, and Finance Minister Euclid Tsakalotos attend a parliament meeting in Athens, Thursday, July 16, 2015. Greece's Parliament has approved an austerity bill demanded by bailout creditors, despite a significant level of dissent from the governing leftist Syriza party. The bill to impose sweeping tax hikes and spending cuts was approved with the support of three pro-European opposition parties. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Νέα πρόταση της Αθήνας για αφορολόγητο στα 7.200 ευρώ

Η πρόταση της Αθήνας για το αφορολόγητο
Μάλιστα μία από τις ενδεχόμενες αντιπροτάσεις που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο για να καταθέσει στους Θεσμούς είναι να νομοθετηθούν νέα μέτρα, τα οποία όμως δεν θα ξεπερνάνε  τα 2,5 δισ. ευρώ και στα οποία θα προβλέπεται μείωση αφορολογήτου περίπου στα 7.200 ευρώ (7.000-7.700).
Υπενθυμίζεται πως το αφορολόγητο σήμερα βρίσκεται στα 8.636 ευρώ και η περικοπή του θα οδηγήσει σε μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.600 ευρώ από 2.100 ευρώ, προκειμένου να εισπραχθούν 1 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι. Εξάλλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει «πρόθεση» η κυβέρνηση να νομοθετήσει προκαταβολικά.

Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες 
Ο χρόνος για την Αθήνα θα ξεκινάει να μετράει αντίστροφα από αύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, στο Euroworking Group όπου αναμένεται να καταγραφεί και η στάση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Βέβαια οι συζητήσεις και οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.

Διαφορετική προσέγγιση Ευρώπης και ΔΝΤ
Μετά και τη συνεδρίαση του Ταμείου στην Ουάσιγκτον ήταν ξεκάθαρη η διαφορά των «στρατοπέδων» (Ταμείου και Βρυξελλών). Μάλιστα η ευρωπαϊκή πλευρά (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία) υποστηρίζει ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης από την τελευταία πρόβλεψη δεν δικαιολογείται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χρειαστεί η ομάδα αξιωματούχων που ασχολείται με το ελληνικό πρόγραμμα (Π. Τόμσεν, Ν. Βελκουλέσκου) να εξηγήσει πιο αναλυτικά από πού προκύπτουν οι υπολογισμοί, χωρίς όμως να πείθει τους Ευρωπαίους.
Μάλιστα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας τη θέση του ΔΝΤ για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, τόνισε πως «έχουμε ήδη προχωρήσει σε ορισμένη ελάφρυνση και αν απαιτηθεί επιπλέον και η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο, τότε θα κάνουμε περισσότερα». Αυτό που ξεκαθαρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πως πέρα από περισσότερη σαφήνεια στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

About Andreas Chondros