Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται εκ νέου ο κατασκευαστικός κλάδος, λίγα μόλις χρόνια μετά την τελευταία έρευνα, η κατάληξη της οποίας οδήγησε σε πρόστιμα δεκάδων εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει αποδέκτες διαδοχικών αιτημάτων από την Επιτροπή για παροχή στοιχείων και απαντήσεων στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, η οποία όπως φαίνεται στρέφεται κυρίως προς τις εταιρείες των δύο υψηλότερων τάξεων του εργοληπτικού πτυχίου.
Ωστόσο, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η έρευνα δεν αφορά το σύνολο των εταιρειών της ανώτατης τάξης, αλλά κυρίως εκείνες οι οποίες είχαν αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης και στο πρόσφατο παρελθόν. Αφορμή για τη νέα αυτή έρευνα έχουν σταθεί δύο κυρίως λόγοι. Ο πρώτος αφορά την όψιμη συμμετοχή του ολλανδικού επενδυτικού fund Reggeborgh Invest στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ελλάκτωρ» με ποσοστό της τάξεως του 14,3% και τη συνακόλουθη αλλαγή διοίκησης, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο ξένος όμιλος. Υπενθυμίζεται ότι η Reggeborgh Invest ελέγχει και το 30,2% του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Για το ζήτημα αυτό υπήρξε επώνυμη καταγγελία από μέτοχο της «Ελλάκτωρ», τον κ. Μιχ. Κούλα, προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σημειωτέον ότι στελέχη της Επιτροπής έχουν αναφέρει στην «Κ» ότι χρήζει διερεύνησης το κατά πόσον γεννάται πρόβλημα από την οριζόντια κοινή ιδιοκτησία ανταγωνιστικών εταιρειών, ακόμα κι αν δεν υπάρχει έλεγχος στη μία εξ αυτών. Από την έρευνα αυτή θα εκτιμηθεί και το κατά πόσον μπορεί να ασκηθεί σημαντική επιρροή στον κλάδο. Ωστόσο, ο έλεγχος δεν αφορά μόνο την «Ακτωρ» και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και την πλειονότητα των εταιρειών που έχουν πτυχίο έκτης και έβδομης τάξης. Η διεύρυνση αυτή του αντικειμένου της έρευνας φαίνεται πως κρίθηκε σκόπιμη έπειτα από μία ακόμα υπόθεση νόθευσης του ανταγωνισμού, που αποτελεί και τον δεύτερο λόγο για τον οποίο η Επιτροπή έκρινε ότι πρέπει να επαναληφθεί ο έλεγχος στον κλάδο. Η υπόθεση για την οποία γίνεται λόγος αφορά ορισμένες μικρότερες εταιρείες, οι οποίες συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την κατασκευή του 5ου Λυκείου Λαμίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις προέβησαν σε οριζόντια εναρμονισμένη πρακτική καρτελικού τύπου με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών και τη νόθευση διαγωνισμών διά χειραγώγησης προσφορών. Μάλιστα επιβλήθηκε πρόστιμο 461.819 ευρώ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που έχει ζητήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μεταξύ άλλων, μέσω πρόσφατης επιστολής της, την περασμένη Παρασκευή, ζητούνται απαντήσεις για θέματα όπως ο τρόπος χρηματοδότησης των έργων, εξοδολόγια, ακόμα και περιθώρια κέρδους ανά έργο. Επίσης, ζητούνται σχόλια για τις άλλες εταιρείες του κλάδου, για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, ακόμα και για ζητήματα στρατηγικής.